spot_img
spot_imgspot_img
11.1 C
İstanbul
Salı, 19 Mart 2024

Kar yağdı, uçuşlar dondu

Seçtiklerimiz

Yerli ve yabancı havayolu şirketlerinin iç ve dış hatlarda yapılması planlanan 700’e yakın uçuşu iptal olurken, yüzlerce sefer uzun süreli rötarlarla gerçekleştirilebildi. Uçuş iptalleri nedeniyle havalimanlarında mahsur kalan yolcular ise büyük mağduriyet yaşadı. Şanslı yolcular, iptal edilen seferler yüzünden havayolu şirketleri tarafından otellere yerleştirildi. Diğer yolcular ise terminallerdeki banklarda, sandalyelerde veya yerde yatarak uçuş saatini bekledi. En büyük sıkıntıyı ise çocuklu aileler, yaşlılar ve hastalar yaşadı.
 
İptaller önceden öğrenilmeli
 
Uçuş iptalleri nedeniyle yaşanacak mağduriyetlerin en aza indirilmesi amacıyla yolcuların özellikle havalimanına gelmeden bazı tedbirler alması gerekiyor. Örneğin uçuş iptal bilgisi, rezervasyon sırasında verilen cep telefonlarına gönderiliyor. Ancak bu konuda yaşanabilecek aksaklıklar nedeniyle şirketlerin başta web siteleri olmak üzere sosyal medya adreslerinin de yakından takip edilmesi isteniyor.
 
Ayrıca uçuşların kar, fırtına, sis ve şiddetli yağış nedeniyle iptal edildiğini dikkate alarak rezervasyon yaptırmadan önce hava durumu hakkında bilgi alınmasının da büyük fayda sağlayacağı ifade ediliyor. Ancak bunu yaparken ineceğiniz havalimanındaki hava şartları hakkındaki bilgileri de öğrenmeye çalışın. Eğer gideceğiniz şehirde olumsuz hava şartları varsa uçuşunuz iptal edilebilir veya iniş sırasında uçağınız diğer havalimanlarına yönlendirilebilir. Bu durumu da aklınızdan çıkarmayın. Daha da önemlisi olumsuz hava şartları nedeniyle havalimanlarında sorun yaşanıyorsa, karayolu, demiryolu veya denizyolu gibi alternatifleri denemeyi ihmal etmeyin.
 
Uyku tulumunu unutmayın
 
Uçuş iptalleri veya uzun süreli rötarlar nedeniyle havalimanında mahsur kaldığınızda yaşayacağınız olumsuzlukları en aza indirmek için de hazırlık yapmalısınız. Özellikle cep telefonu ve dizüstü bilgisayar gibi elektronik cihazlarınızın şarj aletleri ile ilaçlarınızı yanınıza almayı unutmayın. Ayrıca bu gibi durumlar için giyecek birkaç parça eşya, küçük bir battaniye hatta uyku tulumu da oldukça işinize yarayacaktır.  
 
Her iptalde tazminat ödenmiyor
 
Havayolu şirketleri, ‘değişken politik durumlar, elverişsiz hava koşulları (sis, kar, fırtına, buzlanma gibi), beklenmedik güvenlik ve emniyet zaaflarıyla sınırlamaları, grevler, havalimanı sorunları, hava trafiği sınırlamaları, bagaj, yolcu, uçak ve havalimanını içeren istisnai güvenlik tedbirleri’ gibi gerekçelerle uçuşların iptal edilmesi veya geciktirilmesinde yolculara tazminat ödemiyor. Ancak şirketler bu gibi durumlarda da mağduriyetin giderilmesi amacıyla yolcuların yiyecek, transfer ve konaklama ihtiyaçlarını karşılıyor. Yolcular, iptal edilen uçuşlarını sunulan alternatif günlerde herhangi bir ücret ödemeksizin gerçekleştirebiliyor. Hatta bazı şirketler, yolcuları yine ek ücret almadan diğer havayollarıyla uçuruyor.
 
Havayolu şirketleri, uluslararası kurallar gereği kendi iç işleyişinden kaynaklanan iptaller ve beş saati aşan uzun gecikmelerde ise yolcuya biletini iade etmek zorunda. Ayrıca şirketler, bağlantılı uçuş yapan yolcuların isteği doğrultusunda seyahatin başlangıç noktasına mümkün olan en kısa zamanda geri dönüşünü sağlıyor. ( MUSTAFA GÜN )

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika