spot_img
spot_imgspot_img
12.9 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Kotil’den bekar pilotlara ‘evlenin’ çağrısı

Seçtiklerimiz

Türk Hava Yolları’nın yeni pilotları mezun oldu. Türkiye ve yurt dışında eğitim alan 3’ü kadın toplam 86 pilot, Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil’in de katıldığı törenle brövelerini taktı. Türk Hava Yolları Uçuş İşletme Başkanlığı binasında yapılan törene pilotların aileleri de katıldı. Bazı pilot yakınları da törene küçük çocuklarıyla birlikte geldi.
 
Törende konuşan Temel Kotil, pilotların yaşam sitillerinin çok önemli olduğunu  ifade ederek, "Fransa’da ki kaza bize yepyeni bir şey öğretti. Pilotluğun aslında çok kritik bir görev olduğunu. Pilot arkadaşların, erkek olsun bayan olsun yaşam sitillerinin çok önemli olduğunu. Orada kız arkadaşından ayrıldıktan sonra kaza olmuş. Dolayısıyla arkadaşlar bekar olanlara evlilik bakın buradan yönlendirme yapıyoruz” dedi.
 
THY uçuş akademisini bitiren 3 kadın pilottan biri olan Duygu Kaygusuz, "Kızları teşvik etmek gerekiyor. Benim küçüklükten beri teknik işlere hevesim vardı. Ondan mühendislik okudum. Ama havacılığa karşı hep bir tutkum vardı. Bunu gerçekleştirmek için başvuruda bulundum. Gerçekten çok güzel bir eğitim aşaması geçti. Çok memnunum keşke daha fazla kız katılabilse. Havacılık ve uzay mühendisiyim” diye konuştu.
 
Pilotluğun çocukluk hayali olduğunu söyleyen Fatih Bilal Mazlum da, "Öncelikle çocukluk hayalimdi. Kendimi bu yolda geliştirmeye çalıştım. Sonunda THY’nin da bize verdiği imkanla güzel bir eğitim sürecinden geçtik. Sonuçta buraya kadar gelebildik. Mühendislik mezunuyum” dedi.
 
İki üniversite bitirdiğini ama pilotluğu seçtiğini söyleyen Zehra Tuğçe Elbim ise, "Sevinçliyim buradaki bütün arkadaşlarım gibi. Heyecanlıyım sevinçliyim. Ben Yıldız Teknik Üniversiteden iki bölümden birden mezun oldum. Ama kendi bölümlerime başlangıç yapmamıştım. Türk Hava Yollarının ilanlarını her gün sosyal medyada görüyoruz. Artık duymayan yoktur Türk Hava Yollarının pilot alımını. Başvuruda bulundum süreç uzundu. Başarılı oldukça bende bir şevk oldu, arkadaşlarımızda da olmuştur. Böylece bu işe başladı”  diye konuştu.
 
"SESİNDEN TANIDIĞIM PİLOTLARLA TANIŞTIM”
 
Atatürk Havalimanı uçuş kulesinde hava trafik kontrolörü olarak çalışan ve THY’nin pilotluk sınavlarını kazanarak pilot olan Çetin Önal da, "Atatürk Havalimanı uçuş kulesinde hava trafik kontrolörü olarak çalıştığım dönemde sadece telsizden konuştuğum bazı kaptanları burada seslerinden tanıdım ve tanıştım ”dedi.
 
Atatürk havalimanında çalıştığı dönemde sadece telsizden konuştuğu pilotlarla tanışma imkanı bulduğunu söyleyen Çetin Önal, "Daha önce Atatürk Havalimanı’nda kulede çalışıyordum. Hava trafik kontrolörü olarak. 4,5 yıl kulede çalıştım. Şu an burada olmaktan çok mutluyum. Aslında ben işin iki tarafını da görmüş oldum. Kendimi şanslı hissediyorum. O tarafı da biliyorum şimdi bu tarafı da öğrenmiş oldum. Empati kurarak bir birimizi daha iyi anlayacağımızı düşünüyorum. Benim için çok büyük bir deneyim olmuş oldu. Tabi ki sesini tanıyabiliyorsanız.

Hava Trafik Kontrolörlerinin ses algıları ve hafızaları iyidir. Pilotlarında hakeza öyledir. Seslerini tanıyabildiğiniz pilotlarla burada tanışma imkanınız var. Benimde birkaç tane tanıştığım kaptanımız oldu burada. Önce şaşırıyorlar tabii ki. Sonra bazı özel uçuşlar konuşuluyor. Uçuşta orada mıydın çalışıyor muydun gibi sorular geliyor. Bir birimizi daha iyi anlaya biliyoruz benim içinde önemli olan bu” şeklinde konuştu.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika