spot_img
spot_imgspot_img
14.5 C
İstanbul
Perşembe, 25 Nisan 2024

İş Kazası ve Hukuki Haklarınız

Seçtiklerimiz

İŞ KAZASI DURUMUNDA NELER TALEP EDEBİLİRSİNİZ?

Sürekli iş göremezlik nedir?


Önceki yazımızda anlattığımız geçici iş göremezlikdurumunda bulunan sigortalıya sağlanan sağlık yardımı ve tedavi sonucunda, sigortalı çalışma gücünü yeniden kazanamamışsa sürekli iş göremezlikten söz edilir.
 
Sürekli iş göremezlik ödeneği ve yararlanma koşulları nelerdir?

Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulu’nca, iş kazası veya meslek hastalığı sebebiyle meslekte kazanma gücü en az %10 azalmış olan sigortalı, sürekli iş göremezlik ödeneğine hak kazanır. Geçici iş göremezlik ödeneğinden farklı olarak; bu ödenekte belli bir sigortalılık süresi, prim ödenen gün sayısı ve yaş faktörleri göz önüne alınmaz. 
4/b kapsamında olanlar ile tarım ve orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalışanların yararlanabilmesi için genel sağlık sigortası da dahil prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması gerekmektedir.
 
Peki, iş kazası geçirmeniz durumunda kimlere hangi davaları açabilirsiniz?
 
Tazminat Davaları
İş kazası geçiren işçi veya işçinin yakınlarının işverene karşı açabileceği maddi ve manevi tazminat davalarıdır. Maddi tazminat davasının konusunu; tedavi giderleri, iş göremezlik sebebiyle oluşan gelir kaybı ve ölümlü kazalarda destekten yoksun kalma tazminatı oluşturmaktadır.

DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika