spot_img
spot_imgspot_img
17.8 C
İstanbul
Perşembe, 28 Mart 2024

Helikopter üreticisi Bell hava taksi aracını tanıttı

Seçtiklerimiz

Dünyaca ünlü helikopter üreticisi Bell, dikey kalkış ve iniş gerçekleştirebilen yeni hava aracını tanıttı. Helikopter konusunda uzman olan ve helikopter pazarında ciddi bir pazar payına sahip marka, yeni dünyaya ayak uydurmak adına hava taksi araçlarına ve drone’lara yatırım yapmaya hazır.
 
CES 2019 fuarı bünyesinde Bell Nexus adını alan hava taksi aracının bire bir boyutlarda bir prototipini ilk kez halka açık şekilde sergileyen Bell, bu alana olan ilgisini kanıtlamış gözüküyor. Üzerinde 6 farklı pervane bulunan Bell Nexus’ın en büyük özelliği hiç şüphesiz dikey iniş ve kalkış gerçekleştirebilmesi olarak görülüyor.

Bell Nexus, dikey olarak bir helikopter gibi havalandıktan sonra pervaneler yere paralel konumdan dikey konuma geliyor ve bu sefer de Bell Nexus bir uçak gibi ileri doğru daha ivmeli bir şekilde hareket ediyor. İniş noktasına geldiğinde ise Nexus’un pervaneleri yine iniş ve kalkış pozisyonuna geri dönüyor.

Bell’in CEO’su Mitch Snyder‘e Bell Nexus projesi dikey taşımacılık konusunda önemli bir adım atıyor ve vizyonunu belirliyor. Özellikle yer yüzündeki yerleşim yoğunluğuna bakıldığında fark edilen alan kısıtı sebebiyle geniş havalimanları yerine dikey iniş ve kalkışın gerçekleştirilebileceği daha küçük alanlar revaçta olacak.

Bunun yanı sıra Bell, hava taksi olarak gerçekleştirilecek şehir içi taşımacılığının da ne kadar popüler olacağına kesin gözüyle bakıyor. Hiç şüphesiz dikey iniş ve kalkış yapan hava araçlarını daha sık göreceğimiz günler gelecek ve bunlar şehir içi taşımacılığında daha çok kullanılacak. Belki bir gün Beşiktaş – Kadıköy vapur seferine alternatif bir hava taksi rotası bile oluşacak.

 
Nexus uçuş özellikleri


Bell Nexus fütüristik iç tasarımıyla da dikkat çeken bir hava taksi aracı. 5 koltuk kapasiteli Bell Nexus ile aynı anda 4 yolcu seyahat edebiliyor ve diğer kişi ise hava aracını yönetiyor. Bell Nexus bir hava taksi olacak olsa da şimdilik otonom bir özellik duyurulmadı.

Otonom araçlarla ilgili çalışmaları kara yolları için görüyor olsak da havacılık otoritelerinin özellikle yolcu taşımacılığı yapacağı otonom hava araçlarına biraz daha zaman var gibi gözüküyor.

Bir pilotun idare edeceği hava taksi araçları ile seyahatlerin erişilebilir olması açısından Bell Nexus hibrit bir model olarak tasarlanmış. Bunun yanı sıra güvenlik açısından pek çok donanımı da mevcut. Garmin firmasıyla çalışan Bell, Nexus’da bu firmanın ekranlarını kullanacak ve tecrübesinden yararlanacak.

Kısacası görerek uçabilmenin yanın da fly-by-wire olarak anılan yarı otonom sistemler Bell Nexus’a entegre edilmiş olacak ve Bell Nexus modern bir uçak gibi bilgisayar destekli bir insan tarafından uçurulacak.

 
Bell Nexus’un şimdilik ilk uçuşunu ne zaman yapacağı ve ne zaman seri üretime geçeceğine dair herhangi bir bilgi yok. Ancak Bell Nexus için Uber’in ilk hava taksi araç modeli olacağına dair yapılan yakıştırmalar piyasada konuşulmaya başlandı.

Bunun yanı sıra ABD’li Textron’ın şirketi Bell’in Çinli ciddi rakipleri de bulunuyor. Hatırlayacağınız üzere geçmiş senelerde yine CES fuarında Ehang adlı yolcu taşıyabilen bir drone’u Çinli firma tanıtmıştı. Ancak Bell’in ABD pazarında şu anda belirli bir hakimiyeti olduğu ve havacılık konusndaki tecrübesiyle ayrı bir güven unsuru taşıdığı da gerçek.

 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika