spot_img
spot_imgspot_img
12.7 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

İran’da Düşen Türk Jetinin Karakutuları Çözüldü

Seçtiklerimiz

12 Mart’ta alana gelen kazada kaptan kaptanı Beril Gebeş, ikinci kaptanın Melike Kuvvet’in yönetindeki Başaran Holding’e ait, TC-TRB patentli Bombardier Challenger 604 tipi iş jeti, İran’da düşmüş, kazada Hüseyin Başaran’ın kızı Mina Başaran ile 7 dostunun da olduğu 11 şahıs hayatını yitirtmişti.

 

Kaza yerinde bulunan uçağın bilgilerini kaydolan FDR Flight Data Recorder ile kokpitteki konuşmaları alan CVR Cockpit Voice Recorder kayıtlarına nasıl erişildiği ve deşifre edildiği ayrıntılı anlatıldı.

Kazadan sonra kayıt makineleri Paris’teki Fransa Kaza Araştırma Heyeti’na BEA 10 Nisan’da götürüldü.Açılması ve okunması aynı gün yapıldığı belirtildi. iki karakutunun kayıtları İran, Fransa, Kanada ve Türkiye’nin katılımıyla deşifre edildi.

 
ANA OPERASYONCUYA ELEKTRİK MOTORU İLE KESİLEREK ULAŞILDI


Kokpitteki konuşmaları alan CVR Cockpit Voice Recorder zarar gördüğü için kaydolucunun zarara uğraması sebebiyle elektrik motoruyla kesilerek ana operasyoncuya ulaşıldı.Metalik kasadan kayıt makineyi çıkarıldı. Daha sonra da hafıza kartı metalik gövdeden alındı.

Harekâtlar sırasında görsel olarak hakimiyet edildiğinde uçağın bilgilerini kaydolan FDR’nin hafıza konektörünün zararlı olduğu tespit edildi. Hafıza kartının metalik kasası çıkarıldı. Metalik adaleye çıkarılıp hafıza kartı görsel olarak incelendi.

Şerit kablosuna pim konektörü takıldı ve elektrik hakimiyetleri yapıldı. Elektrik hakimiyet bedelleri BEA bilgi tabanı bedelleri ile geçimli olunca hafıza kartındaki bilgilerin indirilmesi zaferli oldu. Senkronizasyon yapıldı. 

 
75 SAATLİK UÇUŞ BİLGİLERİ ALINDI


Uçuşu dahil takribî 75 saatlik uçuş bilgileri alındı. Çiğ bilgiler, 64 wps uçak üreticisinin bilgi çerçevesi kullanılarak çözüldü. Ön raporda kayıtların senkronizasyonu yapıldı.

Uçağın bilgilerini kaydolan FDR Flight Data Recorder bilgileri ile kokpitteki konuşmaları alan CVR Cockpit Voice Recorder kayıtları zaman olarak takımlar tarafından örtüştürüldü. Kaptan Beril Gebeş ile takviyeci kaptan Melike Kuvvet’in telsize basma parametrelerine göre konuşmalar ayırt edildi.

Rapora göre kaptanlar mikrofonla konuşmamışlar ve muhtemelen kulaklığı takmamışlar. Kulaklık takılı olmadığı için takımlar ses kayıtlarını çözmek için filtreleyerek, anlaşılabilir konuşmaları ortaya çıkarmışlar.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika