spot_img
spot_imgspot_img
17.1 C
İstanbul
Perşembe, 18 Nisan 2024

LAM Mozambik CEO’su: Antonio Pinto

Seçtiklerimiz

LAM Mozambik’in son yıllardaki performansını nasıl karakterize ederdiniz?

Çalıştırılması zor bir ortam olmuştur. Ekonomik olarak, Mozambik para birimi ABD doları, Güney Afrika Randı, İngiliz Sterlini ve Euro karşısında değer kaybetti. LAM, kaçınılmaz olarak döviz kuru riskine maruz kalmaktadır, çünkü maliyetlerimizin% 60’ından fazlası dış pazardadır.

Ayrıca emtia fiyatlarında iş sektörünü olumsuz etkileyen bir düşüş yaşanmıştır.

Mozambik, ithalat odaklı bir ekonomiye sahiptir ve yerel para biriminin değer kaybetmesi, mal ve hizmet fiyatlarında genel bir artışa neden olup, satın alma gücü ve talebi azaltır. Yük faktörleri düştü ve havayolu karlı olmamıştır.

Operasyonlar açısından, özellikle bazı uçakların ağır bakım için bulunduğu zaman, zor zamanlar yaşanmıştır. Filo büyüklüğünün azalması nedeniyle Uçağın Yerde kalması (AOG) durumlarının üstesinden gelmek zordu ve bu bazen uçuşun ertelenmesine veya iptaline neden olabilir.

Şu an için, havayolu oldukça düzgün çalışıyor, yalnızca birkaç küçük sıkıntı var.

Havayolunu olumlu bir yörüngeye koyma stratejiniz nedir?

Önümüzdeki beş yılda bazı önceliklerimiz var. Bunlar iç pazardaki liderliğimizi pekiştirecek, bölgesel pazarda daha güçlü bir rakip olacak, kıtalar arası uçuşlarla Avrupa’ya geri dönecek ve yeni destinasyonlar sunacağız.

Bu öncelikleri başarıyla elde etmek için net bir eylem planımız olması ve bu planın yerine getirilmesi gerekir. Yeni bölgesel rotalar açmak ve Güney Amerika ve Asya’ya Nacala Havaalanı’ndan hizmet etmek istiyoruz. Filo çeşitliliğimizi azaltmayı, ancak filo büyüklüğünü de artırmayı hedefliyoruz. Ve beşeri sermaye eğitim ve gelişimi üzerinde odaklanılacaktır.

Tabii ki, genel amaç operasyonel maliyetlerimizi düşürmek ve havayolu şirketini karlı hale getirmektir.

Mozambik’in kuzeyinde hızlı bir şekilde büyümesini bekliyor musun?

Mozambik’teki ana ekonomik büyüme petrol ve doğalgaz işletmesinden kaynaklanacak.

Kömür ve gaz bulgularının önemli bir sonucu olarak Mozambik, sektördeki ayak izlerini genişletmek isteyen uluslararası enerji şirketleri için fosil yakıtların kaynak hedefi olarak ortaya çıkmıştır.

Bu, özellikle Tete Eyaleti’ndeki Moatize Havzası’nın dünya çapındaki kömür yatakları için geçerlidir ve hükümet için benzeri görülmemiş gelir akış potansiyelini sunar. Bu doğal gaz ve kömür alanları, düzgün bir şekilde kullanıldığında, ulusal kalkınmaya önemli ölçüde katkı sağlayacak varlıklardır.

Havacılık artışını kolaylaştırmak için hükümet ne yapabilir?

İlerleme kaydedildi. Vize durumuna bakarsak, son zamanlarda Mozambik, tüm uluslararası gezginlerin, Maputo Havaalanı (MPM) ve diğer havaalanları da dahil olmak üzere sınırların çoğunda varışta ikili giriş vizesi almalarını mümkün hale getirdi.

Daha fazla turist çekmek için, aynı zamanda, Mozambik ile güçlü bağları olan bazı ülkelerin vatandaşları için serbest vize girme ihtimaline bakmak da önemlidir. Bu yeni vize politikası, Mozambik’e erişimi artıracak ve uluslararası ziyaretçiler için vize başvuruları ile ilgili daha önceki karışıklıkların ortadan kaldırılacak. Bununla birlikte, ekstra iş akışını kolaylaştıracak sınır mesajlarının iyi donatılmış olması gerekir. Ve daha fazla turist çekmek için, aynı zamanda, Mozambik ile güçlü bağları olan bazı ülkelerin vatandaşları için serbest vize girişinin olasılığına bakmakla da ilgili.

Afrika’nın havacılık pazarında avantaj ve dezavantajları Nelerdir?

Avantajlarından biri, Johannesburg’daki Oliver Tambo Havaalanı (JNB), Mozambik’ten sadece 600 km uzaklıkta olması ve bu nedenle birçok ülkeden gelen turistler için Mozambik’e açılan bir kapısı da olması. Bir merkez olduğu ve yolcular ve mallar için mükemmel bağlantı imkânı sunduğu için, MPM-JNB rotasında güçlü bir talep var.

Ancak dezavantajlar da vardır. Bir komşu olarak büyük bir havacılık piyasasına sahip olmak, bölgedeki diğer havaalanlarının fark edilmesini zorlaştırmaktadır. Buna ek olarak, Güney Afrika Havayolları büyük bir havacılık pazarında ikamet havayolu şirketi olduğu için SAA’nın diğer varış noktalarına doğrudan bağlanabilme kolaylığı göz önüne alındığında, neredeyse tüm Güney Afrika’ya bağlı trafikte aslan payı alır.

Bize güvenlik gelişmelerinizden bahsedin ve genel olarak Afrika taşıyıcıları tarafından daha neler yapılabilir?

Tabii ki güvenlik, bir numaralı önceliktir. Son zamanlarda, Mozambik, AB yasak listesinden kaldırıldı; bu, ülkeye büyük katkıda bulundu. Diğer Afrika havayollarının yapabileceği şeyler konusunda, hepimiz güvenli olarak görülebiliriz, IOSA sertifikalı olmak bir zorunluluktur. Havayolu, 2007 yılından beri IOSA sertifikalı ve bir Emniyet Yönetim Sistemi (SMS) uyguladık. Tüm çalışanlara SMS eğitimi verilmekte ve havayolu şirketinde güvenlik bilincini artırmak ve emniyet kültürünü sağlamak için en iyi sektör uygulamalarını uygulamak için çok çalışıyoruz. IOSA sertifikalı olmanın bir zorunluluk olduğunu düşünüyorum. Mozambik’te önemli hedeflerde nispeten yeni hava limanlarına sahip olduğumuz için şanslıyız.

Afrika içi bağlantı nasıl iyileştirilebilir?

Hava taşımacılığı dünyayı dönüştüren endüstrilerden biridir. Hava yoluyla dünyanın şehirleri arasında hızlı bağlantılar kurmak, modern işi şekillendiren küreselleşmeyi ve bireylerin deneyimlerini sağlamıştır. Afrika’da olması gerekiyor.

Özellikle sanayiye baktığımızda, Afrika’da hava hizmetleri geliştirmeyi teşvik etmek için Yamoussouro Kararının uygulanmasını da hızlandırmalıyız. Afrika havayolları daha sonra, daha fazla gelir üretmek, birim maliyetleri ölçek ekonomisi ile azaltmak ve ev piyasalarındaki konumlarını güçlendirerek riskleri azaltmak için işbirliği düzenlemeleri yapabilirler.  Ve son olarak, insan sermayesi ve altyapısını geliştirmeliyiz.

Genel olarak, Afrika’daki başlıca fırsatlar ve güçlükler nelerdir?

Basitçe söylemek gerekirse, Afrika, daha fazla insanın hava seyahatinin bedelini ödeyebileceği havacılık endüstrisini büyütebilir. Duruma göre, birkaç kişi hava yolculuğu yapabilir. Düşük harcanabilir gelirden kaynaklanan düşük satın alma gücü vardır.

Fakat, Afrika, önemli miktarda büyümeye ve gelişmekte olan bir orta sınıfa tanıklık etti ve gelecekte hava taşımacılığı talebinde büyük bir artış olacağını belirtti. Yine de, üstesinden gelmek için önemli zorluklar var. Afrika havacılık endüstrisi için inanılmaz fırsatlar var. Ayrıca, havacılık uzmanlarının ve becerilerinin azlığı, zayıf bağlantı ve vize, transit vize ve tesislerde çok fazla kısıtlama var. Yamoussouko Kararını uygulamak için de isteksizlik var.

Ve maliyetler çok yüksek. Yakıt, uçak kiralama, bakım ve sigorta gibi işletme giderleri gibi havaalanı vergi ve harçları da yüksektir. Borçlanma maliyeti de yüksektir ve Afrika havayollarının çoğu döviz kuru riskine maruz kalmaktadır. Bunu doğru yapabilirsek, Afrika havacılık endüstrisi için inanılmaz fırsatlar var. Bu da, Afrika içi ticareti, ticareti ve turizmi ve kültürel değişimi artıracaktır. Bölgesel kalkınmayı teşvik eder ve birçok Afrika yerleşik ülkesinin karşılaştığı kronik ulaşım sorunlarını hafifletir.  Sonuçta, Afrika’nın gelişimini katalize edecektir.

Daha küçük havayolu şirketinin sesi dünya sahnesinde duyuluyor mu?

Belirtildiği gibi, Afrika hava taşımacılığı birçok zorluklarla karşı karşıyadır.

IATA’nın Afrika’daki taşıyıcıların 2017’de 2016’da geniş çapta değişmeden 100 milyon dolar kaybetmesini beklediği sürpriz değil. Bu, taşınan her yolcu için yaklaşık 1.50 dolar zarara uğradı. Afrika aynı zamanda çok sayıda küçük havayolunun bulunduğu ülkedir ve bu eğilimi aşmak ve kârlı bir şekilde faaliyet gösterebilen yalnızca bir avuç havayolu vardır. Daha küçük Afrikalı taşıyıcıya yardım etmedikçe bu mümkün olmaz. Pazarın yaklaşık% 30’u burada,% 70’i ise Afrika dışındaki havayolları tarafından taşınmaktadır.

Küçük Afrika havayolları için, uluslararası pazarlara tek erişim, Afrika’lı olmayan ve daha iyi kaynak sağlayan taşıyıcılarla rekabet etmek zorunda olan bu büyük oyuncularla ortaklık kurmaktır. Doğal olarak, bu zor bir anlaşma ve küçük havayolu için uygun değil. Kârlı olmak gerçekten zordur. Yine de hizmetlerimiz yurtiçinde ve Afrika içi bağlantı için hayati öneme sahiptir. Ve herkesin, Afrika’nın havacılık getirdiği faydalardan faydalanmasını istediği söyleniyor.

Daha küçük Afrikalı taşıyıcıya yardım etmek için bu yapılmazsa bu mümkün olmaz.

Antonio Pinto, Ağustos 2017’de vefat eden eski LAM Mozambik Yönetim Kurulu Başkanı Antonio Pinto de Abreu ile karıştırılmamalıdır.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika