spot_img
spot_imgspot_img
15.8 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Havayolu Firmaları Kar Beklentilerini Düşürdü

Seçtiklerimiz

Akaryakıt alanındaki yükseliş birçok sektörü etkilediği gibi hava yolu firmalarına da önemli bir etkide bulunuyor. Uluslararası Hava Ulaşım derneği (IATA) yaklaşık 280 üye havayolu firması ile birlikte yaptığı açıklamada sektörün yıllık gelirinde yüzde 12 oranında bir düşüş beklediklerini açıkladı.

Konu ile ilgili yapılan yazılı açıklamada daha önce hava yolu firmalarının 2018 yılı kar beklentisini 38,4 milyar dolar olarak tahmin ettiklerini ifade ederek ancak akaryakıt ve faiz maliyetlerinde yaşanan yükseliş nedeni ile bu rakamı 33,8 milyar dolar seviyesine çektiklerini ifade etti.

 
Bilet Ücretleri Artacak


IATA tarafından yapılan açıklamaya göre tüketici açısından bu sene şartlar bir nebze zorlaşacak. Küresel ekonomide yaşanan iyileşme hareketinin yanı sıra firmaların maliyetlerinin beklenenin üzerinde yükselmesi 2011 yılından bu yana ortalama olarak bir yükseliş yaşamamış bilet fiyatlarının artmasına neden olacak. IATA’nın tahminine göre ulusal ve uluslararası bilet fiyatlarındaki artış yüzde 3,2 seviyesinde olacak.

 

2018 Zor Bir Yıl Olacak


IATA’nın üyeleri ile gerçekleştirdiği yıllık toplantısında basın mensuplarına bilgi veren IATA Genel Müdürü Alexendre de Juniac, 2018 yılının havayolu şirketleri açısından kolay geçmeyeceğini tahmin ettiklerini ifade etti.

Karlılık oranlarındaki düşüşün özellikle akaryakıt fiyatlarından kaynaklanacağını ifade eden Juniac, ayrıca faiz maliyetlerinde yaşanan artışın da firmaların finansman sorunu yaşamasına neden olmasından korktuklarını söyledi.

 
Juniac, yıl içerisinde petrol konusundaki beklentilerini varil başına 70 dolar şeklinde belirlediklerini söyleyerek sektörün ayrıca korumacı ekonomi politikalarından da etkilenebileceğinin altını çizdi.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika