spot_img
spot_imgspot_img
7.7 C
İstanbul
Salı, 19 Mart 2024

Moskova’da Turizm Fuarı Türkiyesiz başladı

Seçtiklerimiz

Rusya’nın turizm piyasasına yön veren en önemli fuarı olan ve bu yıl 23. Düzenlenen MITT 2016 Turizm Fuarı ilk kez, en büyük standa sahip ülke Türkiye olmadan kapılarını ziyaretçilerine açtı. Daha önce en hareketli bölüm olan Türkiye standının açıldığı 8. pavyonun bu yıl sesiz olduğu görüldü.
 
Türkiye ve Mısır destinasyonlarının kapalı olması MITT 2016 fuarına da yansırken, her yıl fuarın düzenlendiği Expo Center fuar alanındaki 8.pavyonda yer alan Türk tur operatörleri, otelleri ve milli düzeyde kurulan Türkiye standının yerine bu yıl iç turizm ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerinin yer aldığı görüldü. Mısır’ın ise fuarda stant açmasına rağmen pek fazla rağbet görmediği; standa uğrayanların ise sadece bu destinasyonun ne zaman açılıp açılmayacağını sordukları dikkat çekti.
 
Türkiye ve Mısır’a giden turistleri kapma yarışı
 
Öte yandan Türkiye ve Mısır’ın standını göremeyen turistler Bulgaristan ve Yunanistan standlarına yöneldi. Her iki ülke de sundukları seçeneklerle Türkiye ve Mısır’ın boşluğunu doldurabileceklerini gösteren seçeneklerle açtıkları stantlarını bu sene biraz daha büyüttükleri görüldü. Güney Kıbrıs’ında bu yıl pastadan pay almak için harekete geçtiği dikkatlerden kaçmazken, Ermenistan, Azerbaycan, Kırgızistan, Özbekistan gibi Rusça konuşan coğrafyadaki ülkelerde bu yıl kendilerini tanıtma çabasına girdiler.
 
Uzun yıllar Rusya’da turizm sektöründe bulunan Coral Travel satış ve pazarlamadan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Selçuk Bugay, “Fuara büyük tur operatörleri ve Rusya turizm pazarının toplamda %40’ını alan iki önemli destinasyon olan Türkiye ve Mısır’ın olmayışı çok etki etmiş görünüyor. Tabi bu boşluğu doldurmaya çalışan ülkeler olarak Bulgaristan ve Yunanistan’ı gördük. Ancak bu iki ülkedeki gerek servis, gerek otel çeşidi ve gerekse de fiyatları bunu karşılayacak düzeyde değil. Gerçi Türkiye ve Mısır açık olsa bile bu yıl ekonomideki durum zaten sektörü %20 kadar etkileyecekti. Geçen yıl da etkilemişti. Fiyat olarak Bulgaristan belki biraz daha fazla tercih edilecektir ancak oradaki tesis sayısı da bu rakamı karşılayacak düzeyde değil. Avrupa’daki diğer ülkeler desen zaten fiyat olarak yüksek ve sundukları seçenekler bizim sunduklarımızdan farklı” diye konuştu.

Turizmde artık güvenlik de ön planda
 
Öte yandan hemen hemen fuara katılan her ülkenin turistlerin güvenlik kaygısını gidermeye çalıştıkları da dikkatlerden kaçmayan bir başka detay oldu. Stantlarına yaklaşan fuar ziyaretçilerine ülkelerini tanıtımını yapan stant görevlilerinin bunun yanı sıra ne kadar güvenli olduklarını vurgulamaya çalıştıkları görüldü.
 
Bu sene fuar yeni bir formatla genel tartışma ile başladı. Tartışmayı Rusya Turizm Endüstrisi Birliği Başkan Yardımcısı Yuriy Barzıkin yönetti. Giriş konuşması yapan Barzıkin, "Turizm değişiyor. Dünyada son bir yılda 1 milyardan fazla uluslararası ziyaret gerçekleşti. Her sene petrol fiyatı düşerken turizm %4-5 oranında artıyor. Az da olsa adım adım ilerliyoruz" dedi.
 
Rusya Devlet Duması Kültür Komitesi Başkan Yardımcısı Elena Drapeko ise sözlerine Brüksel’de yaşanan terör saldırıları sebebiyle duyduğu üzüntüyü dile getirerek başladı. Drapeko, "Turizm sektörü için güvenlik en başta geliyor, misafir ağırlayan tüm ülkeler bunu sağlamak zorunda. Bugün Rusya’nın misafirlerinin güvenliğini garanti ettiklerini söyleyebiliriz. Bugün reklamını yaptığımız bölgelerde güvenlik önlemlerini artırdık" diye konuştu.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika