spot_img
spot_imgspot_img
12.9 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Havacılıkta kamu desteğine AB ayarı

Seçtiklerimiz

Avrupa Birliği (AB), rekabeti bozucu şekilde kamu desteği alan havayolu şirketlerine yaptırım uygulayacak.
 
AB Komisyonunun havacılık sektörüne yönelik hazırladığı yeni düzenleme taslağına göre, rekabete aykırı şekilde kamu desteği kullandığı tespit edilen uluslararası havayolu firmalarına karşı ilave vergiler ve hava sahasını kapatmaya kadar varabilen cezalar uygulanabilecek.
 
AB Komisyonu, ülkeler arasına ikili şekilde gerçekleştirilen hava taşımacılık anlaşmaları için AB üyesi ülkelerden yetki isteyecek. Yetkiyle AB, 3’üncü ülkelerle yeni yapılacak havacılık anlaşmalarına adil rekabet maddesi koyarak şirketlerin iflastan korunma, doğrudan sermaye aktarımı, vergi muafiyeti ve çapraz sübvansiyon gibi kamu desteklemelerini yasaklayacak.
 
Avrupa’da özellikle Fransa ve Almanya havayolu şirketleri, mevcut havacılık sisteminin sektörde rekabete engel olduğunu, özellikle Körfez ülkelerine ait havayolu firmalarının aldıkları kamusal destek nedeniyle piyasanın altında fiyatlama yaptıklarına yönelik şikayetlerde bulunuyordu.
 
Ayrıca, bazı çalışmalarda, Körfez ülkelerinin havayolu firmalarına geçtiğimiz 10 yılda 40 milyar dolara yakın kamu desteği sağlandığı iddia ediliyor.
 
Öte yandan, Körfez ülkelerinin havayolu firmaları, sektöre yönelik benzer desteklemelerin kriz döneminde batı ülkelerinde de verildiğini anımsatarak bu konuda karşı tavır sergiliyor.
 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika