spot_img
spot_imgspot_img
19.3 C
İstanbul
Perşembe, 28 Mart 2024

İlk Türk F-35’inin  görüntüleri ortaya çıktı

Seçtiklerimiz

Türk Hava Kuvvetleri’nin ilk 5. nesil savaş uçağı olacak F-35A’nın farklı görüntüleri ortaya çıktı. 10 Mayıs’ta Fort Worth Teksas’ta yer alan ve Lockheed Martin şirketine ait olan tesiste, F-35’lerin ilk test uçuşu gerçekleştirilmişti.

18-001 kuyruk numarasına sahip uçak, ABD’li bir test pilotu tarafından havalandırılmış, uçuş sırasında Lockheed Martin’e ait olan bir F-16 da uçağa eşlik etmişti. Şimdi de test uçuşundaki F-35A’nın ilk kez kalkış ve manevra anının fotoğrafları yayınlandı.

 
İlk F-35A, 21 Haziran’da düzenlenecek tören ile Türk Hava Kuvvetleri’ne teslim edildikten sonra Türk pilotlarının eğitimi için 2019’a kadar ABD’de kalacak. 2019’da ise ikinci uçağın teslimi ve pilot eğitimlerinin tamamlanmasıyla birlikte F-35A’lar Malatya’da konuşlu 7. Ana Jet Üs Komutanlığına getirilecek.
 
Öte yandan ABD Kongresi’nin üst kanadı Senato’dan sonra Temsilciler Meclisi’nde de Türkiye’ye F-35 savaş uçağı satışını bloke etmeye yönelik bir yasa tasarısı hazırlandı. Dış İlişkiler Komitesi üyesi Demokrat David Cicilliene geçen yıl yaptığı F-35 satışının bloke edilmesine yönelik çabasını yenilerken girişime Cumhuriyetçi Ted Yoho, Gus Lirakis ve Robert Aderholt ile Demokrat John Sarbanes, Frank Pallone ve Jim McGovern destek verdi.

Zarar vermez

 
Temsilciler Meclisi’ne gelen yasa tasarısında F-35 teslimatının bloke edilmesi durumunda bu hareketin NATO çıkarlarına aykırı olmadığı, NATO’nun ortak çalışabilirliğine hasar vermediğine dikkat çekiliyor. Tasarıda ayrıca Başkan Trump’tan NATO’ya ait unsurları düşman aktörlere ifşa etmediği, NATO ülkelerinin güvenliğine zarar vermediği konusunda güvence vermesi isteniyor. Aksi halde F-35 satışının bloke edilmesini öngörülüyor.

Bu hareketle Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alımı konusunda Türkiye’ye baskı kurulması hedefleniyor. Tasarıyla Rusya’dan S-400 füze sistemi alan Türkiye’ye baskı hedefleniyor. ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wess Mitchell de Nisan ayında, ABD’nin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi almasının F-35 savaş uçaklarının Türkiye’ye teslimatı üzerinde etkili olabileceğini söylemişti.

 
Teslimat bir ay sonra
 
Savunma Sanayii Müsteşarı ile hükümet üyeleri ise böyle bir engellemenin ortaklığa zarar vereceğini ve müttefik ülkelerin güvenini sarsacağını belirtiyor. Hükümet üyeleri ilk uçak teslim töreninin planlandığı gibi 21 Haziran’da Teksas’ta yapılacağını belirtiyor. Halihazırda envanterde bulunan ve Türk hava sahasının güvenliğini sağlayan F-4E 2020’lerin yerini alacak olan F-35-A’lardan 100 adet alınması planlanıyor. Türkiye şu ana kadar 30 uçak için kesin sipariş verdi.

 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika