spot_img
spot_imgspot_img
12.9 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Jetgiller Gerçek Oluyor

Seçtiklerimiz

Trafikte işe giderken herkesin aklına ‘Keşke uçan bir otomobilimiz olsa da istediğimiz yere zahmetsiz varabilsek’ diye gelmiştir. Bu hayali gerçeğe dönüştürmek için kolları sıvayan havacılık devlerinden teknoloji şirketlerine kadar birçok girişimci ‘uçan otomobil’ projesi üzerinde çalışıyor.

Son olarak İngiliz Aston Martin, uçan spor otomobil konsepti tasarladı. 3 kişilik hibrit araç İngiltere’deki Farnborough Airshow’da ilk kez tanıtıldı. Volante Vision Concept isimli uçan Aston Martin, 322 km/s süratle uçabilecek.

Bir başka deyişle Birmingham’dan Londra’da 30 dakikada gidebilecek. Volante Vision Concept’in fiyatının 3-5 milyon pound arasında değişebileceği belirtilirken, projenin 2023 sonrasına yetiştirilmesi planlanıyor.

Uçan Aston Martin’in ilk olarak ‘007 James Bond’ filminde gövde gösterisi yapması bekleniyor. Farnborough Airshow’da bir başka sürpriz İngiliz motor üretecisi Rolls-Royce’tan geldi. 

 

Şirket dikey inip kalkabilen uçan taksisini tanıttı. 4-5 kişilik elektrikli EVTOL, 400 km hıza ulaşırken, maksimum 800 km mesafe katedebiliyor. Uçan Rolls-Royce taksinin 2023’te satışa sunulması hedefleniyor. 
 
Mercedes’ten Uber’e havada dev rekabet 
 
– Havacılık devi Airbus ‘Vahana’ isimli uçan otomobili testlerde başarılı olduğunu duyurdu. Airbus, gelecekte Vahana’nın bir kargo dağıtım platformu, ambulans, arama kurtarma cihazı veya taksi olarak da görev yapabileceğini bildirdi.

 

– Daimler, otonom uçan taksi girişimi Volocopter’e 25 milyon euro yatırım yaptı. Amacı iki kişiye kadar insan taşıyabilen, elektrikle çalışan, otonom hava taksiler üretmek olan Volocopter, dikey iniş ve kalkış yapabilme kabiliyetlerine sahip. 

 

– Uber, 2023’te uçan otomobillerle hizmet vermeyi hedefliyor. eCRM-003 kod adlı dikey iniş ve kalkış yapabilen hava aracıyla tam dolu şarjla 100 km mesafe katetmesi planlanıyor. 

 

– Google’ın kurucularından Larry Page’in finansman sağladığı Kitty Hawk, ‘dev bir drone’u andıran ‘Flyer’ı yarattı. Flyer, yerden 3 metre yüksekte, 32 km hızla uçabiliyor. 

 

– Dünyanın ilk seri üretim uçan otomobili bu yıl Cenevre Otomobil Fuarı’nda ilk kez sergilendi. Hem karada hem de havada gidebilen 2 kişilik PAL-V Liberty, küçük bir helikopteri andırıyor. Ön sipariş alan Hollandalı şirket Liberty’nin satışına 2019’da başlayacak. 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika