spot_img
spot_imgspot_img
7.7 C
İstanbul
Salı, 19 Mart 2024

Lefkoşa Havaalanı yeniden gündemde

Seçtiklerimiz

Kaynaklar, öneride Lefkoşa Uluslararası Havaalanı’nın açılması halinde, buradaki yetkinin federal hükümette olmasının talebinin de yer aldığını kaydetti.

 FIR’ın kontrolünde sıkıntı var
 
 Kaynaklar, öte yandan müzakerelerde Yönetim ve Güç Paylaşımı başlığı altında tartışılan konularda arasında bulunan Uçuş Bilgi Bölgesi (FIR) konusunda bazı sıkıntıların olduğunu bildirdi.
 
 Buna göre, FIR hattının kontrolünde Türk tarafı adada birden çok kontrol kulesi isterken, Rum tarafı bu kulelerin tek bir merkezden federal hükümet yetkisinde yönetilmesini talep ediyor.

1974’ten bu yana kullanılmıyor
 
 1930’larda inşa edilen havaalanı, İngiliz Kraliyet Ordusu’nun hizmetindeydi. Havaalanı, İkinci Dünya Savaşı’nda da İngiliz hava kuvvetleri tarafından kullanıldı.
 
Havaalanı, 1949’da normal bir havaalanı işlevlerine kavuşturularak, hizmete açıldı. 1960 yılına kadar havaalanın kontrolü İngilizlerin elindeydi.
 
 1968 yılında havaalanının binası genişletildi. 1 milyon 100 bin Kıbrıs Lirası’na mal olan yeni terminal, aynı anda 800 yolcuya hizmet veriyordu. Aprondan ise 11 uçak iniş-kalkış yapabiliyordu.
 
 1974 yılında terminalin ve apronun, 16 uçağın iniş-kalkış yapacağı şeklide geliştirilmesi planları bulunuyordu. 15-17 Temmuz 1974 arasında havaalanı cunta tarafından Yunanistan’dan gelen ordu nakil uçakları için kullanıldı. Havaalanı, sivil uçuşa 18 Temmuz 1974’te açıldı ve adada bulunan turistler kaotik durumdan kaçmak için havaalanını kullandı. 20 Temmuz 1974’te ise tamamen kapandı.
 
1975’te ise her iki toplum lideri, Lefkoşa Uluslararası Havaalanı’nın açılması için müzakere etti. Ancak Makarios, Türk tarafının havaalanının ortak kontrol altında uluslararası trafiğe yeniden açılması önerisini reddetti.
 
 1992 yılında dönemin BM Genel Sekreteri Butros Gali’nin sunduğu öneriler arasında, Lefkoşa Uluslararası Havalimanı’nın iki tarafın da kullanımına açılması öngörülmüştü. Denktaş ve Klerides öneriler üzerinde uzlaşamamıştı.
 
2013 yılında Cornaro Enstitüsü’nden Michael Paraskos, adada üç tane havaalanı olduğunu ve bir çözüm durumunda eski Lefkoşa Havaalanı’na ihtiyaç bulunmadığını, havaalanı yerine yüksel teknoloji firmalarının buraya çekilerek, alanın Kıbrıslı Türk ve Rumların birlikte çalışacağı tax-free (vergisiz) endüstri bölgesine çevrilmesi fikrini ortaya attı.
 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika