spot_img
spot_imgspot_img
17.1 C
İstanbul
Perşembe, 28 Mart 2024

Hava-İş ITF ile birlikte ILO’ya resmi başvuru yaptı

Seçtiklerimiz

Hava-İş, üst kuruluşumuz Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu (ITF) ile birlikte, 4 Mart 2013 tarihli bir mektupla hem Türk hükümeti hem de Türk Hava Yolları hakkında Uluslararası Çalışma Örgütü’ne (ILO) şikâyet başvurusunda bulundu. Söz konusu başvuru ekleri ile birlikte 65 sayfadan oluşuyor.

Şikâyet başvurusunda hükümetin havacılık sektörüne getirdiği grev yasağının ve Türk Hava Yolları’nın demokratik haklarını kullanarak bu yasağı protesto eden 305 işçiyi 2012 yılının Mayıs ayında işten çıkarmış olmasının ILO’nun temel ilkelerine aykırı olduğu vurgulanıyor. Başvuruda ITF ve Hava-İş, THY yönetiminin davranışlarının Türk hukukunun işçi haklarını ve sendikal hakları korumadaki yetersizlikleri göz önüne serdiğini belirtiyorlar.

Başvuruda ITF ve Hava-İş yeni Toplu İş İlişkileri Kanunun da ILO’nun temel ilkelerini karşılamak konusunda yetersiz kaldığının altı çiziliyor.

Şikâyet başvurunda ILO Örgütlenme Özgürlüğü Komitesi’den Türk hükümetine işten çıkarılmış işçilerin tüm ücretleri ve tazminatları ödenerek derhal işlerine iadelerini sağlaması yolunda bir çağrı yapması talep ediliyor.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika