spot_img
spot_imgspot_img
13 C
İstanbul
Cuma, 19 Nisan 2024

Kruvaziyer Turizmin Geleceği

Seçtiklerimiz

Türk ve Yunan limanlarının yöneticilerinin, oda başkanlarının bir araya geldiğini belirten İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Kruvaziyer Platformu Yürütme Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, “Türkiye Kruvaziyer Platformu ile Yunanistan Kruvaziyer Platformu’nun Kuzey Ege’de Kruvaziyer adı altında kümelenme çalışması yapması için ortak karar alındı” dedi. Demirtaş, Türkiye’den Yunanistan’a yapılan ziyaretlerin önündeki vize engelinin kalkması için de Türk ve Yunan turizmcileri ile odaların birlikte hareket edeceğini söyledi.

İzmir Ticaret Odası, Türkiye Kruvaziyer Platformu, Yunanistan Volos Ticaret Odası ve Yunan Adaları Gelişim Grubu Başkanlığı tarafından Yunan Seyahat Acenteleri Birliği’nin (HATTA) desteğiyle düzenlenen “Doğu Akdeniz’de Kruvaziyer Turizmi ve Geleceği 1. Toplantısı”, 2-3 Mart tarihleri arasında Yunanistan’ın Volos (Magnesia) kentinde düzenlendi.

Toplantıya katılan Türkiye Kruvaziyer Platformu Yürütme Kurulu Başkanı ve İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş başkanlığındaki Türkiye heyeti, İzmir Ticaret Odası Atina Temsilcisi Stilyano Pulados, İzmir Ticaret Odası Kruvaziyer Sorumlusu ve Türkiye Kruvaziyer Platformu Genel Sekreteri Mine Güneş, Ulusoy Çeşme Limanı İşletme Müdürü Celal Ulaş, Maskot Turizm Sahibi Ahmet Subay, Global Ports Holding Antalya, Bodrum ve Kuşadası Limanları Pazarlama Direktörü Figen Ayan ve Pazarlama Uzmanı Eslin Malki’den oluşan Türkiye heyeti, yoğun temaslarda bulundu, Yunan adaları ve Kuzey Ege bölgesinde bulunan ticaret odaları ile limanlardan da yoğun katılım olduğu görüldü.

DEMİRTAŞ’DAN YENİ ROTALAR

İTO ve Türkiye Kruvaziyer Platformu Başkanı Ekrem Demirtaş, toplantıda yaptığı “İzmir Ticaret Odası ve İzmir’de Kruvaziyer Sektörünün oluşturulmusı, Türkiye Kruvaziyer Platformu” başlıklı konuşmasında, liman kentleri esnafının kruvaziyer şirketlerine, kruvaziyer şirketlerinin de güleryüzle, sevgiyle karşılanacağı liman kentlerine ihtiyacı olduğunu söyledi. Bu nedenle Volos’a gelmek istediğini anlatan Demirtaş, şöyle konuştu: "Bir atak yapma hevesi içindesiniz. Ege, Kuzey Ege ve Doğu Akdeniz bu coğrafyanın en güzel bölgesidir. Yani bizim bölgemiz. Denizlerimizi, limanlarımızı, kruvaziyerlerle, feribot ve yatlarla dantel gibi işleyelim.”

Yıllardır bu bölgede çeşitli rotalar önerdiklerini hatırlatan Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunların hangisi kârlı, onu firmalar bilir. Ama Kuzey Ege, Doğu Akdeniz ve Karadeniz’de gemilerin yanaşabileceği sayısız nokta var, bu noktaların bir kısmı altyapı açısından, bir kısmı siyasal sorunlar bakımından yetersiz kalıyor. Ancak, geleceğimizi düşünerek plan yapmalıyız.”

Midilli, Selanik, Kavala ve Volos limanlarını kapsayacak şekilde Kuzey Ege kruvaziyer çalışmalarının altını çizdi, İzmir Ticaret Odası ve Türkiye Kruvaziyer Platformu olarak Kuzey Ege için hazırladıkları İzmir, Kuşadası, Pire, Volos, Selanik, Dedeağaç, Çanakkale, Midilli, Çeşme, Bodrum, Fethiye ve Marmaris’i kapsayan rotaları sunan Demirtaş, şunları söyledi: “Bu rotalar hayata geçerse iki taraf da, hem siz hem biz kazanırız. Ama rotaları ne kadar çizsek de iki yakayı birleştirmeye çalışsak ta Yunanistan ile aramızda hâla büyük bir sorun var. O da vize sorunu. Vize sorunu tam çözülmeden bu rotalar tam bir sonuca ulaşamaz.“

YUNANLI TURİZMCİLER VİZE SORUNUNA DİKKAT ÇEKTİ

Yunan Seyahat Acenteleri Birliği (HATTA) Başkanı Georges Telonis de, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) ile yıllardan beri yakın çalışma imkanı içinde olduklarını, paket programlar için mutlaka vize konusunda Türk-Yunan işbirliğinin olması gerektiğini söyledi. Rusya gibi Schengen Bölgesi içinde olmayan bazı ülkelere özel düzenleme getirilmesi için çalışma yapıldığını ifade eden Telonis, bu kapsamda Türkiye için de pilot bölge oluşturulabileceğini belirtti. Kruvaziyer ile ilgili konuşmaların sadece pozitif sonuçları olabileceğinin altını çizen Telonis, Volos ve İzmir’in aynı çizgi, aynı hat üzerinde bulunduğunu belirterek, bu limanlar etrafında dönen yeni güzergahların başarılı olabileceğine dikkat çekti.

Akdeniz Limanlar Birliği (MECDRUISE) Başkanı Stavros Hatzakos da kruvaziyer turizmde Akdeniz’in bir yükselme trendi içinde bulunduğunu söyledi. Hatzakos, İspanya, İtalya, Yunanistan ve Türkiye’nin kruvaziyerde başarılı ülkeler olduğunu ancak ülkeler içinde önemsiz gibi görünen küçük limanların çok önemli bağlantılara işaret edebileceğini sözlerine ekledi.

VİZE İÇİN SİNERJİ GRUBU BİRLİKTE HAREKET EDECEK

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ile Volos Ticaret Odası Başkanı Aristotelis Basdanis, Midilli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve Yunan Adaları Gelişimi Birliği Grubu Odaları Başkanı Thrasivolos Kalogridis, Pire Meslek Odası Başkanı Yorgos Benetos, Dedeağaç Ticaret Odası Başkanı Topsidis Christodoulos, Lefkas Ticaret Odası Başkanı Sotirios Skiadaresis, Evia Ticaret Odası Başkanı Simosis Panagıotis gibi Yunanlı oda başkanları ile yapılan kapalı toplantıda “Kuzey Ege Kruvaziyer Rotaları” kümelenme projesi kapsamında tüm odaların ortak bir çalışma içine girmesi ve tanıtım için işbirliği yapması, oluşacak bu sinerji ile birlikte Yunanistan ve Türkiye arasında vize sorununun aşılması için çalışılması” konusunda karar alındı.

Demirtaş, bu toplantıda “Mevcut durumda İzmir limanından Yunan Adaları’na gitmekte olan kruvaziyer yolcularına vizesiz yapılan turlara şu an vize isteniyor. Siz elinizi taşın altına koymazsanız Yunan Adaları’na giden Türk turist sayısı geçen senenin çok çok altına düşer. Sinerji grubumuz ile ülkemizin turizm bakanlarına birlikte gidelim, konuyu birlikte çözümü için ortaya koyalım” dedi.

Toplantının sonunda ayrıca, İzmir Ticaret Odası ile Volos Ticaret Odası arasında kardeş Oda anlaşması imzalandı.

BELEDİYE BAŞKANINA ZİYARET

Demirtaş, Volos Belediye Başkanı Panos Skotiniotis’i de ziyaret etti. İzmir ile Volos arasında yük ve yolcu taşımacılığı bağlantısı yapılmasının görüşüldüğü ziyarette, Belediye Başkanı Skotiniotis, Teselya bölgesi ve özel olarak Volos kentini İzmir’de ticari ve turistik anlamda tanıtmak için çalışmalara başladıklarını, bu kapsamda en yakın zamanda İzmir’i ziyaret edeceklerini belirtti.

İki günlük toplantıyı değerlendiren Demirtaş da, İzmir’in artık kruvaziyer dünyasında çok önemli bir noktaya geldiğini belirterek sözlerini şöyle tamamladı: “Ancak, biz geldiğimiz noktayı yeterli görmüyoruz. Kuzey Ege, Karadeniz ve Doğu Akdeniz limanlarıyla yapacağımız işbirlikleri bölge olarak gelişeceğimize gönülden inanıyoruz. Önerdiğimiz rota büyük ilgi gördü. Kuzey Ege’deki oda ve adalar ile birlikte kruvaziyer forumu olarak bir sinerji grubu oluşturup bu rotaları, işbirliği ve ortak tanıtım imkanlarını çalışacağız. Bu sinerji grubu Kuzey Ege’de turizm ve ticarete büyük canlılık getirecektir.”

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika