spot_img
spot_imgspot_img
11.9 C
İstanbul
Cumartesi, 20 Nisan 2024

İşte turizmde son durum

Seçtiklerimiz

TÜRKİYE’NİN en önemli pazarı olan Rusya’da yaşanan ruble krizi Türk turizmini sarsmaya devam ediyor. Ruble krizinin üzerine Ukrayna’da yaşanan iç karışıklık, Avrupa’daki sıkıntılar ve Yunanistan’ın hızlı yükselişi de eklenince Türk turizmi büyük yara aldı.  Geçen yıl Türkiye’ye 4,5 milyon turist gönderen Rusya’daki erken rezervasyon rakamları şok edici düzeye. geriledi. Rusya’da geçen yıla oranla bu yıl erken rezervasyonlarda yüzde 40 düşüş yaşandı. Avrupa’da Alanya’nın vazgeçilmezleri olan Almanya ve Hollanda’da ise yüzde 20-25 arası bir düşüş gerçekleşti. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Alanya Bölgesel Yürütme Kurulu (BYK) Başkanı Suat Çavuşoğlu "Bu yıl Rusya’dan yurtdışına yüzde 40 daha az çıkış olacak" dedi.

‘DEVALÜASYON BÜYÜK DARBE OLDU’

Rusya’da yaşanan devalüasyonun tüm dünya için büyük bir sorun olduğunu belirten Çavuşoğlu, yaşanan devalüasyonun sadece Türkiye’yi değil, tüm dünyayı etkileyeceğini söyledi. Çavuşoğlu, "Rusya’daki erken rezervasyonlarda yüzde 40 oranında bir düşüş var. Tabi ki bu genel satış oranları ama Rusya’nın satışlarındaki düşüş sadece Türkiye’ye değil, dünya geneline yansıyacak. Bu yıl Rusya’dan yurtdışına yüzde 40 daha az çıkış olacak. Rusya’daki Tur Operatörleri Birliği de Türkiye’de operasyon yaptıkları destinasyonlardan fiyat indirimi istedi" şeklinde konuştu.

‘İSKANDİNAV PAZARI DÜŞÜŞTE’

İskandinav ülkelerinde de büyük bir düşüş olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, "Norveç’te yüzde 35 oranında düşüş var. Finlandiya hariç diğer ülkelerde de yüzde 10-25 arası oranlarda düşüşler yaşandı. Bir başka önemli pazar İsveç’te düşüş yüzde 25’i buldu. Turizmci önünü göremez durumda. Ortaya çıkan bu veriler, Alanya başta olmak üzere Türkiye’nin bu yıl turizmde kaybının büyük olacağını gösteriyor. Olumlu gelişmeler olmazsa bu yıl epey zor geçecek" diye konuştu.

‘BİZİ BİLENLER GELECEK’

Son birkaç yıldır ekonomik sıkıntılarla boğuşan ve neredeyse iflasın eşiğine gelen Yunanistan da son dönemde toplanarak 2015’e hızlı girdi. Satışlarını neredeyse yüzde 40 oranında arttıran Yunanistan, geçen yıl 61 milyon turist ağırlayarak rekor kıran İspanya ile beraber Avrupa’nın en cazip turizm destinasyonları arasında gösterildi. Yaşanan durumu değerlendiren Suat Çavuşoğlu "Yunan adalarında inanılmaz derecede talep artışı var. Yunanistan yüzde 40 oranında rezervasyonlarında artış kaydetti. Avrupa’da izlenilen Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde seyahat politikası da en çok Yunanistan ve İspanya’ya yaradı. Avrupa ülkeleri kendi içinde seyahat edecek. Bize de sadece bizi bilenler gelecek" dedi.

‘SORU İŞARETLERİNİ KALDIRMALIYIZ’

Çavuşoğlu, ayrıca Fransa’da yaşanan ve dünya gündemine oturan saldırıların da özellikle Doğu Avrupa’da ‘İslamofobi’ oluşturduğunu söyledi. Çavuşoğlu, Macaristan, Slovakya, Sırbistan ve Baltık ülkelerinin bu görüşte birleştiğini belirterek "Geçen seneye nazaran oluşan bu İslamofobiden dolayı yüzde 20 ile 30 arasında bir düşüş söz konusu. Sadece Türkiye’ye değil, İslam ülkelerine karşı bakış açısında bir deforme var. Bu imajı da bir an evvel değiştirmemiz gerekiyor. Özellikle İslam ülkesini tanımayan ülkelerde oluşan bu soru işaretlerini kaldırmalıyız" şeklinde konuştu.

‘ITB FUARI HER ŞEYİ BELİRLEYECEK’

Özellikle Alanya’ya aldığımız turist sayısına en çok darbeyi bu etkenler vurdu. Biz yılbaşından sonra ciddi bir talep bekliyorduk ama beklediğimiz gibi olmadı. Hatta tur operatörlerinden bize gelen bilgiler belirli oteller haricinde satışların yavaşladığı, hatta durma noktasına geldiği şeklinde. Bizden bekledikleri de fiyatları revize etmemiz oldu. Mart’ta gerçekleşecek ITB Fuarı’nda herşey belli olacak. Eğer bu sürede tur operatörleri önünü göremezse tahmin ediyorum ki 2015’i riske etmeyecekler ve uçak revizyonuna gidecekler. Türkiye genelinde koltuk sayısını azaltma yoluna gidecekler. Kimisi ekonomik nedenlerden etkilendi, kimisi de siyasi nedenlerden etkilenerek yurtdışına çıkışlarda geri kaldı" diye konuştu.

 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika