spot_img
spot_imgspot_img
12.9 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Havalimanı yatırımları açıklandı

Seçtiklerimiz

Bakan Yıldırım, havacılık sektörünün, insanların hızlı, kolay ve güvenilir seyahatlerinin sağlandığı bir alan olduğuna dikkati çekerek, ülkenin ekonomik ve toplumsal gelişimi ile dünyayla entegrasyonu için bu alana özel bir önem verdiklerini ifade etti.

2003 yılından itibaren yaşanan gelişmeler ile Türk sivil havacılığının dünyada örnek gösterilir hale geldiğini anlatan Bakan Yıldırım, sivil havacılık alanında yapılan düzenlemeler ile sektörün önün açıldığını ve havacılık sektörünün katlanarak büyüdüğünü kaydetti. ”Her Türk vatandaşı hayatında en az bir kez uçağa binecek” hedefinin, 2003 yılında belirlendiğini hatırlatan Bakan Yıldırım, bu hedef doğrultusunda Bölgesel Havacılık Politikasının uygulamaya konulması ile Türk sivil havacılığı için dünyada 2015′te öngörülen hedeflere 10 yıl öncesinde (2005) erişildiğini anımsattı.

Havayolu ulaştırma sektöründe bugüne kadar YİD modeliyle gerçekleştirilen projelerin toplam bedelinini 2 milyar doları aştığını kaydeden Yıldırım, ”Bu projeler sayesinde sektörde yaratılan fiili kapasite 90,5 milyon yolcu/yıl’dır. Bu tutarın tamamı kamu kaynağı kullanılmadan, özel sektör imkanları ile finanse edilmiştir” dedi.

”Bölgesel havalimanları çok önemli”

Bölgesel havalimanlarının, hava trafiği bakımından önemli olan illerden her hangi biri yerine, bu illeri kapsayacak bir bölgeye hizmet verecek şekilde planlandığını ifade eden Yıldırım, Ordu-Giresun, Çukurova ve Zafer Bölgesel Havalimanı olmak üzere üç bölgesel havalimanı projesinin olduğunu, bunlardan Kütahya’da inşaatı devam eden Zafer Havalimanı’nın ilk bölgesel havalimanı olduğunu belirtti.

Normal şartlarda ihaleyi alan şirkete 36 aylık yapım süresi verildiğini ve Zafer Bölgesel Havalimanının Nisan 2014 yılında tamamlanması gerektiğini belirten Yıldırım, ihaleyi alan şirketin büyük fedakarlık göstererek projeyi bir buçuk yıl erken bitireceğini ve 29 Ekim 2012 tarihinde Cumhuriyetin kuruluşunun 89. yıl dönümünde havalimanını hizmete açmayı planladıklarını açıkladı.

”Modern terminal binalarıyla hizmet verilmeye başlandı”

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, 2003 yılında uygulanmaya başlayan iç hatlarda serbestleşme kararıyla birlikte Türk havacılığının çok büyük bir ivme kazandığını belirterek, şunları söyledi:

”2003 yılında iç hatlarda tek işletmeci 2 merkezden 26 noktaya uçuş gerçekleştirirken sivil havacılıkta serbestleşmenin uygulamaya konulmasıyla birlikte Türkiye’yi uçuran bir tablo ortaya çıktı. Bugün ise iç hatlarda 6 havayolu şirketi 7 merkezden 48 noktaya uçuş gerçekleştiriyor. Dış hatlarda 60 noktaya uçuş varken, bugün dış hatlara da 115 yeni nokta ekledik. 2002 yılında iç hatlardaki 8 milyon olan uçak yolcusu, 6 kattan fazla artarak 58 Milyona ulaştı. Türk havacılığında yaşanan bu gelişmelerin sürdürülebilir olması için yeni havalimanlarına ihtiyaç vardı. Mevcutların da yenilenmesi gerekiyordu. Bütün bunları devlet bütçesiyle kısa sürede yapmak imkansızdı. YİD uygulamasıyla bu sorunu aştık. Türkiye’nin her yerinde modern ihtiyaca cevap verecek nitelikte havalimanlarına kavuştuk. Dünyada ‘Türk Modeli’ olarak bilinen YİD projeleriyle havalimanlarına yapılan yatırım 2 milyar doları aştı.”

”İstanbul’a 3. havalimanı da YİD modeliyle yapılacak”

İstanbul’a yapılması planlanan 3. havalimanının da YİD modeliyle yapımının gerçekleştirileceğini bildiren Yıldırım, 3 etap halinde inşa edilecek havalimanında maliyetin 10 milyar lirayı aşacağını tahmin ettiklerini kaydetti. Bakan Yıldırım, ”Teklifte ne gelecek onu şimdiden bilemeyiz. Ama tahminimiz bu” dedi.

Japon, Fransız, Çin ve Alman firmaları başta olmak üzere çok sayıda yabancı yatırımcının 3. havalimanı ihalesiyle ilgili bilgi almak için gelip-gittiğini kaydeden Yıldırım, kamulaştırma çalışmaları başlayan 3. havalimanında, Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararının ardından en geç Eylül ayı içerisinde ihale ilanına çıkmayı planladıklarını, ilanın ardından da firmalara iki ay süre vereceklerini, hedeflerinin yıl bitmeden, Aralık ayı içinde ihaleyi sonuçlandırmak olduğunu vurguladı.

YİD modeliyle yapılan yatırımlar

Çukurova Bölgesel Havalimanı: Adana-Mersin arasında inşa edilecek havalimanı yıllık 5 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak. İhalesi gerçekleştirilen havalimanının yapım işini, 9 Yıl 10 Ay 10 Gün, İşletme süresi ve 357 milyon 71 bin 685 avroluk yatırım teklifi veren SKY Line Ulaşım Ticaret A.Ş./Zonguldak Özel Sivil Havacılık Sanayi ve TicaretT AŞ Ortak Girişimi üstlendi. Havalimanın 36 ayda tamamlanması planlanıyor.

Ordu-Giresun Havalimanı: İkinci bölgesel havalimanı olacak Ordu-Giresun Havalimanı, 2-2.5 milyon yolcu kapasiteli olacak ve altyapısı için 150 milyon lira yatırım yapılacak. Tamamen deniz üzerine 1 milyon 770 bin metre kare dolgu yapılarak inşa edilecek. Havalimanı yapım işini Cengiz-IC İçtaş ortak girişimi üstlendi.

Zafer Bölgesel Havalimanı: 2010 yılındaki yapım ihalesini 29 yıl 11 ay işletme süresi ile İC İçtaş’ın kazandığı havalimanı Kütahya, Afyonkarahisar ve Uşak illerine hizmet verecek. Yıllık 2 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak havalimanı 50 milyon avroya mal olacak. 2014 yılının Nisan ayında bitirilmesi öngörülen havalimanının, yapılan çalışmalar neticesinde 29 Ekim 2012 tarihinde hizmete açılması planlanıyor.

Antalya Havalimanı II. Dış Hatlar Terminal Binası ve Mütemmimleri Projesi: YİD modeliyle inşaa edilerek, 2005 yılında hizmete girdi. Çelebi-IC A.Ş. tarafından işletilen Antalya Havalimanı II. Dış hatlar terminal binasının toplam yatırım maliyeti 85 milyon 386 bin dolar oldu. 3 yıl 5 ay 26 gün olan işletme süresi 2009′da sona erdi.

Dalaman Havalimanı Yeni Dış Hatlar Terminal Binası ve Mütemmimleri Projesi: Dalaman Havalimanına, ATM Havalimanı Yapım ve İşletme AŞ tarafından YİD modeliyle inşa edilerek, 2006 yılında hizmete açılan yeni dış hatlar terminal binası, toplam 91 Milyon 977 bin 688 dolara mal oldu. 5 milyon dış hat yolcu/yıl kapasiteli dış hatlar terminalinin 8 yıl 2 ay 17 gün olan işletme süresi, 2015 yılında sona erecek.

Esenboğa Havalimanı Yeni İç-Dış Hatlar Terminal Binası ve Mütemmimler Projesi: YİD modeliyle yapılarak 16 Ekim 2006 tarihinde hizmete giren, 10 milyon yolcu/yıl kapasiteli Esenboğa havalimanı yeni iç-dış hatlar terminal binasının, toplam yatırım maliyeti 188 milyon 702 bin 557 avroyu oldu. TAV Esenboğa Yatırım, Yapım ve İşletme AŞ tarafından işletilen havalimanının 15 yıl 8 ay olan işletme süresi, 2023 yılında sona erecek.

Adnan Menderes Havalimanı Yeni Dış Hatlar Terminal Binası ve Mütemmimleri Projesi: Adnan Menderes Havalimanı’na YİD modeliyle gerçekleştirilen 5 milyon dış hat yolcu/yıl kapasiteli yeni dış hatlar terminali, 2006 yılında hizmete açıldı. Toplam 138 milyon 886 bin 782 avroya mal olan ve TAV İzmir Terminal İşletmeciliği AŞ tarafından işletilen Adnan Menderes Havalimanı yeni dış hatlar terminal binasının, 7 yıl 4 ay 26 gün olan işletme süresi Ocak 2015′te sona erecek.

Milas Bodrum Havalimanı Yeni Dış Hatlar Terminal Binası ve Mütemmimleri Projesi: YİD modeli kapsamında ihalesi 2006′da gerçekleştirilen 5 milyon yolcu/yıl kapasiteli yeni dış hatlar terminal binası, 3 Haziran 2012 tarihinde hizmete açıldı. Toplam yatırım maliyeti 88 milyon 643 bin avro olan ve Mondial Milas-Bodrum Havalimanı Uluslararası Terminal İşletmeciliği ve Yatırım AŞ tarafından işletilen dış hatlar terminal binasının işletme süresi 22 Ekim 2015 tarihinde bitecek.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika