spot_img
spot_imgspot_img
18.2 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Jet destek ‘Rus’u geri getirdi

Seçtiklerimiz

Rusya’da yaşanan ekonomik kriz nedeniyle Türkiye’nin sağladığı 6 bin dolarlık uçak yakıt desteği ve operatörlere sağlanan Hazine destekli kredi, meyvelerini vermeye başladı. Mayıs ayında ülkeden gelen turist sayısında geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 5 artış bekleniyor. Turizmcilerin yüzünü güldüren son gelişmeyle birlikte ülkeden gelen turist sayısının yine 4 milyonları bulacağı öngörülüyor. Genç Turizmciler Derneği (GTD) Başkanı Bulut Bağcı, "Rusya’daki tur operatörlerinden aldığımız bilgilere göre mayısta geçen yılın aynı dönemine oranla kişi sayısında yüzde 5’lik bir artış var. Devlet desteği meyvelerini vermeye başladı" dedi. 
 
AB’YE GİDEN ROTASINI KIRDI 

Destek sonrası sektörün yüzde 10-15’lik bir kayıp beklediğini anlatan Bağcı, "Ancak burada da Rusya devreye girdi. Türkiye’nin kötü gün dostu olması onlar için büyük önem kazandı. Rusya’da tatile çıkanların yüzde 40’ı Türkiye ve doğu ülkelerini, 60’ı da Avrupa’yı tercih ediyordu. Hem rublenin euro-dolar karşısındaki kaybı hem AB’nin tutumu nedeniyle Avrupa’ya giden zengin Rus turistin yüzde 15’lik kısmı da rotasını Türkiye’ye çevirdi" diye konuştu. Rusya’daki krizin etkilerinin Türkiye’de ilk dört ayda hissedildiğini ve geçen yıla oranla düşüş yaşandığını aktaran Bağcı, "Ancak bu üç aylık dönemde zaten 300 ila 500 bin kişi geliyordu.

Rus turist ağırlıklı olarak mayıs ila ağustos arasında ülkemizi ziyaret ediyor. Rakamlar bizim kaybı bu dönemde telafi edeceğimizi gösteriyor" ifadelerini kullandı. Yılsonunda 4 milyon Rus turist sayısının rahatlıkla yakalanacağını belirten Bağcı, ancak cirosal bazda düşüş beklendiğini de sözlerine ekledi. 

 
Mayıs ve sonrası çok önemli

Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık, Rus turist sayısında geçen yıla oranla ilk 4 ayda yüzde 40 civarında bir kayıp yaşandığını söyledi. Ayık, "Fakat bu aylarda gelen sayısı çok az. Bizim için önemli olan mayıs ve sonrası. Dileğimiz ilk dört aydaki kaybı sonraki dönemde telafi etmek. Şimdilik zor görünüyor" dedi.
 
Otelciler büyük özveride bulundu

Pronto Tour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, Rus turist sayısında devlet desteğinin yanı sıra otelcilerin özverili çalışmalarının etkili olduğunu söyledi. Onaran, "Eğer 4 milyon yakalanırsa bunda otelcilerin büyük payı var. Bu sayıları yakalamak için cirolarından ciddi fedakarlık ediyorlar" dedi.
 
Rus ekonomisinin büyümesine bağlı

Jolly Tur Genel Müdürü Figen Erkan, mayısta Rusya’da resmi tatil olduğunu bunun da gelen sayısını etkileyebileceğini söyledi. Erkan, "Rus turist sayısı ülke ekonomisine bağlı artar. Ülke ekonomisi yavaş yavaş toparlanıyor. Bu aydan sonra artış bekleniyor" diye konuştu.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika