spot_img
spot_imgspot_img
12 C
İstanbul
Cumartesi, 20 Nisan 2024

Kuzeydoğu’daki hava trafiği Trabzon’dan izlenecek

Seçtiklerimiz

Doğu Karadeniz’in tek havalimanı olan Trabzon Havalimanı, Akçaabat ilçesine bağlı Mersin beldesinde hakim bir tepeye kurulan radar istasyonuyla 1957 yılından bu yana kullandığı manuel sistemden dijital sisteme geçecek. Trabzon Havalimanı’nın sorumluluk sahasındaki uçuşlar, testleri yapılan ancak henüz faaliyete girmeyen radar merkezi ile dijital ortamda çok daha hızlı ve güvenli şekilde yönlendirilebilecek.

Konuyla ilgili bilgiler veren Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Trabzon Havalimanı Başmüdürü Vedat Atabek, İzmir, İstanbul, Ankara, Antalya, Dalaman ve Bodrum’daki merkezlerin ardından 7. radar merkezinin kısa bir süre sonra Trabzon’da devreye gireceğini söyledi. Türkiye’nin kuzeydoğusunda sivil hava trafiğine hizmet verecek tek radarın Trabzon’da bulunduğunu belirten Atabek, bugüne kadar manuel yöntemlerle düzenlenen kentteki uçuş trafiğinin, testleri yapılan radar merkezinin devreye girmesiyle dijital ortamda yönetilmeye başlayacağına dikkat çekti.

Atabek “Şuan hava trafik kontrolörleri, Trabzon Havalimanı’nda manuel yöntemlerle hizmet veriyor. Kontrolörlerimiz, pilotlara pozisyonlarını sorarak, onların bildirdiği pozisyonlara ve kendi görüş alanındaki uçakların pozisyonlarına göre uçakları yönetiyor. Alçalma, tırmanma talimatları ise uçakların kaptanları tarafından verilen bilgilere ve talimatlara göre yapılıyor. Uçakların yaklaşması, indirilip kaldırılması bu şekilde sağlanıyor. Uçaklar artık yeni kurulan radar sistemi sayesinde Trabzon’da daha güvenli iniş kalkış yapabilecek. Mersin beldesindeki tepeye kurulan radar istasyonu, yaklaşma sisteminin bir parçası olacak. Bu radar, Trabzon Havalimanı’na gelen, Trabzon’dan kalkan ve hava sahamızı kullanan uçaklarla ilgili aldığı görüntüleri bize aktaracak. Biz de ekrandan uçağın konumunu takip edip uçağı yönlendireceğiz” dedi.

Radar istasyonunun uluslararası standartlara göre inşa edildiğini kaydeden Atabek “Bu radar yaklaşık 200 mil yarıçapındaki bütün uçakları görme yeteneğine sahip. Bu sistemin en önemli özelliği emniyetli uçuşu sağlamasıdır. Bir sistem değişikliğine gidiyoruz. Radar sisteminin testleri tamamlandığında manuel sistemden radarlı sisteme geçeceğiz” diye konuştu.
Öte yandan radar istasyonu yanında bir adet helikopter pistide yer alamakta.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika