spot_img
spot_imgspot_img
17.9 C
İstanbul
Salı, 16 Nisan 2024

Kaçkarlar’daki heliski heyecanına kar engeli

Seçtiklerimiz

Güneydoğu Havacılık Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Sarıdağ, AA muhabirine, heliskinin dünyada sınırlı bölgelerde yapılan, kayakçıların helikopterle dağların zirvesine çıkıp atlayarak kaydığı spor türü olduğunu belirtti.

Türkiye’de bu spor için en uygun parkurun Kaçkar Dağları’nın Çamlıhemşin ilçesi Ayder Yaylası ile İkizdere ilçesi çevresinde olduğunu, bu bölgede 2005 yılından itibaren heliski yapıldığını ifade eden Sarıdağ, "İlk etapta yabancı firmalar bölgede faaliyet gösteriyordu. Son iki yıldır Türk firması olarak bu görevi üstlendik. Türk helikopteri, Türk pilotları ile bölgede son derece başarılı çalışmalar yürütüyoruz" dedi.

Bu sezon Kaçkar Dağları’nda olumsuz hava koşulları nedeniyle faaliyetin yok denecek kadar az olduğunu ifade eden Sarıdağ, "Ocak ayında başlamayı planladığımız faaliyete kar olmaması nedeniyle şubat ayının ortalarında başladık. Olumsuz hava koşulları devam etti ve çok sayıda sporcu kafilesinin rezervasyonunu iptal etmek zorunda kaldık. Sadece bir ay faaliyet gerçekleştirebildik. Bu faaliyete 30 sporcu katıldı. Koşulların zorluğu nedeniyle bu yıl ilk kez Artvin’in Yusufeli ilçesinde kayak faaliyeti yürüttük. Ayder Yaylası’nda yasak olmayan bölgelerde faaliyet sürdürdük" diye konuştu.

Olumsuz hava şartları nedeniyle uçuş yapılamadığı için faaliyete bir hafta ara verdiklerini vurgulayan Sarıdağ, "Helikopter ve ekiplerimiz İkizdere bölgesinde. Gelecek hafta 10 kişilik yabancı sporcu grubu ile faaliyetimizi sürdüreceğiz ancak hava şartlarının bu şekilde devam etmesi işimizi güçleştirebilir. Mart ayı sonuna kadar faaliyetlerimizi sürdürmek istiyoruz. Planlarımızı gelecek hafta hava durumu şekillendirecek. Hiç istemesek de faaliyetlerimizi erken sonlandırabiliriz" diye konuştu.

Bu sezon sekiz yılın en düşük faaliyetinin gerçekleştirildiğini dile getiren Sarıdağ, "Hava sıcaklığı bu yılki gibi hiç olmamıştı. Uzun süre karın istenilen seviyeye gelmesini bekledik. Rüzgar, sis ve yağış işimizi zorlaştırdı. İlk etapta 300’ün üzerinde başvuru yapılmıştı ancak hava şartları her şeyi zora soktu ve sekiz yılın en düşük faaliyeti gerçekleşti" dedi.

Yaban hayatını koruma çalışmaları

Hasan Sarıdağ, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile yaban hayatının korunması için protokol imzalayıp, çalışma yürüttüklerini kaydederek, şunları söyledi:

"Faaliyetlerimizi son derece kontrollü yürütüyoruz. Bakanlık ile yaptığımız protokol sonucunda yaban hayatı popülasyonu konusunda çalışma başlattık. Bölgede farklı tarihlerde uçuşlar yaparak hayvan popülasyonunu tespit ediyoruz. Yaban hayatı olan bölgelerdeki uçuş güzergahlarımızı daha da kontrollü sürdüreceğiz.

Sporcularımız da doğa konusunda son derece duyarlı. Yüksek kesimlerde kayan sporcular kesinlikle belirlenmiş rotanın dışına çıkmıyor. Yaban hayatı ve endemik bitki türü bulunan bölgelerde kayak yapılmıyor. Sporcularımız bir anlamda doğanın fahri bekçileridir."

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika