spot_img
spot_imgspot_img
11.1 C
İstanbul
Salı, 19 Mart 2024

Havada zor saatler

Seçtiklerimiz

Türk Hava Yolları’nın (THY) İstanbul-Stockholm seferini yapan uçakta kalp krizi geçirerek nabzı duran yaşlı adam, Malatya İnönü Üniversitesi kalp ve damar cerrahisi ekibinin müdahalesiyle yaşama döndü.

Ekipte yer alan İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Olcay Murat Dişli, kalp damar cerrahisiyle ilgili kongre için İsveç’in başkenti Stockholm’de yolculuk yaparken uçakta bulunan 85 yaşındaki İbrahim Çelik isimli yolcunun rahatsızlandığını belirtti.

Nefes almakta zorlandığını anlatan yolcunun hosteslerin bulunduğu bölüme giderek yardım istediğini dile getiren Dişli, bir süre sonra yolcunun kalp krizi geçirdiği anons yapılarak ‘doktor olup olmadığı’ sorulduğunu ifade etti.

Bunun üzerine İnönü Üniversitesi ekibi olarak yardıma koştuklarını aktaran Dişli, "8 Mayıs’ta THY’nin TK 1795 sefer sayılı uçağıyla Stockholm’e giderken yaklaşık 2 saatlik bir yolculuktan sonra bu olay gerçekleşti. Yanımda Prof. Dr. Nevzat Erdil ile anestezi uzmanı eşim Zeliha Dişli vardı. Birlikte kalp krizi geçiren yolcunun yanına gittik. Kriz geçirdiği gözlenen İbrahim Çelik’in yüzü morarmış, nabız atışları ise alınamıyordu. THY’nin uçağında bir sağlık kuruluşunda acil servisinde bulunandan daha fazla tıbbi malzeme vardı. Hosteslerin beklediği alanda hemen müdahale ettik. Can pazarı yaşanıyordu adeta. Hasta entübe edildi. Solunum yoktu. Ağıztan hortumla akciğerleri havalandırıldı." diye konuştu.

Uçaktaki ilk yardım donanımının yeterli olmasının büyük avantaj sağladığını anlatan Dişli, "Uçakta bir acil servisteki ihtiyacı görecek düzeyde malzeme bulunması işimizi kolaylaştırdı. Donanım yetersiz olsa yine hastayı orada kaybedebilirdik. Yapılan müdahale sonrası yolcunun nabız atışları tekrar başladı. Tabi ki donanımlı bir sağlık kuruluşuna yatırılması gerekiyordu. O sırada Ukrayna üzerindeydik. Uçak Lviv kentine acil iniş yaptı. Havaalanında bulunan ambulansa taşınan yolcu hastaneye kaldırıldı. Ukraynalı sağlık görevlilerine biz durumu anlattık. 15-20 dakika bekledikten sonra Stockholm’e doğru tekrar yola çıktık." şeklinde konuştu.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika