spot_img
spot_imgspot_img
18.1 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Koç, Swissair’le birlikte THY’yi almak istemiş

Seçtiklerimiz

Açıklamayı Koç Holding Yönetim Kurulu Şeref Başkanı Rahmi Koç yaptı. 2000’li yıllarda THY’ye talip olduklarını ancak ilginç gelişmeler yaşadıklarını belirten Koç, o dönemde İsviçre’nin milli havayolu şirketi olan Swissair’in kendilerine geldiğini ve THY’ye birlikte talip olma teklifinde bulunduklarını kaydetti.

Süreci anlatan Rahmi Koç, "Biz de ‘talip olalım’ dedik. Araştırma yaparken, Swissair birdenbire iflas etti. Biz de bunda bir iş var dedik ve havayolu almaya yönelik defteri kapattık. Ancak THY, başarılı yönetimi sayesinde o zamandan bu zamana çok ileriye gitti. Avrupa’da gıpta edilir bir havayolu şirketi oldu." dedi. THY’ye Koç Grubu ile birlikte talip olan Avrupa sivil havacılık tarihinin önemli isimlerinden biri olan Swissair, 2001’de yaşanan 11 Eylül saldırılarıyla birlikte ekonomik krize girerek uçuşlarını durdurdu. 

 
Türk Hava Yolları’nın (THY) düzenlediği, ‘Ustalarla Sohbet Toplantısı’nın konuğu olan Rahmi Koç, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Hükümetin 2023 hedefleri arasında yer alan, ‘Türk malı otomobil üretimi’ fikrine mesafeli duran Koç, yerli otomobil markası ortaya çıkarmanın ve bunu yaşatmanın çok zor olduğunu söyledi.

"Bugün yılda beş milyon araç üretmeyen firmaların geleceği karanlık görülüyor." diyen Koç, otomobil üretimi alanında ‘at oynatabilmek için’ çok büyük yatırım ve üretim gerektiğini kaydetti. Koç, yerli otomobil üretimi konusunda yıllarca çalışılmasının şart olduğunu ifade ederek, "Sıfırdan bir şey yapacaksın. Üzerine de mesela ‘Boğaziçi’ diyecek, dünyada da bunu satacaksın. Çok zor." şeklinde konuştu. Elektrikli otomobil üretimini de fiyasko olarak değerlendiren Rahmi Koç, elektrikli otomobil teknolojisinin gelişmesi ve yaygınlaşması için zamana ihtiyaç olduğunu dile getirdi. 

 
Türkiye’nin en önemli sorunlarının, ‘enerji bağımlılığı ve cari açık’ olduğuna dikkat çeken Koç Holding Şeref Başkanı, ekonominin kurtuluşunun katma değeri yüksek ihraç ürünlerine odaklanmaktan geçtiğini ve borçsuz büyümenin şart olduğunu ifade etti. 2004’te tekneyle dünya turuna çıktığını hatırlatan Rahmi Koç, "Bu deneyimle, hadiselere tepeden bakarak can alıcı konulara odaklanmaya alıştırdım kendimi. Fedakârlık yapmayı ve herkesle iyi geçinmeyi öğreniyorsunuz." şeklinde konuştu.
 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika