spot_img
spot_imgspot_img
19 C
İstanbul
Çarşamba, 17 Nisan 2024

Kadın yolcular saç kavgasına başladı!

Seçtiklerimiz

Ancak yeni denetimler, yolcularla güvenlik elemanları arasında krize yol açtı. Uygulamadan en çok rahatsızlık duyanlar ise kadın yolcular oldu. ‘Bomba düzeneği saklanabileceği’ endişesiyle ‘topuz ve kabarık modeller’ üzerinde yapılan titiz arama, saç stili bozulan kadın yolcuları uçuş öncesi çileden çıkardı.
 
Charlie Hebdo’ya ocakta düzenlenen kanlı terör saldırısı sonrası başta IŞİD ve El Kaide olmak üzere terör örgüt elemanlarının yakalanması amacıyla havalimanlarındaki güvenlik denetimleri üst seviyeye çıkarılmıştı. Avrupa ülkeleri ve Avrupa Komisyonu’nun baskıyı artırmasıyla kısa sürede uygulamaya konulan yeni güvenlik uygulamaları ise yolculardan tepki aldı. Eleştiriler üzerine güvenlik tedbirlerinin hafifletilmesi beklenirken, İstanbul’da yaşanan canlı bomba eylemleri ve yeni saldırıların olabileceği yönündeki ihbarlar, güvenlik tedbirlerinin daha da artırılmasına neden oldu. Bu yüzden havalimanlarında şüpheli yolcular üzerinde ‘elle arama’ yapılması istenirken, topuz ve kabarık saç modelli kadın yolcuların da, daha hassas aranması şartı getirildi.
 
SAÇI BOZULANLAR TARTIŞTI
 
Büyük bir özenle kuaförde yaptırdıkları saçları bozulan kadın yolcular ise yeni uygulamaya tepki gösterdi. Özel güvenlik elemanları, talimat gereği, topuz ve kabarık saçlarda elle arama gerçekleştiriyor. Özellikle yolculardan topuz saçların açılması isteniyor. Bu yüzden arama sırasında saç modelleri bozuluyor. Yolcuyla güvenlik birimlerini karşı karşıya getiren uygulama konusunda geri adım atılmayacağını dile getiren yetkililer, ‘şiş tokalar’ konusunda da ciddi sorun yaşadıklarını anlatıyor. Şiş tokalara el konulduğunu ifade eden yetkililer, bunları vermek istemeyen yolcularla da tartışma yaşandığını belirtiyor.
 
DENETİMLERE TACİZ SUÇLAMASI
 
Havalimanlarında artırılan güvenlik kontrolleri, yolcular başta olmak üzere çalışanları da zor durumda bırakıyor. Güvenlik Komisyonu’nun, özel güvenlik birimlerine verdiği, ‘elle arama’ yetkisi ise yolcularla-görevliler arasında sert tartışmaların yaşanmasına neden oluyor. Özellikle kapı dedektörlerinden geçerken sinyal verdiğinizde yapılan elle aramalar, adeta ‘taciz’ boyutuna varıyor. Bomba düzeneklerinin, özellikle ‘koltuk altı ve cinsel bölgelerde’ saklandığı yönündeki istihbarat nedeniyle, aramalar bu bölgelerde yoğunlaştırılıyor. Ancak yapılan hassas elle aramalar ise yolcu ve çalışanları çok rahatsız ediyor. Yetkililer ise Emniyet Müdürlüğü’nün, sık sık denetim gerçekleştirdiğini ifade ederek, başarısız sonuç almamak için kontrolleri daha da ağırlaştırdıklarını dile getiriyor.

( ZAMAN/MUSTAFA GÜN )

 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika