spot_img
spot_imgspot_img
17.9 C
İstanbul
Salı, 16 Nisan 2024

Lodos kalkışı etkilemeyecek

Seçtiklerimiz

Moğalistan’ın başkenti Ulan Batur’a, Türk Hava Yolları’nın tarifeli uçak seferlerini başlatması sebebiyle tören düzenlenip kurdele kesildi.

Atatürk Havalimanı’nın daha fonksiyonel işletilmesi için çalıştıklarını söyleyen Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, artık lodosun kalkışları etkilemeyeceğini, yeni işletim sistemiyle lodosun rötara etkisini yüzde 85 azalttıklarını söyledi.

THY’nin hizmet kalitesi açısından son 10 yılda büyük mesafeler kat ettiğini, ikram ve emniyetli uçuş konusunda önemli ödüller aldıklarını, hizmet kalitesini artırmak için 29 bin 600 kişinin çalıştığını belirten Hamdi Topçu, şunları söyledi: “Atatürk Havalimanı’ndan 2003’te günde 200 uçak kalkarken, bu sayı iki gün önce bin 97’ye ulaştı ki, Kırgız Manas Havaalanı’nın bir yılda kalkış sayısı bin… Yaşa rağmen aksaklıkların asgariye indirilmesi için birçok tedbir alındı. Ancak kamuoyunda oluşan aksaklık ve gecikme algısı, güneyden esen rüzgarların Atatürk Havaalanı’ndaki kapasiteyi düşürmesinden kaynaklanıyor. Çünkü, normalde saatte 52 uçak kalkabilirken lodosta sayı 30’a düşüyor.O zaman aradaki 22 uçağı bir saatte telafi etmek gerekiyor.”

“Çok büyük bir network işletilmesi sebebiyle bir saatlik lodos yüzünden oluşacak gecikmenin telafisinin 24 saat sürdüğünü, domino etkisiyle bütün sistemin allak bullak olduğunu” kaydeden Topçu, yeni havaalanı ve iyileştirme çalışmaları hakkında da şunları söyledi: “Bu yıl önceki yıllara göre lodos yüzde 30 daha fazla esti. Bu problemleri hükümetimizle sürekli görüşüyoruz. Sayın Başbakan, bir an önce yapılması talimatı verdi ve mevcut havaalanının 6 katı bir havaalanının kuzeyde yapılması çalışmaları başladı. İhalesi sanıyorum 9. ayda yapılacak.

Ayrıca yurt dışından getirdiğimiz iki ayrı heyet ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi “Atatürk Havalimanı’ndaki sabit yeri daha verimli nasıl kullanabiliriz, lodosun etkisini nasıl bertaraf edebiliriz”in çalışmasını yaptı. Teklifler de dikkate alınarak lodos anında kalkış konfigürasyonu başka bir moda geçirilerek olumsuz etki yüzde 80-85 azaltıldı. Bu sayede son günlerdeki zamanında kalkış oranımız yüzde 85’in üzerindedir ve bu rakam AB oranından yüksektir. “

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika