spot_img
spot_imgspot_img
12.7 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Kıbrıs’tan gergin dönen yolcu için duty free’de öfke yönetimi

Seçtiklerimiz

Kumar turizminin etkisi mi bilemiyoruz ama Kıbrıs’tan dönen yolcu biraz gergin oluyor. Sırf bunun için orada çalışan arkadaşlarımızı yoğun bir eğitim programından geçirdik’ diyor

İştiraki ATÜ ile beraber 8 farklı ülkede 15 havalimanında faaliyet gösteren Unifree’den kişiye özel muamele açılımı… Unifree Genel Müdürü Ali Şenher, her havalimanında farklı yolcu profilinin ağırlıkta olduğunu, buradan yola çıkarak her havalimanının yolcu tipine ve alışveriş alışkanlıklarına göre çalışanlarına özel eğitim verdiklerini söyledi. Şenher, bu arada yolcu profilleri ile ilgili dikkatlerini çeken enteresan bir ayrıntıyı da şöyle anlattı: ‘Mesela Kıbrıs Havalimanı’nın özel bir durumu var. Tatil dönüşü olması mı, kumar turizminin etkisi mi bilmiyoruz ama Kıbrıs’tan dönen yolcular gergin oluyor. Bir şekilde gergin yolcular, kavga eden yolcular Kıbrıs’a çok denk geliyor. Bunu tespit ettiğimizde orada çalışan arkadaşlarımızı yoğun bir eğitim programından geçirdik. Çalışanlar, gergin müşteriye nasıl cevap vermeli, o müşterinin nasıl mutlu ayrılması sağlanır diye özel eğitimler aldılar.’  

RUSLAR VIP HİZMET BEKLİYOR

Şenher, alışveriş alışkanlıklarının milliyete göre farklılık gösterdiğini de belirterek, ‘Avrupalı müşteri,  alışveriş sırasında yalnız kalmak ister. Bu nedenle satış elemanlarımız onlarla sadece göz temasında kalır. Ruslar ise Avrupa’nın aksine ilgiden çok hoşlanır ve VIP hizmet bekler. Almayacağı bir ürünü sırf görevli arkadaş önerdi diye satın alabilir. Standı satın almak isteyen, sırada beklemeyi sevmedikleri için önündeki yolcuya 100 euro bahşiş verip, ‘sıranı bana ver’ diyen Rus yolcularla karşılaştık’ diye ekliyor.

Şehir içine kara mağazaları geliyor

DUTY Free faaliyetlerini Dalaman, Kıbrıs-Ercan, Kosova, Dereköy ve iştiraki ATU ile birlikte İstanbul, Ankara, İzmir, Tiflis, Batum, Üsküp, Ohrid, Enfidha ve Riga havalimanlarındaki mağazalarıyla sürdüren Unifree, ilk kara mağazasını bu yaz Bodrum Dalaman Havalimanı’nın pasaport öncesi bölümüne açtı. Bu formatı geliştireceklerini, şehir içinde otogarlar gibi sirkülasyonun yüksek olduğu yerlerde, içinde yerel ürünler ver ihtiyaç ürünlerinin bulunduğu  mağazalar açacaklarını belirtti. Şenher, ‘Bebek bezinden diş fırçasına kadar değişik ürünlerin olacağı bu mağazalar market tarzınde değil, şık bir konseptte olacak’ dedi. 2-3 yıl içinde 5-6 kara mağazasına ulaşmayı planladıklarını sözlerine ekledi.

FSM 1453 YAZINCA SATILIYOR

TURİST  profilindeki değişimle birlikte yerli ürünlere çok ciddi bir talep oluştuğuna dikkat çeken Şenher, ‘En çok tercih edilen ürünlerin başında lokum geliyor. Özellikle Ortadoğulular hem iç piyasadan hem bizden lokum alıyor’ diye konuşuyor. Toplam satış içinde yerli ürünlerin payının yüzde 6-7 civarında olduğunu vurgulayan Şenher, yerli ürünlere olan yoğun talepten yola çıkarak bir Osmanlı serisi hazırladıklarını, tişört ve mug’lardan oluşan bu serinin eylül ayında satışa sunulacağını anlatıyor. Şenher, ‘Turistlerin Osmanlı’ya büyük merakı olduğunu gözlemledik. Mesela, bir tişörtün üzerinde Fatih Sultan Mehmet 1453, yazıyorsa o tişört satıyor’ diye devam ediyor.

VICTORIA SECRET’S YOLDA

Victoria’s Secret’ın Türkiye’deki duty free’lerin hepsine aynı anda gireceğini, şu anda bu proje üzerinde çalışıldığını söyleyen Şenher, ‘Yabancı markalar duty free’leri test yeri olarak kullanıyor. Mesela Victoria’s Secret bizde 3 yıldır satılıyordu, sonra İstanbul pazarına girdiler. Aynı yöntemi uygulayarak pazara girmeyi planlayan başka markalar da var. Türkiye’de olmayan bir teknoloji zinciri ile görüşüyoruz’dedi.

İngilizlerin yerini İranlılar aldı

TÜRKİYE’nin seyahat destinasyonu olarak son yıllarda moda olduğunu, yolcu sayısındaki artışla birlikte yolcu çeşitliliğinin de artığını ifade eden Şenher, ‘Bundan 4-5 sene önce Dalaman’daki yolcuların yüzde 75’i İngilizdi. Şimdi Rus, Azerbeycan ve İran’dan gelenlerin sayısı artıyor. Piyasa genelinde de Ortadoğu’da artış var’ diyor.

 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika