spot_img
spot_imgspot_img
12.9 C
İstanbul
Cuma, 19 Nisan 2024

Havalanında hala 50 IŞİD sempatizanı çalışıyor

Seçtiklerimiz

Belçika’da 31 kişinin öldüğü IŞİD saldırısının hedeflerinden biri olan Zaventem Havaalanı’nda, aralarından üst seviye güvenlik alanlarına girme yetkisi olan 50 IŞİD sempatizanının çalıştığı ortaya çıktı.


Polisler ‘şaşırmış’

 

Belçika’da yayımlanan  Het Belang Van Limburg gazetesinin haberine göre, saldırıyı düzenleyen IŞİD militanları 23 Mart’taki terör eyleminin öncesinde güvenliği kontrol etmek üzere havalimanında birkaç sefer keşif yaptı. Durum havalimanı polisinin hazırladığı bir rapor sayesinde ortaya çıktı. Raporda, polislerin keşif gezisi düzenleyen bazı kişilerden şüphelendiklerini ancak saldırı gerçekleşeceğine dair somut bir kanıt görmedikleri belirtiliyor.

 

Polisler, hazırladıkları raporda, havalimanında çalışan bazı kişilerden şüphelenmeleri üzerine bu kişileri araştırdıklarını belirtirken, araştırmaları sonucu gördükleri Radikal ideolojiler nedeniyle ‘şaşkınlığa uğradıkları’ ifade ediliyor.

 

Polisin saldırıdan sekiz gün sonra yayımladığı raporda şüphelilerle ilgili bilgiler şu şekilde açıklanıyor: 

 

“Bugün hâlâ en az 50 IŞİD sempatizanı havalimanında çalışmakta. Bu kişiler uçakların kokpitlerine dahi erişim hakkı veren güvenlik kartlarına sahipler. Geçmişte şüphelenilen bazı kişilerin güvenlik kartlarına el konulmuş olsa da, görünen o ki hepsine el konmamış. Şüpheli kişiler, genel olarak mağazalarda, temizlik ve bagaj hizmetlerinde çalışıyorlar.” Raporda, havalimanında çalışan IŞİD sempatizanlarının, kritik bölgedeki çalışma yerlerinden başka yerlere alınmaları ve havaalanı içinde daha sık güvenlik kartı kontrolü yapılması tavsiye edildi.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
    
 
‘Açık kapı politikası çağ dışı’
 
Raporda havaalanında bagaj kontrolü ya da yolcu kontrolü konularında herhangi bir güvenlik zafiyeti yaşanmadığı ifade edilirken, Avrupa’daki başka havalimanlarındaki gibi Zaventem’deki açık kapı güvenlik politikasının “çağ dışı” kaldığı vurgulanıyor.
Raporu hazırlayan görevliler, havalimanında terör olaylarına ya da başka sorunlara çabuk tepki verebilmek için özel bir ekip kurulmasını öneriyor.
 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika