spot_img
spot_imgspot_img
17.8 C
İstanbul
Perşembe, 28 Mart 2024

İnsansız uçak bin dolarla ele geçirildi

Seçtiklerimiz

Dünyanın en gelişmiş savaş teknolojisine sahip olmakla övünen ABD, bilim adamlarının çok ucuza mal ettiği korsanlığa yenildi. "Korsanlığa" soyunan bilim adamları Amerikan İç Güvenlik Bakanlığı’na ait bir insansız hava aracının kontrolünü toplam maliyeti bin dolar olan malzemeleri kullanarak ele geçirmeyi başardı.

BBC’nin haberine göre Austin’deki Teksas Üniversitesi’nden araştırmacılar, insansız uçağı ele geçirmek için ”spoofing” (aldatmaca) denilen bir yöntem kullandı. Yani araştırmacılar insansız uçağın kendilerinin yolladığı sinyallerin bakanlığa ait uydulardan geldiğini sanmasını sağladı. Aynı yöntem 2011 yılında bir Amerikan hava aracını düşürmek için İran tarafından kullanılmıştı. Bazı uzmanlar bu denemenin insansız hava aracı kullanmanın potansiyel tehlikelerini gösterdiğini düşünüyor. İnsansız uçaklar çoğunlukla binlerce kilometre ötedeki bir merkezden kontrol ediliyor. Bu araçlar genelde ABD tarafından Afganistan gibi çatışma bölgelerinde kullanılıyor. Teksas Üniversitesi’nden Todd Humphreys ve ekibi İç Güvenlik Bakanlığı yetkililerine insansız uçakların kontrolünü nasıl kaybedebileceklerini bir statta küçük bir helikopter kullanarak gösterdi.

Humphreys ”Ya biri posta taşıyan insansız uçakları bu şekilde ele geçirir ve onları füze atmak için kullanırsa? Bu 11 Eylül saldırılarının ardındaki fikrin aynısı” dedi.

POTANSİYEL TEHLİKELER

Uzaktan kumandalı silahların sınırlandırılması için kampanya yürüten ICRAC örgütünden Noel Sharkey ”Böyle bir insansız uçağı ele geçirmek çok kolay. Az da olsa teknik bilgisi olan herkes bunu yapabilir. 1000 dolarlık bir harcamayla sivil kullanımdaki tüm insansız uçaklar ele geçiriliebilir” dedi. Kontrolü ele geçirilen insansız uçağın GPS sinyallerinin şifresiz olduğunu belirten Sharkey şunları söyledi:

”Bu çok tehlikeli. Kötü niyetli kişiler bir insansız uçağı ele geçirip bir binaya çarptırabilir. Ya da uçağı çalıp patlayıcılarla doldurup sonra bir hedefe yönlendirebilirler. Yine de en kaygı verici olan, çok yetenekli birinin orduya ait saldırı amaçlı uçakları ele geçirmesi.”

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika