spot_img
spot_imgspot_img
7.7 C
İstanbul
Salı, 19 Mart 2024

Kapadokya’da Japon turist şoku yaşandı!

Seçtiklerimiz

IŞİD’in Suriye’de iki Japon gazeteciyi öldürmesinin ardından Japonya’da Türkiye’nin önemli bir bölümünü riskli bölge ilan edilmesiyle her yıl yüz binlerce Japon turisti ağırlayan Kapadokya bölgesinde bu yıl Japon turist yok denecek kadar az. Kapadokya Turistik İşletmeciler Derneği (KAPTİD) Yönetim Kurulu Başkanı Yakup Dinler, Türkiye’nin peribacaları ile ünlü kültür turizm merkezi Kapadokya bölgesinin her yıl yaklaşık 2,5 milyon yerli ve yabancı turisti ağırladığını belirterek bölgeye yurt dışından gelen turistlerin önemli bir bölümünü Japonların oluşturduğunu kaydetti. ‘Türk Dostu’ olarak bilinen Japonların bölge turizmi için önemli bir gelir kaynağı oluşturduğunu vurgulayan Dinler, 2015 yılı başına kadar sürekli artan bölgedeki Japon turist sayısının turizm sezonu öncesinde Türkiye’nin hemen yanı başında Suriye’de yaşanan gelişmelerin ardından sürekli azaldığını vurguladı.

‘JAPONLAR ELİNİ AYAĞINI ÇEKTİ’

IŞİD’in Suriye’de iki Japon gazeteciyi infaz etmesinin Japon kamuoyunda büyük yankı uyandırdığını ve olayın Japon televizyonlarında ve gazetelerinde günlerce manşetlerde yer aldığını ifade eden Dinler, Japon medyasının gelişmeler üzerine Türkiye’nin önemli bir bölümünü riskli bölge olarak gösterdiğini ifade etti. Dinler: “Kapadokya bölgesinde Japon turist sayısı şu anda yok denecek kadar az. Bunun en önemli sebebi IŞİD. Suriye’de yaşanan olaylardan ziyade orada 2 Japon gazetecinin öldürülmesi Japonya’da büyük yankı uyandırdı ve bu da turizme büyük darbe vurdu. Yaşanan bu üzücü olaydan sonra Japon televizyonları Türkiye’nin Sivas’tan doğusunu ve güneyini riskli bölge ilan etti.

Japonlar hassas bir millettir şimdi Türkiye’nin yarısı riskli bölge ilan edildiği zaman Japon ülkesinde ‘Sivas’a kadar sıkıntı yok. Ben Sivas’tan doğuya gitmeyim. Batı şehirlerine gidiyim’ demez. Böyle olunca Japon turistler tamamen ülkemizden elini ayağını çekti. Bu durumun üzerine Tunus’taki Müze saldırısında Japon turistlerin öldürülmesi de Japonların tedirginliklerini arttırdı” dedi.

‘JAPON TURİZM ACENTELERİ DAVET EDİLDİ’

“Japonlar farklı ülkelerde yaşanan olaylardan kendilerine dokunmadığı sürece çok fazla etkilenmezler. Bizim şansızlığımız iki Japon’un hemen yanı başımızda öldürülmesi” diyen Dinler, Japonya’daki Türkiye ile ilgili ön yargıların ortadan kaldırılması için turizmciler olarak büyük çaba sarf ettiklerini vurguladı. Bu konuda THY’nin de turizmcilere büyük destek verdiğini ve Japonya’dan Türkiye’ye gerçekleştirilen uçak seferlerindeki bilet fiyatlarında ciddi bir indireme gittiğini anlatan Dinler, bunun yanı sıra bu ülkedeki büyük turizm acentesi temsilcilerinin Türkiye’ye davet edilerek Kapadokya’da ağırlandığını söyledi. Dinler: “Bu olayın ardından bir turizm acentesi THY’nin Japonya’daki müdürlükleri ile beraber bir çalışma yaptı.

Bizde KAPTİD olarak bu çalışmaya dahil olduk. Japonya’daki en büyük 16 turizm acentesinin yetkililerini Türkiye’ye davet ederek Kapadokya bölgesinde ağırladık. İkili görüşmelerde bulunduğum Japon turizmcilere neden artık Türkiye’ye ve Kapadokya bölgesine gelmediklerini sordum. Çünkü biliyoruz ki THY Japonya’dan ülkemize turist gelmesi için son dönemde ciddi bilet indirimleri sağladı. Ciddi aksiyonlar yapıyor. Onların cevabı ise ‘Bizim Türkiye ile hiçbir alıp veremediğimiz yok. Fakat bizde korku oluştu, İslamofobi oluştu. Bu yüzden gelemiyoruz’ şeklinde oldu” diye konuştu.

‘BÖLGE JAPON TURİSTLERİ YENİDEN KAZANMAYA ÇALIŞIYOR’

Yaşanan bu gelişmelerin ardından bölgeye yeniden Japon turistleri çekebileceklerini belirten Dinler, bunun için biraz zamana ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Dinler sözlerini şöyle sürdürdü: “Japon piyasasında bir durgunluğa girdik ama Ağustos sonu ve Eylül başı için bir hareketlenme başladı. Japonlar hassastır ama unutmasını da bilirler. Japonlar sonuçta Türk dostu. Aralık ayında ‘Ertuğrul’ filmi Japonya’da gösterime girecek.

Bunun da ciddi bir etkisinin olmasını bekliyoruz. O nedenle IŞİD’in Türk turizmine vurduğu bu darbenin çok uzun süre olacağını düşünmüyorum. Buraya gelen Japon turizmcilere bölgenin ve Türkiye’nin güvenli olduğunu gösterdik. Bu önemli bir husustu. Onlar da ülkelerine gittiğinde buraya gelecek olan müşterilerine anlatacaklar.

Ayrıca Eylül ayında Japonya’da düzenlenecek olan turizm fuarına bölge turizmcileri olarak katılacağız. Burada etkili bir tanıtım kampanyası ile beraber Japonların yanında olduğumuzu göstereceğiz.”

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika