spot_img
spot_imgspot_img
15.8 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Katar savunma sanayisi için stratejik adım

Seçtiklerimiz

Türkiye ihracatının kilogram değerini yüksek seviyelere çıkarmaya çalışan kurumların başında gelen Kale Teknik Grubu, High Tech Port by MÜSİAD Katar Fuarı’na katılıyor. Şirket, milli gelirlerinin yüzde 4’ünü savunmaya ayıran Körfez bölgesi ülkelerinin de ziyaret edeceği fuarda, kendi üretimi olan Modern Piyade Tüfeği (MPT) ve bombaatar ürünüyle yer alacak. Kale Teknik Grup Başkanı Osman Okyay, Türkiye’de üretilen yüksek, ileri ve stratejik teknolojilerini Katar ve Körfez bölgeleri ile buluşturmayı amaçlayan High Tech Port by MÜSİAD Katar’ı savunma sanayisi açısından çok önemli ve stratejik bulduğunu söyledi. Okyay, "Ortadoğu, barışın muhafazası için yüksek düzeyde savunma harcaması yapılan ve Müslüman ülkelerin bu ihtiyacı ithalat yoluyla karşıladıkları çok geniş bir coğrafya. Dünyadaki 1.7 trilyon dolarlık savunma harcamasına baktığımız zaman, milli gelirinin yüzde 4’ünden daha fazla harcama yapan 20 ülkenin 9’u Ortadoğu ülkesi" dedi.
 
İKİ MODELLE KATILIYORUZ 


Grup olarak 1980’lerin sonunda Stinger füze sistemleri projesiyle girdikleri savunma ve havacılık sanayisinde, uluslararası işbirliklerinin de katkısıyla çok önemli bir noktaya geldiklerini söyleyen Okyay, "Geçen yıl mayıs ayında Türkiye’de düzenlenen 12’nci Savunma Sanayi Fuarı’na beş şirketimizle katıldık ve sergilediğimiz yüzde 100 yerli sermaye yapımı Turbojet Motor, Taktik İnsansız Hava Aracı, Modern Piyade Tüfeği ve otomatik bombaatarlar ile savunma sanayindeki millileşme akımının sembollerinden biri olarak gösterildik. Katılmaktan büyük mutluluk duyduğumuz High Tech Port by MÜSİAD Katar vesilesiyle, bugüne kadar elde ettiğimiz büyük deneyimi, Körfez’deki dost ve kardeş ülkelerin hizmetine sunmayı hedefliyoruz" diye konuştu. 
 
TURBOJET MOTOR BİTTİ 

Dünyanın önde gelen markalarına kritik parçalar ürettiklerini de vurgulayan Osman Okyay, "Bugün dünyanın en önemli projelerinde rol alan, hem milli hem de çok uluslu projelerin değişmez oyuncusu konumundayız. Dünyanın en önemli savunma ve havacılık markaları Boeing, Lockheed Martin, PFW-Airbus, Spirit, KAI, Northrop Grumman ve Pratt and Whitney gibi markalara birinci seviye, kritik parçalar üretiyoruz. MKE ile birikte yürüttüğümüz Milli Piyade Tüfeği Projesi’nde alnımızın akıyla seri üretim aşamasına geçtik" dedi. Milli makinalı tüfeğin tasarımının sürdüğünü anlatan Okyay, şöyle devam etti: "Kale Baykar ortaklığı olarak Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterine girmiş tek Milli İnsansız Hava Aracı’nı üretip teslim etmeye başladık. Geçen yıl İzmir’de açtığımız Kale Pratt&Whitney fabrikamız ile de F35 projesinin önemli bir ortağı olarak uçak motor sanayiine giriş yaptık. En çok gurur duyduğumuz işlerden biri olan Turbojet motoru tamamladık, Nisan 2016’dan itibaren teslimata başlamayı planlıyoruz. Geniş uçak motorları ailesinin en küçük ferdi olanbu motor, Türkiye’nin kendi uçağını üretme çalışmalarının da ilk fazlarından biri." 

İKİ MODELİ TANITACAĞIZ


Okyay, savunma ve havacılık başta olmak üzere, yenilikçi endüstrilerde hızla büyümek için geçen yıl Kale Arge şirketini kurduklarını belirterek, "Bütün AR-GE birimlerimizi bu çatı altında topladık. 55 kişilik mühendis kadrosu yenilikçi üretim arayışlarını yönetiyor. Sadece savunma ve havacılık değil, lityum pil ve yakıt hücreleri geliştirme gibi kritik konularda da çalışıyoruz" dedi. Okyay, Katar’da sergileyecekleri ürünlerin piyade tüfeği ve bombaatar olduğunu söyledi. Ürünlerin özellikleri ise şöyle: 
 
MODERN PİYADE TÜFEĞİ : 2013 yılında prototipini ortaya çıkardığımız MPT bu yıl seri üretime geçti ve dünyanın en gelişmiş piyade tüfekleri arasındaki yerini aldı. Dünyanın en güçlü ordularından biri olan TSK’da G3’lerin yerini alması planlanan MPT, dünyada kullanılan üçüncü jenerasyon piyade tüfeklerinin en iyi özelliklerini taşıyor. 
 
BOMBA ATAR: Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterine 2005 yılında giren bombaatarlar, dakikada 280-350 mermi fırlatma hızına sahip. 300 ve 1.500 metre arasında etkili menzili bulunan bombaatarların maksimum menzili 2.200 metreyi bulabiliyor. 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika