spot_img
spot_imgspot_img
17.1 C
İstanbul
Perşembe, 18 Nisan 2024

Malezya Bakanı, parçalar MH 370’e ait

Seçtiklerimiz

Malezya Ulaştırma Bakanı Liow, bir süre önce Güney Afrika sahillerinde bulunan parçaların büyük olasılıkla MH 370’e ait olduğunu açıkladı
 
Malezya Havayolları’nın Kuala Lumpur-Pekin seferini yaparken 2014’te kaybolan MH 370 sefer sayılı uçağıyla ilgili son gelişmeler, iki yıldan uzun süren arama çalışmalarında artık sona yaklaşıldığını gösteriyor.
 
Malezya Resmi Haber Ajansı Bernama, Ulaştırma Bakanı Liow Tiong Lai’nin bir süre önce Güney Afrika sahillerinde bulunan parçaların büyük olasılıkla MH 370’e ait olduğunu açıkladığını aktardı.
 
Liow, "Uçağın bulunması için bölgede arama çalışmalarını yürüten ekip, Güney Afrika ve Rodrigues Adası’nda bulunan parçaların çok büyük bir olasılıkla MH370’e ait olduğunu düşünüyor." dedi.
 
– İki yıldır çözülemeyen sır
 
Boeing 777 tipi uçak, 27 Mart 2014’ta yerel saatle 00.41 sularında Kuala Lumpur Uluslararası Havalimanı’ndan Pekin’e gitmek üzere havalanmıştı. Uçakta toplam 15 farklı ülkeden 227 yolcu ve 12 mürettebat bulunuyordu.Yolcuların 152’si Çin vatandaşıydı.
 
Uçakla en son 01.21 civarında irtibat kurulmuştu. Kuala Lumpur Havalimanı kontrol kulesi, saatler 01.30’u gösterirken, Vietnam hava sahasına girmeden önce uçakla irtibatın kesildiğini açıklamıştı.
 
Malezya, Vietnam, Kamboçya ve yeniden Vietnam üzerinden üzerinden Çin hava sahasına girmesi ve 4 bin 350 kilometre mesafe kat ettikten sonra yerel saatle 06.30 sularında Pekin’e varması beklenen uçak ve içindekilerden bir daha haber alınamadı.
 
Yetkililer, uçağın görüldüğü son koordinatı "06 55 15n 103 34 43e" olarak açıkladı. Kuleyle son kez irtibat kurduğunda uçağın yardımcı pilotu, "Tamam. İyi geceler" diyerek veda etmişti.
 
– Uçak askeri radarda da görülmüştü
 
Uçak, Penang Adası yakınlarında Malezya ordusuna ait radarda da görülmüştü. Uçağın, 45 bin fit yükseklikte uçarken batıya doğru keskin bir dönüş yaptığı, Penang Adası semalarında 23 bin fite düştüğü ve daha sonra yeniden 35 bin fite yükselerek Hint Okyanusu’nda kuzey-batıya yönüne doğru seyrettiği belirlenmişti. Yetkililer, Boeing 777 tipi yolcu uçaklarının bu irtifada uçmaması gerektiğine dikkati çekmişti.
 
Ordu radarında takip edilen uçak, en son saat 02.40 sularında Malaka Boğazı girişindeki Perak Adası semalarında görülmüştü.
 
Uçaktan son sinyaller, Kuala Lumpur Uluslararası Havalimanı’ndan kalkışından 7 saat 31 dakika sonra 08.11’de alınmıştı.
 
– Komplo teorileri
 
Tüm çabalara rağmen bulunamayan uçakla ilgili çok sayıda komplo teorisi ortaya atılmıştı. Kimileri uçağın Ruslar tarafından Kazakistan’a kaçırıldığı ileri sürmüş, kimileri de uçağın Afganistan’a indirildiğini iddia etmişti.
 
Komplo teorileri arasında uçağın ABD’nin Hint Okyanusu’nda bulunan Chagos Takımadaları’ndaki üssüne indirildiği, muhalefet lideri Enver İbrahim’e sempatisi olan pilot tarafından kaçırıldığı da yer alıyordu.

– Arama çalışmaları
 
Arama çalışmalarına ilk etapta 14 ülke katılmış, daha sonra bu sayı 26’ya yükselmişti.
 
Çalışmalara çeşitli ülkelerden 80 gemi katıldı.
 
Gemiler, kayıp uçağı önce Tayland Körfezi, Güney Çin Denizi ve Malaka Boğazı”nda aramış, daha sonra çalışmalar Hint Okyanusu’nun kuzey ve güney koridorlarına yönlendirilmişti. Avustralya, Yeni Zelanda, Malezya, Japonya, Güney Kore, Amerika, İngiltere ve Çin uçakları, Hint Okyanusu’nun güneyinde, toplam 4,5 milyon kilometrekarelik alanı taramıştı.
 
Havadan arama çalışmaları 30 Nisan 2014’te sona erdirilmiş, 5 Nisan’ta deniz altından sinyal alınması üzerine okyanus dibine ağırlık verilmişti. Deniz dibine radarlarla donatılan Bluefin-21 adlı insansız denizaltılar gönderilmişti. 
 
Tayland’a ait uydular, şimdiye kadar 300 parça enkaz tespit etmiş ancak bu bu parçalar bulunamamıştı.
 
Geçen yıl Hint Okyanusu’nda Fransa yönetimindeki Reunion Adası’nda bulunan kanat parçasının ve 2 Mart 2016’da Mozambik’te bulunan parçaların MH 370’e ait olduğu ileri sürülmüştü.
 
Avustralya liderliğinde iki yıldır devam eden arama çalışmaları, iz bulunamaması durumunda Haziran 2016’da sona erecek. Arama çalışmalarının Avustralya’ya maliyeti 200 milyon doları aştı.
 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika