spot_img
spot_imgspot_img
7.7 C
İstanbul
Salı, 19 Mart 2024

Japonya Çok Sayıda F-35 Alacak

Seçtiklerimiz

Japonya Başbakanı Şinzo Abe hükümeti, önümüzdeki 5 yılda savunma politikalarını belirleyecek olan, Yeni Ulusal Savunma Programı ve Beş Yıllık Ara Dönem Savunma Programı’nı bugün düzenlenen kabine toplantısında kabul etti.
 
Savunma programını içeren belgeye göre, Japonya, Batı Pasifik’teki Çin ordusuna karşı ABD güçlerini desteklemek için önümüzdeki beş yıl içinde F-35 hayalet savaş uçağı, uzun menzilli füze ve diğer askeri teçhizatları satın alma kapasitesini arttıracak.
 
Japonya çok sayıda F-35 alacak
 
Kabine ayrıca, daha önce sipariş edilen 42 adet F-35’e ilaveten, uçak gemisine iniş ve kalkış yapabilecek en son teknoloji ürünü 45 adet F-35 savaş jeti daha alınmasını öngören planı da onayladı.
 
Tokyo’nun önümüzdeki 5 yıl için savunmaya ayırdığı 242 milyar dolarlık bütçede, savaş jetlerinin konuşlandırılacağı 2 uçak gemisi de var.
 
Trump’tan Japonya’ya teşekkür
 
Japonya’yı otomobil ithalatına ek gümrük vergisi getirmekle tehdit eden ABD Başkanı Donald Trump, Şinzo Abe’ye, geçtiğimiz haftalarda Arjantin’de düzenlenen G20 zirvesinde yaptıkları toplantıda, F-35 savaş uçaklarını satın aldıklarını için teşekkür etmişti.
 
Söz konusu programda, “ABD, dünyanın en güçlü ülkesi olmaya devam ediyor. Ancak, bölgesel rakipleri ortaya çıkıyor. Çin ve Rusya ile stratejik rekabetin önemini biliyoruz çünkü bölgesel sisteme meydan okuyorlar” ifadeleri yer alırken, ABD, Çin, Kuzey Kore ve Rusya’nın,  Japonya’nın askeri planlamasında en etkili ülkeler olduğu belirtildi.
 
Kuzey Kore ve Çin tehdidi
 
Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin, Japonya yakınlarındaki sularda devriye gezmek amacıyla bölgeye daha fazla gemi ve uçak konuşlandırırken, Kuzey Kore, nükleer ve füze programlarını kaldırma taahhüdünü yerine getirmedi.
 
Rusya ise, İkinci Dünya Savaşı’nın sonunda, Japonya tarafından ele geçirilen ülkenin kuzeyindeki ihtilaflı bir adada yeni askeri kışlalar kurduğunu açıklayarak, Tokyo için yeni bir tehlike arz etmeye başlamıştı.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika