spot_img
spot_imgspot_img
15.8 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Mars’ta ekonomik kriz çıktı

Seçtiklerimiz

Gelecek hafta açıklanacak 2013 yılı NASA bütçesi hakkında verilen brifinge katılan iki bilimadamı, bilim için ayrılan kısıtlı mali kaynak ve yeni uzay teleskopunun bütçeyi aşan maliyeti nedeniyle NASA’nın uzayın uzak köşelerini keşfetmeye öncelik vererek Mars gezegenin keşfi için ayrılan payda kesintiye gitme kararı aldığını belirtti.

İsimleri gizli kalmak koşuluyla açıklamada bulunan bilimadamları, NASA’nın Avrupa ülkeleriyle ortak hayata geçirilmesi planlanan 2 Mars keşif görevini iptal ettiğini söyledi. NASA’nın daha önce 1,4 milyon dolar bütçe ayıracağını açıkladığı Mars keşif görevlerinin 2013 ve 2016 yıllarında hayata geçirilmesi planlanıyordu.

NASA’nın bazı Mars görevlerini sürdürme kararı almasına karşın, Mars’tan Dünya’ya kaya örnekleri getirilmesi de dahil olmak üzere bu gezegene gelecekte yapılacak uçuşların akıbetinin belirtisiz hale geldiğini kaydeden bilimadamları, Mars gezegeniyle ilgili görevlerin iptal edilmesinin NASA’nın gezegen bilimi için ayırdığı 1,5 milyon dolarlık bütçesinde yapılan 300 milyon dolarlık kesintinin bir bölümünü oluşturduğunu ifade etti.

Söz konusu bütçe kesintisinin 200 milyon dolarlık bölümünün Mars programıyla ilgili olduğunu anlatan bilimadamları, son kesintilerle birlikte NASA’nın Mars gezegeninin keşfi için bütçeden ayırdığı payın 581,7 milyon dolara düştüğünü belirtti.

Elektronik postayla konuya ilişkin açıklamada bulunan NASA sözcüsü David Weaver, NASA’nın da tıpkı diğer devlet kurumları gibi ”zor seçimler yapmak ve ayağını yorganına göre uzatmak zorunda kaldığını” söyledi.

Weaver açıklamasında ”NASA yapabileceklerinin azamisini yapmak için şu anki Mars keşif önceliklerini yeniden gözden geçiriyor” ifadesini kullandı.

Eski NASA yöneticisi Weiler’den kesintilere eleştiri

Bu arada, Eylül 2011′e kadar NASA’nın yardımcı bilim yöneticisi görevini yürüten Edward Weiler Florida’dan telefonla yaptığı açıklamada, kurumun Mars keşif programına ilişkin yapacağı kesintileri eleştirdi.

”Bence bu tamamen akılsızca” diyen Weiler, ”Biz, başka bir gezegene, yani Mars’a inme yeteneğine sahip olduğunu gösteren bu gezegendeki tek ülkeyiz. Bu bir ulusal itibar meselesidir” dedi.

Mars görevleri için NASA bütçesinden ayrılan payda kesinti yapılmasını önlemek amacıyla mücadele etmekten yorgun düştüğü için NASA’daki görevinden geçen yıl ayrıldığını ifade eden Weiler, bu yılki bütçede Mars hakkında önemli kesintiler yapılmasını önlemeyi başardığını, ancak 2013 yılı bütçe teklifi konusunda ilk ağızdan bir bilgi sahibi olmadığını belirtti.

ABD Başkanı Barack Obama’nın geçen yıl yaptığı bir konuşmada, nihai amacının Mars’a astronot gönderilmesi olduğu yönündeki sözlerini hatırlatan Weiler, Mars’a seyahatin, Obama’nın yabancı işbirliğini teşvik etmeye yönelik uzay politikasını yerine getirecek olmasının yanı sıra topluma da cazip gelen bir konu olduğunun altını çizdi.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika