spot_img
spot_imgspot_img
16.5 C
İstanbul
Perşembe, 28 Mart 2024

Havayollarında Vegan Tartışması

Seçtiklerimiz

Geçen günlerde Yeni Zelanda Havayolları’nın uzun uçuşlarında sunduğu ikramla ilgili olarak ülkede ilginç bir tartışma yaşandı. Hayvancılığı ile ünlü Yeni Zelanda’nın bayrak taşıyıcı havayolu Air New Zealand, Auckland – Los Angeles seferlerinde içinde et olmayan bir hamburger sunmaya başladı.
 
‘Impossible Burger – İmkânsız Burger’ olarak adlandırılan hamburgerde et tadı, yetiştirilen özel sebzelerle veriliyordu. Havayolunun yeni ikramı ülkeyi de ikiye böldü.

Hayvan üreticileri isyan bayrağını açarken vejetaryen ve veganlar ise bu karardan çok mutlu. Uluslararası havacılık kurallarına göre, havayolu şirketleri kabinde sundukları ikramda özel yemek tercihlerine sahip yolcular için farklı seçeneklere yer zorunda. Bunun en sıkı takipçileri de vejetaryen ve vegan yolcuları. Havayolları özel mönülerin yanı sıra bu tercihlere sahip yolculara için farklı ikramlara da normal mönüler içinde yer veriyor. Benzer durum havalimanlarındaki restoranlar için de geçerli.

ÖZEL YEMEKLER

 
Hint tipi vejetaryen yemeği (AVML): İçeriğinde kümes hayvanları, hayvansal yağlar, yumurta ve balık da dahil olmak üzere et ve et ürünleri bulunmaz.

Protein, demir ve kalsiyum bakımından zengin süt ürünleri, bakliyat, sebzeler ve kuruyemişler servis edilir.

 

Sığır eti kullanılmayan ve vejetaryen olmayan Hint tipi yemek (HNML): Sığır, dana etleri, çiğ ya da tütsülenmiş balık olan yiyecekler yer almaz. Kuzu eti, kümes hayvanları, balık, süt ürünleri, körili ve baharatlı yiyecekler ikram edilir.

Koyu kurallara bağlı vegan yemeği (VGML):

İçeriğinde hayvansal gıdalar (et ve et ürünleri, bal, yumurta, süt ürünleri, balık, kümes hayvanları, domuz yağı) bulunmaz. Mercimek, tofu, fasulye gibi yüksek proteinli yiyecekler, demir ve kalsiyum bakımından zengin sebze, meyve ve kuruyemişler mönüde yer alır. 

Jain-vejetaryen Hindu yemeği (VJML):

Kümes hayvanları, et, balık, deniz ürünleri, yumurta, köklü ve soğanlı sebzeler, süt ürünleri servis edilmez. Meyve, sebze, baharat, tofu, bakliyat, pirinç ve tahıllarla hazırlanmış yiyecekler verilir.

 

Yumurta ve süt ürünü kullanılabilen vejetaryen yemeği (VLML): Et ve et ürünleri, balık, kümes hayvanları ve domuz yağıyla hazırlanmış yiyecekler servis edilmez. Yüksek proteinli süt ürünleri, demir ve kalsiyum bakımından zengin sebze, meyve ve bakliyat, yumurta, vejetaryen tipi peynir içeren yiyecekler mönülerde bulunur.

Sebze ve meyvelerle hazırlanan vejetaryen yemeği (VOML):

Et, kümes hayvanları, balık, deniz ürünleri, yumurta ve süt ürünleriyle hazırlanmış yiyecekler servis edilmez. Meyve, sebze ve baharatla hazırlanan yiyecekler verilir.

 
Sindirimi kolay yemek (BLML):

İçeriğinde çeşnili yiyecekler, karabiber, kırmızıbiber, 

karnabahar ve kabak gibi gazlı sebzeler, kafeinli içecekler ve kızarmış yiyecekler bulunmaz. 
Kafeinsiz çay ve kahve sunulur.
 
Düşük kalorili yemek (LCML):

Kızarmış, yağlı, soslu, şekerli yiyecekler servis edilmez. Yağsız etler ve süt ürünleri, taze meyve ve sebzeler, tahıllı ürünler, tatlandırıcılar verilir. 

 
Diyabetik yemek (DBML):

Yağsız et ve süt ürünleri, derisiz kümes hayvanları, balık ve deniz ürünleri, sebzeler, meyveler, tam tahıllı ekmekler ve tahıl ürünleri sunulur. Mönüde kızartılmış yiyecekler bulunmaz.

 
Az laktozlu yemek (NLML):

İçeriğinde süt, yoğurt, peynir, yumurta, dondurma, tereyağı bulunan yiyecekler; bisküvi, kek, kremalı ya da paneli sebzeler ve etler, süt ürünleriyle hazırlanan ekmekler, omletler, krepler, hazır çorba ve kahveler, çikolatalar servis edilmez. Et ve kümes hayvanları, taze sebzeler, laktozsuz meyveler, süt yerine soyalı içecekler, süt ürünü içermeyen kahve kremaları ikram edilir.

 
 
NASIL SİPARİŞ VERİLİYOR ?
 
Bu yemeklerin tüm havayolu şirketlerinde geçerli kodları bulunuyor. Havayolundan özel yemek talebiniz varsa, uçuştan en az 24 saat öncesinde rezervasyon kayıtlarına girilmesi gerekiyor.

Bunun için havayolunun çağrı merkezini aramanız, bilet bilgilerinizle birlikte tercihinizi bildirmenizde fayda var. 24 saatten az kalan sürede havayolu şirketleri ikramın uçağa yüklenme garantisini vermiyor. Yani normal ikram almak zorunda kalabilirsiniz. Uçağa bindiğinizde ise ikram başladığında kabin memuruna durumu bildirin. Listeyi kontrol edip adınıza yüklenen yemeği kabin memuru size getirecektir.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika