spot_img
spot_imgspot_img
7.6 C
İstanbul
Salı, 19 Mart 2024

Hollanda Türkiye’ye seyahat uyarısı yaptı

Seçtiklerimiz

 Büyük şehirlere giden Hollanda vatandaşlarının toplu taşıma araçları, metro istasyonları gibi yoğun bölgelerde dikkatli olmaları istendi. Hollanda ve Belçika’da Türkiye pazarını elinde tutan tur operatörü Corendon’un Genel Müdürü Berk Güden ise, uyarının ardından bazı İstanbul rezervasyonlarının iptal edildiğini söylüyor. 
 
20 Temmuz’da Suruç’ta yaşanan saldırı sonrasında Türkiye’deki güvenlik sorununa ilişkin uyarılar turizm sektöründe endişe yaratıyor. Daha önce Türkiye’ye dair seyahat uyarı yapan ülkelere, Hollanda da eklendi. 
 
‘GİDERSENİZ SORUMLULUK SİZE AİT’
 
Hollanda Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’ye gitmek isteyenlerin doğacak güvenlik sorunlarından kendilerinin sorumlu olacağını bildirdi.
 
Bakanlık tarafından yeniden düzenlenen seyahat uyarısında, 2013 yılından bu yana Türk hükümeti ile PKK arasında süren görüşmelerin, yerini yeniden çatışmaya bıraktığı belirtildi.
 
IŞİD ve PKK saldırıları nedeniyle Türkiye’nin Suriye ve Irak sınırındaki kentler "risk bölgesi" ilan edildi. Hollanda, vatandaşlarından zorunlu olmadıkça Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Şırnak ve Hakkâri’ye gitmemelerini istedi.
 
Elazığ, Muş, Bitlis, Van, Diyarbakır, Siirt ve Tunceli de ‘güvenlik açsısından riskli’ bölgeler olarak sıralandı. Hollanda Dışişleri Bakanlığı, zorunluluk nedeniyle bu bölgelere gidecek olanların da gece dışarı çıkmaması ve yolculuk yapmamasını istedi.

‘METRO VE OTOBÜS DURAKLARINA DİKKAT’

 
Bakanlık tarafından başta İstanbul olmak üzere Türkiye’deki büyük kentlerde otobüs durakları, metro istasyonları gibi kalabalık yerlerde saldırı olasılığına da dikkat çekildi.
 
Bu nedenle halkın yoğun olduğu bölgelerde dikkatli olunması gerektiği vurgulandı.
 
Türkiye’deki deprem tehlikesi ile Hollanda’nın IŞİD’le mücadele amacıyla oluşturulan koalisyona katılması nedeniyle İslamcı örgütlerden gelebilecek saldırılar da güvenlik riskleri arasında gösterildi.
 
1.3 MİLYON TURİST TÜRKİYE’YE GELİYORDU
 
Türkiye, fiyat avantajı bakımından son dakika turistlerinin öncelikli tercihleri arasında yer alıyordu. Ancak son gelişmeler Türkiye pazarına çalışan tur operatörlerini endişelendiriyor.
 
Hollanda’da 16 milyon nüfusun yarısı her yıl tatilini yurt dışında geçiriyor. Bunlardan 1,3 milyonu geçen yıl Türkiye’yi tercih etti.
 
‘İSTANBUL REZERVASYONLARINDA İPTALLER VAR’
 
Corendon Airlines Genel Müdürü Berk Güden, uyarının ardından bazı İstanbul rezervasyonlarının iptal edildiğini söylüyor.
 
BBC Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Güden, kendilerinin kemikleşmiş bir müşteri kitlesi bulunduğunu, bu nedenle fazla sorun yaşamayacaklarını belirtiyor. Ancak buna rağmen çağrı merkezini arayarak iptal konusunda bilgi alanların arttığını söylüyor. Güden’e göre yaşanan gelişmeler, yavaş yavaş Türk turizmini olumsuz etkilemeye başlıyor.
 
İSPANYA’YA YARADI
 
Türkiye’nin en önemli rakiplerinden İspanya’dan gelen rakamlar da bu endişeyi haklı çıkarıyor. İspanya bu yılın ilk yarısında 29 milyon 200 bin yabancı turisti ağırladı.
 
Bu, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,2’lik bir artışa denk geliyor. Bir başka deyişle 1,2 milyon daha fazla turist demek. İspanya açısından bu yeni bir rekor. İspanya’yı tercih edenler arasında İngiltere’den 6,7 milyon turist bulunuyor. Ardından Almanlar ve Fransızlar geliyor. Rus turist sayısı azalırken, ABD’den gelenlerin sayısı yüzde 15 oranında arttı. (BBC Türkçe-Yusuf Özkan)

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika