spot_img
spot_imgspot_img
17.9 C
İstanbul
Perşembe, 28 Mart 2024

İlk Havacı Kadın Sicili ilanları yayımlandı

Seçtiklerimiz

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Toplumsal Cinsiyet Dengesi Geliştirme Komisyonu (TCDGK) tarafından Türk sivil havacılığında öncü olmuş kadınlara “İlk Havacı Kadın Sicili” ilanları yayımlanmıştır.
 
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü bünyesinde; Türk sivil havacılık sektöründe, toplumsal cinsiyet dengesini geliştirmek için toplumsal cinsiyet dengesini izlemek ve gelişimini sağlayacak öneriler geliştirmek, havacılık meslekleri seçiminde cinsler için fırsat eşitliği yaratılmasına yönelik çalışmalar yapmak, özellikle kadınları havacılıkla ilgili alanlarda eğitim ve öğretime teşvik etmek üzere kurulmuş olan Toplumsal Cinsiyet Dengesi Geliştirme Komisyonu (TCDGK); 18.04.2018 tarihinde kurumsal web sitemizde yayımlanarak yürürlüğe giren Toplumsal Cinsiyet Dengesi Geliştirme Talimatı – 12. maddesi gereği “İlk Havacı Kadın Sicil Düzenlemeleri” başlığı altında “İlk Havacı Kadın Sicil İlanları” yayımlanmıştır.
 
 
-Uçakla Uçan İlk Kadın Belkıs ŞEVKET(1913),

-İlk Pilot Bedriye Tahir GÖKMEN(1933),

-İlk Paraşütçü Yıldız UÇMAN(1935),

-İlk Askeri Uçak Pilotu Sabiha GÖKÇEN(1936),

-İlk Planör Pilotu Naciye TOROS(1936),

-İlk Şehit Havacı Kadın Eribe KARTAL HÜRKUŞ(1936),

-İlk Akrobasi Pilotu Edibe SUBAŞI KUTUCUOĞLU(1937),

-İlk Hava Kamarotu & Hostes Adile TUĞRUL(1948),

-İlk Hava Trafik Kontrolörü Nazmiye GÖYÜK(1956),

-İlk Jet (Turbo Motorlu) Uçak Pilotu Leman BOZKURT ALTINÇEKİÇ(1958),

-İlk Jet Savaş Uçak Pilotu Şenay GÜNAY(1960),

-NASA’DA Görev Yapan İlk Havacı Kadın Dilhan EZER ERYURT(1961),

-İlk Uçak Yüksek Mühendisi Leman ALDAK(1961),

-İlk Uçuş Doktoru Türkan DEMİREL(1964),

-SHGM Kayıtlarına Göre Lisans Alan İlk Kadın Pilot Melahat MORÇÖL(1958) olarak il havacı kadın sicili ilanında yer almışlardır.

 
http://web.shgm.gov.tr/tr/s/5771-sivil-havacilik-genel-mudurlugu-toplumsal-cinsiyet-dengesi-gelistirme-komisyonu adresinde yer alan “ilk kadın sicili ilanları” bölümünden ulaşılabilmektedir.
 
SHT-TCD’ye göre itirazların 30 Ocak 2019 tarihine kadar Toplumsal Cinsiyet Dengesi Geliştirme Komisyonu’na (konu, itiraz, gerekçesi ve açıklaması ile shgm-tcdgk(at)shgm.gov.tr adresine gönderilmesi gerekir.
 
 
Kamuoyuna Saygıyla Duyurulur.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika