spot_img
spot_imgspot_img
17.8 C
İstanbul
Perşembe, 28 Mart 2024

İsrail, ‘Heron’la oynuyor

Seçtiklerimiz

Mavi Marmara krizinin ardından Türkiye ile ilişkilerini düzeltmek için çeşitli manevralar yapan İsrail’den yeni bir hamle geldi. İsrail’in Elbit firması, Türkiye’ye Heronlar için yeni yer kontrol istasyonları satmak amacıyla kendi hükümetine başvurdu.
Firmanın, İsrail hükümetinden alacağı olumlu cevaptan sonra, Türkiye’deki temsilci şirketler aracılığıyla yeni yer kontrol istasyonlarını vereceği kaydediliyor.

İsrail’den alınan 10 adet Heron’dan yalnızca 3’ü aynı anda uçabiliyor. Çünkü Türkiye’nin elinde yalnızca bir yer kontrol istasyonu var. İsrail’den yenileri talep edildi, ancak Mavi Marmara krizinin ardından gerilen ilişkiler, bu isteğin reddedilmesine sebep oldu. Şimdi ise İsrail, ilişkileri tamir etmek için bu sistemleri Ankara’ya yollamak istiyor.

Türkiye’nin elinde şu anda 10 insansız hava aracı Heron bulunuyor. Heron insansız hava araçları, aynı anda 6 hedefi izleyebiliyor. İstihbarat toplamanın yanı sıra uçak, helikopter ve karadan ateşlenecek güdümlü füzeler için hedef aydınlatması da yapabiliyor. 24 saat havada kalabilen Heronlar 30 bin feet yüksekliğe kadar çıkabiliyor. 350 km menzilde veri ulaştırabiliyor.

İstihbarat raporlarında, teröristlerin Heronları gördüğü anda kaçışmaya başladığı dile getiriliyor. Türkiye 10 Heron için toplam 183 milyon dolar ödedi. Öte yandan Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) yetkililerinin ‘dolaylı’ yollardan İsrail’e davet edildiği kaydediliyor. Fakat Türk yetkililerin bu davete olumsuz karşılık verdiği belirtiliyor. İsrail’in Elbit firması ise Zaman’ın konuya ilişkin sorularını cevapsız bıraktı.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika