spot_img
spot_imgspot_img
17.8 C
İstanbul
Perşembe, 28 Mart 2024

Küçük Üreticilere Büyük Destek BTA’dan

Seçtiklerimiz

Tadında Anadolu’dan küçük üreticiye büyük destek
 
 
KOBİ’ler Tadında Anadolu ile büyüyor. Anadolu’nun kahramanı yöresel ürünleri tüm restoranlarında tüketicilerle buluşturan Tadında Anadolu, yerel üreticilerin gelişimine büyük katkı sağlıyor. Tadında Anadolu 60’a yakın farklı ildeki 120 farklı KOBİ’den yaklaşık 600 çeşit ürünü tüketicilerin beğenisine sunuyor.
 
 
Anadolu mutfağının kültür mirasını korumak, yöresel zenginliklerini herkese duyurmak, yok olmaya yüz tutan ürünlerini yaşatmak amacıyla yola çıkan Tadında Anadolu, raflarında yer verdiği Anadolu’nun kahramanı yüzlerce özel ürünle küçük işletmelere can suyu oluyor. Verdiği destekle yerel üreticinin gelişimine ve büyümesine önemli katkı sağlayan Tadında Anadolu, çoğu aile işletmesi olan 60’a yakın ildeki 120 farklı küçük ve orta büyüklükteki işletmelerden (KOBİ) ürün satın alıyor. Ürünler seçilirken Mersin’in cezeryesi, Siirt’in fıstığı, Safranbolu’nun lokumu, Kastamonu’nun çekme helvası gibi daha çok yöresel bazda, Anadolu’da eskiden beri bilinen ama unutulmaya başlanmış olanlar ön plana çıkarılmaya çalışılıyor.
 
 
Kazanç değil sosyal sorumluluk
 
 
BTA Operasyondan Sorumlu İcra Kurulu Üyesi İbrahim Demir, bu ürünleri satışa sunmayı kazançtan çok bir sosyal sorumluluk olarak gördüklerinin altını çiziyor. Anadolu’nun yiyecek ve içecek kültürünün yeterince kıymetinin bilinmediğini görmenin kendilerini araştırma yapmaya ittiğini anlatan Demir, şöyle devam ediyor: “Araştırdıkça atalarımızın bizlere çok zengin bir kültürü miras olarak bıraktığını ama bu zenginliğin farkına varamadığımız gerçeğini gördük. Kimi ürünlerimizin yok olmasına ramak kalmıştı. Endüstriyel ürünler el emeği, göz nuru olanları ezip geçmişti. Katma değerini yükseltmekte kifayetsiz kaldığımız birçok nadide ürünümüz vardı. İlk önce bizi bize, sonra bizi herkese tanıtmak, yiyecek ve içecek kültürümüzü tekrar ayağa kaldırmak ve bu konuda öncü olabilmek için kollarımızı sıvayıp elimizi taşın altına koyduk. Havalimanlarında ihtiyaç olmadığı düşünülen veya ihtiyaç olduğu hiç akla gelmeyen bu konsepti oluşturabilmenin haklı gururunu yaşıyoruz. Aslında yaptığımız sadece Anadolu’nun kahramanı olduğuna inandığımız ürünlerini, işini hakkıyla yapan üreticilerden, tıpkı arının birçok çiçekten polen topladığı gibi toplayıp tüketiciyle buluşturmak!”
 

İstihdama da katkı sağlıyor
 
Ürün satın alırken işletmelerden birçok büyük marka ve restoranın uygulanan raf ücreti gibi bir talepte bulunmayan Tadında Anadolu, restoranlarında ürünlerine yer vererek KOBİ’leri desteklerken bir yandan da onların gelişimine de önemli bir katkı sağlıyor. Ambalajlamadan ürünün doğru ve yönetmeliğe uygun şekilde etiketlenmesine, hatta pazarlamaya kadar birçok konuda üreticilere yardımcı olan Tadında Anadolu, böylece ürünün başka yerlerde de fark edilirliğini sağlıyor. Bu durum ürünün satış grafiğini yükseltmesinin yanı sıra işletmenin büyüme ivmesini ve istihdama katkı sağlıyor. İşletmeler büyüdükçe çalışan sayıları da artıyor. Tadında Anadolu’nun çalıştığı işletmelerde, büyüklüklerine göre 8-70 kişi çalışıyor.
 
 
Raflarda 600’e yakın ürün var
 
“Ürününde ve hizmetinde iddialı tüm üreticilere kapımız sonuna kadar açık” diyen BTA Operasyondan Sorumlu İcra Kurulu Üyesi İbrahim Demir, Tadında Anadolu’da üreticilerle işbirliğine giderken ürünün kalitesi, bulunduğu yörenin en iyisi olması, inovatif, yöresel ve nostaljik oluşu gibi kriterleri göz önünde bulundurduklarını belirtiyor. Tadında Anadolu’da şu an yöresel gazozlar, şerbetler, yöresel çay ve kahveler, pişmaniye, cezerye, tarhana, lokum, doğal marmelat ve reçeller peynir, zeytin ve zeytinyağı gibi yaklaşık 600’e yakın farklı ürünün satışı yapılıyor. En çok satan ürünler arasında dibek kahvesi, Lazika siyah yayla çayı, Lütfiye karışık şerbet, Velidede organik üzüm suyu, Kars gravyeri, Eğriçayın polen balı, Ayvalık kırma yeşil zeytin, Urla zeytinyağı, Bodrum mandalina reçeli gibi birçok ürün yer alıyor.
 
 
BTA hakkında:
 
TAV Havalimanları Holding iştiraki olan BTA, Türkiye, Gürcistan, Makedonya, Tunus, Umman, Letonya, Hırvatistan, Suudi Arabistan’da toplam 16 havalimanında, İstanbul Deniz Otobüsleri’nde ve Maslak’taki yeni nesil kültür-sanat ve yaşam merkezi UNIQ İstanbul’da uluslararası standartlarda yiyecek içecek hizmeti sunuyor. Yaklaşık 700 aşçısıyla günde yaklaşık 100 binin üzerinde kişiyi ağırlayan BTA, konuklarına dünya mutfaklarının zengin menü seçeneklerini yaklaşık 60 bin metrekare alanda ve 300’ü aşan noktada sunuyor. BTA’nın 2006 yılında kurduğu Cakes&Bakes üretim tesisi ise günümüzde Türkiye’nin en büyük gıda üretim tesislerinden biri konumuna gelmiş bulunuyor. Cakes & Bakes bugün ayda 6 milyon adet üretim hacmiyle, içlerinde dünyaca ünlü fast-food ve kahve zincirlerinin de bulunduğu 130 markaya 1500 aktif reçeteyle endüstriyel ölçekte butik üretim sunuyor. Ayrıca tesiste ayda 90 ton lokum üretimi de gerçekleştiriliyor. BTA, Gıda 360 ile ise İstanbul, İzmir ve Antalya’da ev dışı tüketim sektörü oyuncularına, tedarik ve dağıtım hizmeti sunuyor. BTA’nın bir diğer iş kolu ise havalimanı oteli işletmeciliği… Şirket, TAV Airport Hotel markasıyla İstanbul Atatürk Havalimanı’nda 2004’ten, İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nda ise 2015 yılından bu yana işletmecilik yapıyor. BTA, hizmet kalitesini ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi belgesiyle de güvence altına almış bulunuyor.
 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika