spot_img
spot_imgspot_img
7.7 C
İstanbul
Salı, 19 Mart 2024

Milyonlarca turist bu yıl gelmiyor

Seçtiklerimiz

Türkiye’de art arda yaşanan terör eylemleri sonrasında turizm sektöründe çarpıcı bir düşüş olduğu, bu durumun da turizme dayalı ekonomiyi zora soktuğu belirtildi. Buna göre Türkiye, bu yıl milyonlarca Rus, İngiliz ve Alman turisti diğer Akdeniz ülkelerine kaptırıyor.

 

Geçen temmuzda Suruç’ta yaşanan canlı bomba eylemiyle birlikte başlayan ve sekiz ay içerisinde yaşanan altı terör saldırısında 203 kişinin hayatını kaybetmesi ağırlıklı olarak turizme dayalı Türkiye ekonomisini olumsuz yönde etkiledi.
 
Reuters’ın aktardığına göre 2015 yılının ikinci yarısında Rusya ile yaşanan uçak krizi ve terör saldırıları turizmin alarm vermesine neden oldu. Öyle ki İstanbul’un önemli turizm bölgelerinden Galata Kulesi civarındaki bir dükkan sahibinin söylediklerine göre işletmeler, çoğu zaman günü tek bir satış yapmadan kepenk kapatmak zorunda kalıyor.
 
‘Alman ve Rus turistler kaçıyor’
 
Haberde, Türkiye turizm sektörünün bir ve iki numarası Alman ve Rus turistlerin, 2016 yazında başka Akdeniz ülkelerini tercih edecekleri belirtildi. Buna neden olarak da Sultanahmet’te 12 Ocak’ta gerçekleşen ve Alman turist kafilesinin hedef alındığı bombalı saldırıyla Rus savaş uçağının düşürülmesi gösterildi.
 
Almanya’nın en büyük seyahat acentelerinden TUI’nin verilerine göreyse bu yıl tatilini Türkiye’de geçirecek Alman turistlerin sayısında şu an itibariyle yüzde 40’lık düşüş var.
 
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sonbahar dönemine ait verilerine ve gösterilen yüzde 1.6’lık düşüşe dikkati çeken Reuters, Türkiye’de turizm sezonunun mayıs ve ekim aylarında pik yaptığını, bu süreçteki gelirinse tüm yılın yüzde 70’ini kapsadığını, somut düşüş verilerinin bu yıl sonunda belli olacağını belirtti.
 
Haberde New York merkezli yatırım bankası Morgan Stanley’de görevli ekonomist Ercan Ergüzel’in ifadesine de yer verildi: “Geçen yıl 3.6 milyon olan Rus turist sayısının bu yaz 1 milyonun altına düşeceğini söyleyebiliriz.”
 
‘Endişe verici bir durum’
 
Britanya’nın köklü gazetelerinden The Guardian’dan Will Coldwell’ın yazısına göreyse İstanbul İstiklal Caddesi’ndeki son canlı bomba saldırısıyla birlikte Türkiye’ye yapılan tatil rezervasyonlarında yüzde 50’lik bir düşüş oldu.
 
Yalnızca Rus turist sayısında 4.5 milyonluk bir düşüş olacağını savunan Coldwell, turizmin, Türkiye’nin gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 11’ini karşıladığını ve sektörde 1 milyonu aşkın insanın istihdam edildiğini vurguladı.
 
Anatolian Sky Holidays adlı turizm şirketinin sahibi Akın Koç ile görüşen Coldwell, turizmcinin şu sözlerini aktardı: “Ocak-Şubat dönemi bizim için rezervasyonların alındığı en yoğun dönemdir. Ancak bu yıl rezervasyonların yüzde 50 oranında düştüğünü görüyoruz. Bu endişe verici bir durum.”
 
Türkiyeli turizmcileri endişelendiren diğer bir durumsa turistlerin diğer Akdeniz ülkelerine yönelmiş olmaları. Şu an için Yunanistan ve İspanya’daki tesislerin fiyatlarının yoğun talep üzerine tavan yaptığını savunan turizmciler, Türkiye’den kaçan turistlerin özellikle bu iki ülkeye yöneldiğini belirtti.
 
AA farklı yerden gördü
 
Tüm verilere karşın yarı resmi haber ajansı AA’nın bugünkü haberinde yolcu gemisiyle gelen turistlerin sayısında bu yıl artış olduğu belirtildi.
 
AA’nın haberine göre 2014’te yolcu gemisiyle Türkiye’ye gelen turist sayısı 232 bin 156’yken, 2015’te yüzde 9.6 artışla 254 bin 489 yolcu geldi.
 
Haberde yabancı gemilerle gelen yolcuların ağırlıklı olarak günü birlik olarak şehir merkezlerine indiği ve diğer turistler kadar Türkiye’ye döviz bırakmadığı bilgisi belirtilmedi.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika