spot_img
spot_imgspot_img
13 C
İstanbul
Cuma, 19 Nisan 2024

Havaalanından eve servis

Seçtiklerimiz

"Cumhuriyet’in 100’üncü yılı olan 2023’teki hedefimiz 400 milyon kişi uçurmak" diyen Birdal, havaalanı olmayan şehirlerde evlere servis yapılacağını söyledi.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Birdal, sektörün geldiği nokta, yeni çalışma ve hedefler konusunda çarpıcı açıklamalar yaptı.

HER 100 KİLOMETREDE BİR

Türkiye’nin havacılıkta en hızlı büyüyen ülkeler arasında bulunduğunu belirten Birdal, havayollarındaki tekeli kırdıkları için uçuşların halka indiğini ifade etti. "Son 10 yılda havacılıkta çığır açıldı. Yolcu terminallerinin 2003’te kapasitesi 49 milyondu, bugün 200 milyona geldi" diyen Birdal, Cumhuriyet’in 100’üncü yılı olan 2023’te her 100 kilometrede bir havaalanına ulaşmanın hedeflendiğini aktardı.

HAVALALINI 70’İ AŞACAK

Türkiye’de küçük uçaklarla az kişiyle yakın mesafeli seyahatlerin yapılmamasının eksiklik olduğunu belirten Birdal bu konuda çalışmaların yapıldığını kaydetti. Birdal, şöyle devam etti: "Türkiye’nin her yerine çapraz uçuşlar yapılıyor. Ancak birkaç bölgede coğrafi şartlardan kaynaklanan boşluklar var. Bingöl, Hakkari Yüksekova, Şırnak havaalanlarının inşaatları devam ediyor. 2023 hedefimizde ülke genelindeki yolcu sayısının 400 milyona, havaalanı sayısının 70’in üzerine çıkarılması var."

İNTERMODEL ULAŞIM

DHMİ Başkanı Birdal, kısa zamanda havayollarında "intermodel" ulaşım sistemine geçileceği müjdesini verdi. Modelle ilgili bilgi veren Birdal, şunları söyledi:

"Örneğin Rize’de havaalanı yok ama İstanbul’dan orası için uçak bileti alabilecek ve Trabzon’a ineceksiniz. Orada bir araç sizi bekleyecek ve Rize’ye götürecek. Hiç bagajınıza dokunmadan Rize’de alacaksınız. Bakanlıkta şu an ön çalışmaları yapılıyor. Zaman konusunda bir şey diyemeyiz ama çalışmaları başladığına göre kısa zamanda hayata geçirilecektir. Bundan otobüs firmaları da kazanacak."

GÜNDE 400 BİN UÇAK

Uçaklarda, kaza riskinin diğer ulaşım araçlarına göre çok az olduğunu da dile getiren Birdal, uçak bakımının ve uçuşa elverişliliğinin sürekli denetlendiğini söyledi. Türkiye’deki sivil ve askeri hava sahasını DHMİ’nin yönettiğini aktaran Birdal, askeri birimlerle koordineli bir şekilde çalıştıklarını söyledi. Birdal, "Günde ortalama 4 bin uçağa biz hizmet veriyoruz. Bunların bir kısmı havaalanlarını kullanıp hareket eden bir kısmı ise havaalanlarını kullanmadan üzerimizden geçip giden uçaklardır" dedi.

Atatürk Havalimanı uçakta rekora koştu

Atatürk Havalimanı’nda büyük bir yoğunluk olduğunu belirten Birdal, Türkiye’deki trafiğin 3’te 1’inin buradan gerçekleştiğini söyledi. Bu havalimanında günde 1123’e varan uçak trafiği olduğunu dile getiren Birdal, "70 saniyede bir uçak kalkıyor. Bu rekor aşılabilir ve devam edebilir. Şu an Atatürk’e her inmek isteyen uçağa izin versek uçuş sayısı 1500’e çıkar" dedi.

İki önemli görev

Türkiye’de 46 havaalanı bulunduğunu belirten DHMİ Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Birdal, havaalanlarının 43’ünü DHMİ’nin 3’ünü ise özel sektörün işlettiğini ifade etti. Havaalanı işletmenin zorluklarına dikkat çeken Birdal şöyle konuştu:

"DHMİ, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na bağlı kamu iktisadi teşebbüsüdür. Kurumun iki önemli görevi vardır. Birincisi Türkiye’deki havalimanlarının işletilmesi ikincisi ise Türkiye hava sahasındaki trafiğin yönetimidir. Bunları bir arada yapmak oldukça zor bir iştir. Bu havaalanlarını işletirken tüm hava tarafı ve kara tarafı dediğimiz nizamiyeden tutun da otoparkına kadar biz ilgileniyoruz ya da bizim belirlediğimiz şirketler ilgileniyor."

Orhan Birdal, DHMİ’nin ülke çapında 8 bin 300 çalışanı olduğu bilgisini verdi.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika