spot_img
spot_imgspot_img
11.9 C
İstanbul
Cumartesi, 20 Nisan 2024

Heliport sayısı 65’e yükseldi

Seçtiklerimiz

132 heliport başvurusunun ise işlemleri sürdürülüyor

Türkiye genelinde işletim izni verilen heliport sayısı 65’e ulaştı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından yürütülen ”Her İlçeye Bir Heliport Projesi” kapsamında Türkiye genelinde işletme ruhsatı verilen heliport sayısı, 2002 yılında 21 iken bugün itibarıyla 65’e yükseldi. Bunlardan 28’i yükseltilmiş heliport statüsünde bina üzerine inşa edildi. Halen işlemi devam eden 132 heliport başvurusu bulunuyor.

”Her Gökdelene Bir Heliport Projesi” ile inşa edilen gökdelenlerin üzerine heliport yapılması teşvik ediliyor. Proje kapsamında SHGM’ye 33 gökdelen için yükseltilmiş heliport başvurusu yapıldı.

Türkiye’deki heliportların çoğunluğu küçük heliped statüsünde bulunuyor.

SHGM, deprem ve diğer doğal afetlerde kurtarma, tahliye, yangın söndürme ve sağlıkla ilgili ambulans hizmetlerinde kullanılma amacı başta olmak üzere helikopter taşımacılığının emniyetli ve standartlara uygun şekilde sürdürülmesi için ”Her İlçeye Bir Heliport” ve ”Her Gökdelene Bir Heliport” projelerini yürütüyor.

Sağlık Bakanlığının Ambulans Helikopterleri Projesi kapsamında, Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) ile koordineli bir şekilde karayollarının kenarlarına acil iniş-kalkış alanları yapılmasına ilişkin çalışmalar da sürdürülüyor.

Sivil havacılık sektöründe hava taksi ulaşımı ve helikopter işletmeciliği konusunda yaşanan gelişmeler doğrultusunda helikopter iniş kalkış alanı olarak kullanılan heliportların yaygınlaştırılmasına yönelik il bazında uygun görülen yerlerde inşa edilecek heliportların, valiliklerin koordinasyonunda il özel idareleri, belediyeler, üniversiteler ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile özel teşebbüsler tarafından yapılması planlanıyor.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika