spot_img
spot_imgspot_img
19 C
İstanbul
Çarşamba, 17 Nisan 2024

İsrail’den kuşlar için radar

Seçtiklerimiz

İsrail’de son 25 yılda 10 savaş uçağı kuş sürüsüne dalınca düştü. 3 pilot öldü. Tel Aviv yönetimi çareyi kuşlar için radar sistemi kurmakta buldu.
İsrail’in kuzeyi kuşların göç yolları üzerinde… Yılda iki kez,, onbinlerce kuş Avrupa, Asya ve Afrika’ya göç için İsrail hava sahasını kullanıyor.

İsrailli yetkililer, "Yılda iki kez 500’er milyon kuş buradan geçiyor. yani İsrail üzerinde yaklaşık 1 milyar kuş uçuyor. İsrail havayolları 10 uçağını, pilotlarını kaybetti. Daha da ötesinde yaklaşık 75 maddi hasarlı kaza meydana geldi. Her kazada 1 milyon dolar zarar oldu. Biz de, kuşların nereden gelip nereden gittiğini tespit ettik, bununla ilgili harita yaptık. İsrail Hava Kuvvetleri yeni düzenleme yaptı, bizden uyarı gelince o bölgedeki uçuşları durduruyor" diyor.

Tel Aviv Üniversitesi Kuş Göçleri Merkezi’nin desteğiyle yapılan projede, bir hava radarı kuşları gözlemlemek için dönüştürülmüş.

Radarla kuşların sürüler halinde geçtiği bölgede uçaklar uyarılıyor.

ses.. israil’in moldovya topraklarında kullandığı bir hava radar var. biz onu israil hava kuvvetlerinin de desteğiyle dönüştürdük. şimdi,, 100 kilometre ötedeki, kuşları bile teşhis edebiliyor. şimdi biz de buradan 70 ila 100 kilometre ötedeki leylekleri görebiliyoruz.göç yollarındaki tüm, kuşları takip ediyoruz.

Dünya çapında, her yıl kuş sürüleri yüzünden 250’den fazla uçak kazası meydana geliyor. Bu kazalardan çoğu da savaş uçaklarını etkiliyor.

İsrailli yetkililer kuşlara karşı kurulan radar sistemine Türkiye ve Ürdün gibi ülkelerin de ilgi gösterdiğini, Tel Aviv ile Ankara arasındaki krize rağmen bu konuda bölgesel bilgi paylaşımı konusu üzerinde durulduğunu belirtiyor.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika