spot_img
spot_imgspot_img
18.5 C
İstanbul
Perşembe, 18 Nisan 2024

İsrailli pilotlar mültecileri taşımayı reddetti

Seçtiklerimiz

İsrail devletinin resmi havayolu şirketinden üç pilot sınır dışı edilecek mültecileri taşımayı reddetti. İsrail’in mültecileri geri gönderme planına göre, çölün ortasında tutuldukları gözaltı merkezi kapatılacak ve mülteciler Ruanda ve Uganda gibi üçüncü ülkelere gönderilecekti. Gİtmeyenler ise ömür boyu hapsedilecekti.

EL AL’DA ÇALIŞAN ÜÇ PİLOT
 
El Al’da çalışan pilotlar sığınmacıların hayatlarının tehlikede olabileceği ülkelere gönderilmesine yardım etmeyeceklerini sosyal medya hesaplarından duyurdu. El Al pilotu Yoel Piterbarg Facebook hesabından şöyle yazdı:
 
“İsrail’in nüfusu çoğunlukla, uzak ve yakın geçmişlerinde dünyadaki birçok ülkede mülteci olmuş Yahudiler’den oluşuyor. Büyük çoğunluk vatandaş oldu ve az sayıda insan mülteci olarak kaldı. Çoğu Holokost’u yaşadı, çok daha fazlası ülkelerinden zorla çıkarıldı ve birçoğu da onları kabul eden ülkelerde daha iyi hayatlara sahip olabilmek için göç ettiler. Biz Yahudiler dikkatli, anlayışlı, ahlaklı olmalı; ülkelerinde acı çekmiş ve çekmeye devam eden mültecilere nasıl davranılması gerektiği konusunda dünyadaki kamuoyuna liderlik edebilmeliyiz. (…) İstemedikleri hâlde yasal sebeplerle ülkeden çıkarılan mültecileri uçurmayacağım.”
 
Başka bir El Al pilotu Shaul Betzer ise yaptığı paylaşımda “Uçuş ekibimizin prensibi olduğu üzere, mültecileri/sığınmacıları hayatta kalma ihtimallerinin sıfıra yakın olduğu ülkelere götürecek uçuşlarda yer almamın hiçbir yolu yok. Bu görev için büyük bir cesaret gerekmiyor, ama ben bu görevde gerekeni yapamayacağım. Bir pilot ve bir insan olarak” ifadelerini kullandı.
 
Üçüncü pilot Iddo Elad ise Facebook sayfasına şunu yazdı: “Mültecileri ölüme uçurmayacağımı açıklayarak, iyi arkadaşlarıma ben de katılıyorum. Bu barbarlığın bir parçası olmayacağım”.

GİTTİKLERİ ÜLKELERDE HER TÜRLÜ TEHLİKEYE AÇIKLAR
 
Ruanda ve Uganda’nın reddettiği bir iddiaya göre, İsrail bu ülkelere her mülteci için 5 bin dolar ödeyecek. Yine iddiaya göre İsrail, gitmeyi kabul eden her mülteciye de 3 bin 500 dolar para verecek. Hatta mülteciler bir an önce giderse parayı tam alabilecek. İsrail’in gönderdiği sığınmacıların gittikleri yerlerde iyi karşılanmadığı, çetelerin, terör örgütlerinin, insan kaçakçılarının eline düştüğü, Avrupa’ya gidebilmek için Akdeniz’e botlarla açılıp boğulduğu biliniyor.
 
İSRAİLLİLERİ UÇMAMAYA ÇAĞIRDI
 
Aynı zamanda 7500’den fazla İsraillinin , “Zazim-Community Action” tarafından yayılan bir dilekçeyi imzalayarak İsrail Havayolları Pilotlar Birliği’ni ve Ben Gurion Havaalanı’ndaki görevlileri “tarihin doğru tarafında yer almaya ve bu ahlaksız sürgüne yardım etmeyi reddetmeye” çağırdığı aktarıldı.
 
DAHA ÖNCE DE YAŞANMIŞ ve SINIR DIŞI GERÇEKLEŞTİRİLEMEMİŞTİ
 
2017’nin ilk 9 ayında, Lufthansa ve Eurowings pilotları uçmayı reddettikleri için mültecilerle ilgili 200’den fazla sınır dışı etme planı gerçekleştirilememişti. Pilotlar, uçmak istemeyen birinin, uçuş güvenliğini tehlikeye attığını söylemişti.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika