spot_img
spot_imgspot_img
11.5 C
İstanbul
Cuma, 19 Nisan 2024

İlk Yerli İnsansız Helikopter Hazır

Seçtiklerimiz

Rektör Prof. Muhammed Şahin, teknolojik üs olabilmek için gerekli proje ve yatırımları hayata geçirmek için gece gündüz demeden çalıştıklarını belirtti. Şahin, proje ve hedeflerini anlattı.

 

17 MİLYON EURO KREDİ

 

Prof. Şahin, ‘Teknik üniversiteler arasında bir numara’ olarak tanımladığı üniversitesini Türkiye’nin teknoloji üssünde de bir numara yapmak için 17 milyon euro kredi çekti. Şahin, yatırım ve proje alanlarının, bilişim, enerji ve hava-uzay sektörü olduğunu belirterek şunları söyledi: ‘Bugün 84 şirket ve 2 bin Ar-Ge çalışanıyla, 30 bin metrekarelik teknokentimiz var. Yapımı süren 75 bin metrekarelik iki teknokent binamız ağustosta devreye girecek. Hedef, daha çok uluslararası şirket ve 10 bin Ar-Ge çalışına ev sahipliği yapmak. Bugün Türkiye’de Ar-Ge çalışan sayısı 82 bin. Hedefimize ulaşınca, Türkiye’deki Ar-Ge çalısan sayısının yüzde 10’u bizde olacak. Yeni teknokentlerimiz, enerji ve dijital ve uzay hava aracı sektöründe olacak’ dedi.

 

İLK ETAP ENERJİ VE DİJİTAL

 

Şahin, enerji ve dijital sektöründe işbirliği ve ev sahipliğiyle yeni bir üs olmaya hazırlandıklarına dikkat çekerek, ‘Türkiye’deki enerji şirketlerinin Ar-Ge merkezlerini bir araya getirmeyi hedefliyoruz. 4 milyon dolarlık, 5 bin metrekare alan üzerine kurulacak çok özellikli binada sektörün şirketleri olacak. Bir diğer proje, Türkiye’nin dijital üssü olma projemiz. Bunun için de Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği’yle işbirliği yapıyoruz. 45 milyon dolarlık bir proje.’

 

‘ARI ÇEKİRDEK’ YARIŞMASI

 

Bu projelerle öğretim üyeleri ve öğrencilere iş imkanı sunulmasını sağladıklarına dikkat çeken Şahin’in bir diğer projesi 2.500 metrekarelik bir merkezle akademisyenlerin kuracağı şirketler için bina yaptırmak. Öğrenciler için de şirket kurmayı çeşitli teşvik edeceklerini anlatan Şahin, ‘Arı Çekirdek’ adıyla öğrenci fikir yarışması sonucunda dereceye girenlere para ödülü ve 1 yıl kira almadan ofis vererek, fikrini ürüne dönüştürüp şirket kurmasını ve teknokente geçmesini teşvik edeceklerini anlattı.

 

İNSANSIZ HELİKOPTERİN İLKİ HAZIR

 

Rektör Şahin, İTÜ’nün projelerini sayarken, Türkiye’nin ilk yerli ticari helikopterine imza attıklarını belirtti ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı için 5 adet prototip insansız helikopter projesini de hayata geçirdiklerini anlattı. Helikopterler, Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi laboratuvarlarında yapılıyor.

Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alim Rüstem Aslan’ın başkanlığındaki insansız helikopterlerden ilki yaklaşık 1.5 yılda tamamlandı ve test uçuşu aşamasına gelindi. Dünyada birkaç örneğinin olduğu insansız ilk yerli helikopterin yapımında İTÜ’nün 15 kişilik ekibinin yanı sıra KKK’ya bağlı Ankara 5. Bakım Merkezi ile 4 savunma firması da yer alıyor. 4 insansız helikopterin 2 yıl gibi bir sürede tamamlanması öngörülüyor.

 

ÖĞRENCİME POLİSİ YAKLAŞTIRMADIM

 

30 Bin öğrencinin eğitim gördüğü üniversitemde son 3 yıldır öğrencilerim tarafından bana ve yönetime bir eleştiri bile yoktur. Eleştirinin boyutuna göre öğrenciyi davet eder, konuşurum. Bugüne kadar hiçbir şekilde tehdit, ceza tarafımdan söz konusu olmamıştır. Bunun karşılığını da öğrencilerimden alıyorum. 3 yıldır bir polisiye olay olmamıştır. Öğrenciler yürümüştür ama polisi öğrenciye yaklaştırmamışımdır.

 

AKADEMİK VE MALİ ÖZERKLİK VERİLSİN

 

İTÜ Rektörü Prof. Şahin gelişmekte  ya da gelişmiş hiçbir ülkede, kamu üniversitelerinin tamamen devlet desteğiyle ayakta olmadığını söyledi.

Prof. Şahin, bu konudaki fikirlerini şöyle dile getirdi: Türkiye’de halen bu gelenek var. Bizdeki üniversiteler de, Amerika’daki üniversiteler gibi kendi kaynağını yaratsın ve ihtiyacına dayalı bir bütçe oluştursun. Performansa dayalı bir bütçe ve araştırma üniversitesi olabilmemiz için özerklik verilsin.

Rusya’da 600 üniversitenin 29’u, 1.700 üniversitesi olan Çin’de 120 üniversite araştırma üniversitesi olarak eğitim veriyor. ‘Ülkenin bilim teknolojisini sen yönlendireceksin’ denilerek özerlik ve Ar-Ge desteği veriliyor. Türkiye’de de gelişmiş üniversiteler arasından araştırma üniversitelerini ayırmanız gerekiyor. Bunlar İTÜ. ODTÜ, Boğaziçi, Bilkent, Koç, Sabancı, Özyeğin üniversiteleri olabilir.

 

İTÜ’de 30 bin öğrencinin eğitim gördüğünü belirten Rektör Şahin, üniversitesini anlatırken ‘Yüzde 100 İngilizce eğitim veriliyor. 23 mühendislik programıyla Abet programına akredite olan İTÜ’de yetkin mühendis sınavı ve akreditasyonuyla uluslararası mühendis imkanı var.

Üniversitenin, ‘İnsan ve Sosyal Bilimler Fakültesi’ni de kuran ve önümüzdeki yıl eğitim verecek bu bölümle sosyal yönü de zenginleştiriliyor. Türk tasarım ve yapımı ilk helikopteri yapan İTÜ, TSK için 5 prototip insansız helikopter projesini de gerçekleştiriyor’ dedi.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika