spot_img
spot_imgspot_img
15.8 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Koalisyon güçleri Yemen’i havadan kontrol altına aldı

Seçtiklerimiz

Operasyon kapsamında Husilerin kontrolünde bulunan Cumhurbaşkanlığı Sarayı da bombalandı.Suudi Arabistan öncülüğünde Yemen’e başlatılan "Kararlılık Fırtınası" operasyonu sözcüsü Tuğgeneral Ahmed Asiri, Riyad’daki hava üssünde düzenlediği basın toplantısında, koalisyon güçlerinin Yemen topraklarını havadan kontrol altına aldığını, Aden yakınlarında sürekli devriye uçuşu yapıldığını söyledi. Husilerin Aden çevresindeki her hareketinin uçakların hedefinde olacağını belirten Asiri, "Gelecek günlerde Husi milis toplulukları için güvenli hiçbir yer kalmayacak" dedi.
 
Yemen’de çatışmlar
 
Operasyonlarda, sınır yakınlarında bulunan Husi gruplar ile silah depoları hedef alındığını ifade eden Asiri, "Husiler, yönetime yaptıkları darbenin ardından çeşitli kentlerde büyük oranda silah depoladı. Bu silah depoları ile cephaneliklerin yerinin belirlenmesi ve bombalanması için çalışmalar yapılıyor" diye konuştu.

 

Asiri, Yemen’e kara operasyonu düzenlenip düzenlenmeyeceğine ilişkin soruya ise "Planlanmış büyük bir kara operasyonu yok. Eğer kara operasyonu gerekirse yapılır. Bu yönde bir karar alınırsa kara kuvvetleri buna hazır" yanıtını verdi.
 
SANA’DA CUMHURBAŞKANLIĞI SARAYI BOMBALANDI
 
Öte yandan, koalisyon güçlerinin, operasyon kapsamında başkent Sana’da Husilerin kontrolünde bulunan cumhurbaşkanlığı sarayı ile sahil kenti Muha’yı bombaladığı, Husilerin ele geçirdiği hava savunma kampındaki füze biriminin imha edildiği bildirildi.
 
LİBYA ULUSAL KURTULUŞ HÜKÜMETİ’NDEN OPERASYONA DESTEK

Libya’da Milli Genel Kongre’ye bağlı "Ulusal Kurtuluş Hükümeti"nden yapılan açıklamada, Suudi Arabistan’ın rolünden övgüyle bahsedilerek, "Husilerin, Yemen’in güvenliğine zarar verme girişimlerini, ülkede fitne çıkarma ve terör faaliyetlerini, Libya’daki özgür ve devrimci halka karşı bir saldırı olarak addediyoruz" ifadesi kullanıldı. Trablus merkezli Milli Genel Kongre’den ayrılarak Tobruk kentinde çalışmalara başlayan Temsilciler Meclisi hükümeti de Husilere yönelik başlatılan "Kararlılık Fırtınası" operasyonuna" destek verdiğini açıklamıştı. 

 
500 PAKİSTANLI TAHLİYE EDİLDİ
 
Yemen’in başkenti Sana’dan konvoyla liman kenti El-Hudeyde’ye gelen 500 Pakistanlı, Koalisyon Güçleri’nin hava sahasında güvenliği sağladığı bir ortamda Pakistan Hava Yolları’nın (PIA) ilk uçağıyla Karaçi Havaalanı’na getirildi. Pakistan Enformasyon Bakanı Pervez Raşid, yaptığı açıklamada, Yemen’de halen yaklaşık 2 bin Pakistanlının bulunduğunu, tahliye işlemlerin hızlanması için daha fazla uçak gönderileceğini kaydetti.
 
ÇİN DONANMA GEMİSİ GÖNDERDİ
 
Çin, Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap ülkeleri koalisyonunun Husilere karşı hava operasyonu başlattığı Yemen’deki vatandaşlarını tahliye etmek üzere donanma gemisi gönderdi. Çin Savunma Bakanlığı’nın açıklamasında, Yemen’deki vatandaşlarının tahliyesi için gönderilen Çin Halk Kurtuluş Ordusu’na (PLA) ait geminin daha önce Aden Körfezi ve Somali açıklarında çeşitli görevlerde bulunduğu belirtildi.
 
BOMBALANAN HAPİSHANEDEKİ MAHKUMLAR SALIVERİLDİ
 
Bu arada, Yemen resmi ajansı SABA’nın emniyet kaynaklarına dayandırılan haberine göre, operasyon kapsamında bombalanan Saide Merkez Hapishanesinden 130 mahkum kaçtı.

 

Valiliğin, Yerel Konsey, Savcılık, güvenlik güçleri ve Ensarullah hareketi ile durumu değerlendirmek üzere kurduğu komisyon kararı doğrultusunda, hapishanedeki diğer mahkumların da bölgede istikrar sağlandığında geri dönmek koşuluyla serbest bırakıldığı kaydedildi.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika