spot_img
spot_imgspot_img
17.1 C
İstanbul
Perşembe, 18 Nisan 2024

Jet dost mu düşman mı Netaş gözünden tanıyacak

Seçtiklerimiz

Daha önce dışarıdan aldığımız sistemi artık kendimiz yapabiliyoruz.Türk savunma sanayiine yönelik olarak ‘Jetlerdeki dost-düşman tanıma sistemi’nden savaş gemilerindeki haberleşme sistemine kadar birçok yüksek teknoloji ürünü üreten Netaş, bu alanda artık aktif bir oyuncu olmayı hedefliyor.

Netaş CEO’su Müjdat Altay, Türkiye’de 2003 yılından itibaren bu alanda çok büyük gelişim olduğunu, Aselsan’ın alt yüklenicisi olarak birçok savunma sanayii projesinde görev aldıklarını söyledi. Altay, bu çerçevede Aselsan ortaklığı ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) elektronik, yazılım gibi ihtiyaçlarını karşılamak için yüksek teknoloji ürünleri geliştirdiklerini belirterek, bunların en önemlilerinden birinin de savaş uçaklarında Dost Düşman Tanıma Tanıtma Sistemi (Identification Friend and Foe-IFF) olduğunu söyledi.

 
IFF’in Türkiye için çok önemli olduğuna işaret eden Netaş CEO’su Müjdat Altay, şunları kaydetti:
 
“Sistemin yazılım ve donanımını Aselsan ile birlikte yapıyoruz. Sistemi şöyle anlatabiliriz, havada iki uçak karşılaştığında bir uçak diğerini aldatabiliyor. Bayrak ve uçağın ismini yarım günde değiştirerek bunu sağlayabilirsiniz. Ama bu cihaz sayesinde jetlerimizin hepsinde aynı sistem olacak ve sinyal göndererek birbirini tanıyabilecek. Türkiye, daha önce bu teknolojiyi dışarıdan alıyordu. Şimdi kendimiz yapabiliyoruz ve 2013’te uygulamaya geçecek.”
 
Elektronik savaş dönemi
 
Altay, Türk uçaklarında halen kullanılan benzer sistemin yurtdışından alınmış analog bir sistem olduğunu, Aselsan ile birlikte geliştirdikleri sistemin ise sayısal olarak çalışan ve çok daha yüksek teknoloji ürünü olduğunu belirtti. Dünyada artık elektronik harp kavramı olduğuna işaret eden Müjdat Altay, “Savaşlar artık mızraklarla, tüfeklerle yapılmıyor, elektronik cihazlarla yapılıyor. Elektronik cihazlara ne kadar sahip olursanız savaşta o kadar güvendesiniz demektir. Sisteminiz bir başka ülkenin kontrolünde ise o ülke sisteminizi durdurabilir. Bunun önüne geçmek için muhakkak Türkiye Cumhuriyeti içinde kritik gördüğünüz cihazların milli olması lazım” dedi.
 
Jandarma ve Kara Kuvvetleri için haberleşme sistemi 

 

Müjdat Altay, geliştirildikleri iletişim sistemi JEMUS’la da, jandarmanın tüm iç haberleşmesini kablosuz olarak yapmasının sağlandığını ifade etti. JEMUS sisteminde işin santral kısmını üstlendiklerini ve sistemin halen Türkiye’nin yarıdan fazlasını kapsadığını belirten Altay, yakın zamanda tüm Türkiye’yi kapsamayı hedeflediklerini söyledi.

 

Altay, aynı şekilde Kara Kuvvetleri Komutanlığı için de Taktik Saha Muhabere Sistemi’ni (TASMUS) geliştirdiklerini kaydederek, kara kuvvetlerinin de sahada bu sistem vasıtasıyla haberleştiğini bildirdi. Yine savaş gemilerindeki gemi içi iletişim sisteminin de NETAŞ tasarımı olduğunu belirten Altay, bu sistemin Milli Gemi Projesi’nin (MİLGEM) bir parçası olarak geliştirildiğini söyledi.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika