spot_img
spot_imgspot_img
19.3 C
İstanbul
Perşembe, 28 Mart 2024

İmal edecekleri İHA’yla dünyada boy gösterecekler

Seçtiklerimiz

İmal etme aşamasını büyük ölçüde tamamladıkları İHA’yla, Amerika’da düzenlenecek olan “Cessna Aircraft Company/Raytheon Missile Systems-Student Design/Build/Fly” yarışmasına katılacak öğrenciler, Türkiye’yi en iyi şekilde temsil etmek için hazırlanıyor.
Projeye ve yarışmaya ilişkin İhlas Haber Ajansı’na açıklamalarda bulunan yarışmada ESOGÜ ekibinin danışmanlığı yürütecek olan Yrd. Doç. Dr. Melih Cemal Kuşhan, 19’uncusu düzenlenecek yarışmanın, dünyanın önde gelen üniversitelerinin kabul edildiği oldukça seçkin bir yarışma olduğuna dikkat çekti.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi olarak yarışmaya ilk defa katıldıklarını belirten Kuşhan, “Ekibimiz oldukça yetkindir. Öğrenci arkadaşlarımız bu konuda deneyimli ve tecrübeli. Aynı zamanda akademisyen danışmanlar olarak bizler elimizden geleni yaparak ülkemizi, şehrimizi ve üniversitemizi bu yarışmada en iyi şekilde temsil edeceğimize inanıyoruz.

Yarışmaya dediğimiz gibi dünyanın seçkin üniversiteleri katılmakta. İsim vermek gerekirse ülkemizde gururlanarak da söyleyebiliriz tabi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi de olmak üzere, Amerika’nın MIT, Rice University, Purdue University gibi üniversiteler katılmakta. Biz bu yarışmaya oldukça iddialı hazırlandığımızı söyleyebilirim. Tabi sonuçları kestirmek büyük bir gizlilik içinde yapıldığı için çalışmalar biraz zor. Fakat yüzümüzün güleceğine inanıyorum. Tabi birkaç branşta değerlendirmeler yapılacağı için, en azından dereceler alacağımızı, yüzümüzün çok güleceğine inanıyorum” dedi.

 

YARIŞMA 10-12 NİSAN’DA

Yarışmanın 10-12 Nisan tarihlerinde Arizona’da yapılacağını anlatan Kuşhan, “Ekibimizde yer alan Arş. Gör. Selim Gürgen ve değerli öğrenci arkadaşlarımız Emir Ata, Hasan Vural ve Turabi Bayraktar ile birlikte büyük bir özveri ile çalışıyoruz. Amacımız ülkemizi, şehrimizi ve üniversitemizi en iyi şekilde temsil etmek” şeklinde konuştu.

 

“TÜRKİYE’NİN HAVACILIKTA HIZLI ADIMLAR ATAN BİR ÜLKE OLDUĞUNU SEVİNEREK SÖYLEYEBİLİRİM”


“İnsansız hava teknolojisi özellikle konvansiyonel silah teknolojilerine paralel olarak dünyada hızla gelişmektedir” diyen Yrd. Doç. Dr. Melih Cemal Kuşhan, “İnsansız hava araçları, gelişmekte olan ülkeler, burada gelişmiş ülkelerin yetişmeleri adına yaptıkları projelerin başında gelir.

Yani İran, Pakistan, Türkiye ve sanayisi gelişmekte olan Avrupa ülkelerinin oldukça iddialı oldukları bir daldır. Tabi ki gelişmiş ülkeler burada çok ileride oldukları için İsrail, Amerika’nın insansız hava araçları teknolojilerinde ne kadar üstün olduğunu biliyoruz. Türkiye’nin de bu yarışta, havacılıkta özelikle havacılık yarışında hızlı adımlar atan bir ülke olduğunu sevinerek söyleyebilirim. Dolayısı ile bu adımlardan önemli bir bölümde insansız hava araçları teknolojisi oluşturmaktadır. Bu konuda da Türkiye olarak oldukça iyi olduğumuzu söyleyebilirim.

“ANKA” örneğini vermek yeterli olacaktır. Anka’ya benzeyen ve Anka içinde rekabet halinde olan en az 4-5 marka daha söylenebilir. Üniversitemizde de bu çalışmaların, bu gelişmelere paralel olduğunu görmek oldukça sevindirici. Biz de işte bu yarışta bizde varız diyoruz. İnsansız hava araçları robot teknolojilerinin de bir parçası olduğu için önümüzdeki onlarca yıl sonra artık hava araçlarının insansız olacağını düşünürsek yapacağımız çalışmaların ne kadar önemli olduğunu anlamakta güçlük çekmeyiz” ifadelerini kullandı.

 

“20 YIL SONRA HAVADA İNSANLI ARAÇ SİSTEMİ GÖRMEYECEĞİZ”

Yrd. Doç. Dr. Kuşhan, 20 yıl sonra havada insanlı araç sistemi görülemeyeceğini aktararak, “Bizler henüz başlangıç aşamasındayız. Fakat inanıyorum ki onlarca yıl sonra çok büyük ilerlemeler kaydedilecek. Örneğin 20 yıl sonra havada insanlı araç sistemi görmeyeceğiz, sadece yolcu taşımacılığında insanlı göreceğiz. Bütün savaş sistemleri özellikle pek hoş bir tabir değil ama maalesef bu konuda güçlü olunması gerekiyor. Yani savunma sanayi konusunda ülkemizin de güçlü olması gerekiyor. İnsansız hava araçları sistemi de bu konuda lokomotif vazifesi görmektedir” diye konuştu.

 

“SPONSORLUK DESTEĞİ ÇOK ÖNEMLİ”

Sponsorluk konusuna da değinen Kuşhan, şöyle konuştu:

“Tabi ki sponsorluk desteği diğer bütün projeler de olduğu gibi projemizde de çok önemli. Özellikle çok seçkin bir yarışma olmasından dolayı, şimdiye kadar almış olduğumuz sponsorlukların yanında yenilerine de ihtiyacımız var. Almış olduğumuz destekler ile uçağımız imal edilmek üzere. İnşallah yakında sizlerle de imal edilmiş şekilde çalışmalarımızı paylaşacağız. Fakat üniversitemizin ve sanayimizin vermiş oldukları sponsorlukların yanında henüz almamız gereken sponsorluklar olduğunu da itiraf etmemiz gerekiyor.”

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika