spot_img
spot_imgspot_img
12 C
İstanbul
Cumartesi, 20 Nisan 2024

Hürkuş, Milli Savaş Jetine Öncülük Edecek

Seçtiklerimiz

Geçtiğimiz yıl ağustos ayında Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, jet motolu eğitim uçağı Hürjet projesini duyurmuş ve Hürkuş’un jet motorlu modeli üzerinde çalışmalar başlamıştı.

Halihazırda Türk Hava Kuvvetleri envanterinde yer alan 68 adet Northrop T-38 Talon eğitim uçağının yerini alması planlanan Hürjet’in geliştirme sürecine ilişkin zaman çizelgesi oluşturulurken geçtiğimiz ay İngiltere’deki Farnborough Airshow’da Hürjet’in yer prototipi sergilenmişti. Hürjet’le ilgili detaylar ortaya çıktıkça yerli savaş jeti ile ilgili tahminler de şekilleniyor.

 
İhracat hedefleniyor 


Geçtiğimiz ay TUSAŞ ile Savunma Sanayii Başkanlığı(SSB) ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı arasında imzalanan protokol Hürjet projesiyle ilgili önemli detayları içeriyor. SSB Hürjet için iki farklı modelin geliştirilmesini istiyor. Bunlardan ilki yurt içinde Milli Muharip Uçak için pilot yetiştirmede kullanılacak.

Diğer model ise 1.6 milyar dolarlık dev bir pazar haline gelen jet eğitim uçağı pazarından pay almak amacıyla ihracata yönelik olarak geliştirilecek. Bu iki temel farklılığa ek olarak jet motorlu uçakların bir kısmı temel eğitim uçağı olarak bir kısmı ise silahlandırılarak hafif taarruz jeti şeklinde geliştirilecek.

 
TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, Farnborough Airshow’da yaptığı açıklamasında Hürjet’te kullanılacak jet motoru üzerinde müzakerelerin devam ettiğini ve henüz motor hakkında kesin bir karar verilmediğini açıklamıştı.

Buna karşılık Hürjet’in fiyatı ile jet eğitim uçağı piyasasında rakiplerine meydan okuyacağını dile getiren Kotil, uçağın ilk uçuşu içinse 2022 yılını öngörüyor. Kotil ilk uçuşun 2021 yılına yetişebileceğini de eklerken SSB’nin ilk uçuşa yönelik tahmini ise çok daha iyimser. SSB’ye göre Hürjet 2020 yılında ilk uçuşunu tamamlayabilir.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika