spot_img
spot_imgspot_img
17.1 C
İstanbul
Perşembe, 28 Mart 2024

İHA’lar CIA’nin elinden alınıyor

Seçtiklerimiz

Amerikan sitesi Daily Beast’in haberine göre, Obama yönetimi özellikle Yemen, Pakistan ve Afganistan’da kullanılan ve büyük kısmı sivil, yaklaşık 4700 kişinin ölümüne yol açan araçları bir yıl içinde CIA’in elinden almış olacak.

ABD şu anda iki ayrı insansız hava aracı programına sahip. Birini CIA, diğerini Pentagon yönetiyor. Daily Beast’e konuşan üç kaynak, iki programın aşamalı olarak Pentagon çatısı altında birleştirilmesiyle yetkinin orduya verileceğini söyledi. Obama’nın bu hamleyle insansız hava aracı politikasına şeffaflık getirmek istediği belirtiliyor. Bir yetkili de, "Obama, insansız hava araçlarının kendi Guantanamo’su olmasını istemiyor" dedi. Yeni CIA Başkanı John Brennan da,  kurumun 11 Eylül saldırıları sonrası başlattığı "paramiliter operasyonlardan" rahatsız olduğu söylemişti.

Bir iddia da Washington Post’tan geldi. Buna göre, bir grup üst düzey yetkili Obama’ya yazdıkları gizli raporda, "CIA’in 11 Eylül sonrası çalışma tarzının değiştirilmesi çağrısı" yaptı.

11 EYLÜL SONRASI İLK

Yetkİlİler, ABD istihbaratının Bush yönetiminden bu yana askeri operasyon ve insansız uçak saldırılarına fazla odaklandığını, Çin ve Ortaoğu’yu gözardığı ettiğini savundu. Gazete, ilk kez böyle bir çağrıda bulunulduğuna dikkat çekerek, raporun ‘terörle savaş’ta dönüm noktası olabileceği yorumunu yaptı.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika