spot_img
spot_imgspot_img
15.8 C
İstanbul
Salı, 16 Nisan 2024

Kuduz hastalığına karşı uçaklı aşılama

Seçtiklerimiz

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından her yıl kış aylarında uygulanan yabani hayvanları aşılama çalışması kapsamında içine kuduz aşısı yerleştirilen mama paketleri uçakla araziye atılıyor.
 
Kuduz hastalığının önlenmesi amacıyla iki yıldır sürdürülen çalışma kapsamında bu yıl Türkiye genelinde 105 bin metrekare alana aşı bırakılması hedefleniyor.
 
Bakanlık tarafından kiralanan tek motorlu uçak, Kapadokya Havalimanı’ndan kalkış yaparak aşılama çalışmasına başladı. Uçak, mayıs ayı sonuna kadar çalışmayı sürdürecek.
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan Yılmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, son iki yıldır yapılan uygulamada olumlu sonuçlar alındığı için havadan aşılama çalışmasına bu yıl da devam edildiğini, Nevşehir merkezli başlatılan yeni çalışmada 18 il sahasına aşı bırakılacağını ifade etti. 
 
Bu kapsamda, 105 bin metrekarelik alana 1 milyon 890 bin aşılı mamanın araziye bırakılacağını bildiren Yılmaz, şunları söyledi:
 
"Kuduz hastalığı hayvanlara ve insanlara çok büyük zararlar veren bir hastalıktır. İki yıldır yapılan mücadelede çok önemli başarı elde edildi. Bu nedenle bakanlığımız bu yıl çalışmayı mücadeleyi sürdürme yönünde karar aldı. Hastalık nedeniyle meydana gelen ekonomik kayıpların önlenmesi ve uluslararası ticarette olumsuzlukların ortaya çıkmaması adına yabani hayvanlara ağız yoluyla verilen aşı yöntemi sürdürülüyor. Aşılı mamalar özellikle kurt ve tilki gibi hayvanların bulunduğu alanlara atılıyor."
 
Aşıları havadan bırakmak amacıyla 14 kişilik ekiple çalışmalara katılan Gökçek Havacılık Genel Müdürü Tamer Gökçek ise uçağın içine yerleştirilen kontrol ünitesi aracılığıyla her 55 metreye bir mama bırakıldığını dile getirdi.
 
Gökçek, "Her 55 metreye bir aşı atıyoruz, dolayısıyla bir kilometrekare alan içine 1800 mama bırakmış oluyoruz. Her uçuş sırasında toplamda 11 bin adet mamayı belirlenen arazilere bırakarak çalışmayı sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.
 
Aşı çalışmasının, Karabük, Kastamonu, Çankırı, Ankara, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir, Amasya, Samsun, Kayseri, Niğde, Adana Kahramanmaraş, Sivas, Yozgat, Tokat, Çorum ve Sinop’u kapsadığı öğrenildi.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika