spot_img
spot_imgspot_img
12.9 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Helikopter Parçalarını Bakın Neden Yakmışlar?

Seçtiklerimiz

Soruşturma cihazların bulunması konusunda yoğunlaştırılırken, enkazın çevresinde bulunan yanmış helikopter parçalarının kayıp cihazlara ait olabileceği üzerinde duruluyor. Kaza yerine ilk ulaşan askerler, gece ısınmaları için gönderilen kütükler yerine helikopter parçalarını yaktıklarını bu sözlerle dile getirmişti: ‘Hava soğuktu, koltukları yaktık."
 
Muhsin Yazıcıoğlu’nun içinde bulunduğu helikopterin hafızası durumundaki cihazları sökenlerin tutuklanmasının ardından şimdi de ‘cihazlar nerede?’ sorusu gündeme geldi. Olayı başından beri takip eden Yazıcıoğlu ailesi ve BBP’nin avukatları cihazların bulunduğu yerin tespit edilmesi için girişimlere başladı.

Olayı soruşturan Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı’na yapılan başvuruda Argus 5000CE ve Skymap IIIC cihazının nerede olduğu konusunda çalışmaların yoğunlaştırılması talep edildi. Ancak kazanın üzerinden 2,5 yıl geçmesine rağmen cihazların ortaya çıkmaması nedeniyle ‘imha edildiği kuşkusu’ hakim olmuş durumda. BBP’nin hukuk ekibinde oluşan genel kanaat ise, cihazların imha edildiği yönünde.

Cihazları sökme talimatı verenler tarafından cihazların ortadan kaldırıldığı, böylece uçuşla ilgili olarak bilgilere ulaşmanın da önlenmeye çalışıldığı iddia ediliyor.

 
YAKARAK MI İMHA EDİLDİ?
 
Bu arada BBP’nin hukuk ekibi ise, enkazın çevresinde yanmış vaziyette bulunan helikopter parçalarından dolayı yakılmış olması yönündeki şüphelerini dile getirdi. Kaza yerinin 200-300 metre güneybatısında, 150-200 metre aşağısında yanmış helikopter parçaları bulunmuştu. Yanan helikopter parçalarının bulunduğu yerde, yakılan maddelerin tamamının yanık olduğu belirlenmişti. Hukuk ekibi, yanan helikopter parçaları nedeniyle cihazların bölgeye ulaşan ekipler tarafından imha edilip edilmediğinin araştırılması için girişimlerde bulundu. Yanan helikopter parçalarıyla ilgili olarak, bazı askerlerin ifadesinde, "Hava çok soğuktu, o yüzden koltukları yaktık" açıklamaları yapılmıştı. Ancak gece ısınmaları amacıyla bölgeye kütük gönderilmesinin yanısıra, kaza yeri yakınlarında insan boyunda yanmamış kütüklerin de olduğu öğrenildi.
 
Hukuk kurulu, cihazları söken ekibin emir komuta zinciri içerisinde kendilerine verilen talimatı yerine getirdikten sonra üstlerine cihazları verdiklerini düşünüyor. Ancak bu cihazların daha sonra imha edildiği yönünde ise genel bir kanaat oluşmuş durumda.
 
SÜRMELİ ‘GÖRDÜM’ DEMİŞTİ
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ‘cihazları keçiler mi söktü’ dediği helikopterin cihazlarını gördüğünü iddia eden tek kişi ise, BBP’nin oluşturduğu kaza kırım ekibinden Volkan Sürmeli. Almanya’dan olayı incelemek üzere gelen Sürmeli, kazayı soruşturan ekibin şefi olan Feridun Seren’in Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ndeki odasında masanın üzerinde gördüğünü iddia etmişti. Sürmeli tarafından görüldüğü iddia edilen masa üzerindeki cihazların akıbeti ise bilinmiyor. Feridun Seren, cihazların bulunmadığı konusunda şüpheli olan bir tutanak hazırlamasına rağmen, Volkan Sürmeli’nin iddiası ise cihazın Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nde gördüğü yönündeydi. Geçtiğimiz hafta gözaltılar sırasında yapılan baskınlarda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü de arandı, ancak cihazların izine yine rastlanamadı.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika