spot_img
spot_imgspot_img
18.2 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Hava Harp Okulu Mezuniyet Töreni

Seçtiklerimiz

– Hava Harp Okulu’ndan, 14’ü Azerbaycan, Kazakistan, Kore Cumhuriyeti, Ürdün ve Türkmenistan’dan olmak üzere 9’u kadın 228 genç teğmen mezun oldu.

Hava Harp Okulu’ndan 14’ü dost ve kardeş ülkeler Azerbaycan, Kazakistan, Kore Cumhuriyeti, Ürdün ve Türkmenistan’dan olmak üzere 9’u kadın 228 genç teğmen mezun oldu.

Hava Harp Okulu Komutanlığının 61. Dönem Diploma ve Sancak Devir-Teslim Töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Kara Kuvvetleri Komutanı Salih Zeki Çolak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi, İçişleri Bakanı Selami Altınok, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele’nin katılımıyla Yeşilköy’deki Hava Harp Okulu Komutanlığında yapıldı.

Tören öncesinde Hava Harp Okulu Komutanlığı Öğrenci Alayı, 10. Yıl Marşı eşliğinde tören alanına geldi.

Askeri törenle Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal ve Hava Harp Okulu Komutanı Tümgeneral Fethi Alpay tarafından karşılanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hava Harp Okulu merasim kıtasını denetledi. Erdoğan’a burada Hava Harp Okulu rozeti takıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın şeref tribünündeki yerini almasının ardından diploma ve sancak devir-teslim töreni başladı.

Şeref tribününden genç teğmenlere "Hava Harp Okulu merhaba" diyen Erdoğan’a öğrenciler de "Sağol" şeklinde karşılık verdi. Erdoğan daha sonra da "Yeni terfileriniz hayırlı olsun" diye konuştu.

Törende, daha sonra saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

– Okul komutanı Tümgeneral Alpay’ın konuşması

Hava Harp Okulu Komutanı Tümgeneral Fethi Alpay, törende yaptığı konuşmada, hava ve uzay gücünün, caydırıcılığı sağlamada en önemli unsurun krizlere müdahalede en süratli vasıta ve tek başına harekatın sonucunu belirleyecek bir güç haline geldiğini söyledi.

Bugün, caydırıcılık ve klasik savaşın yanında teröristlerle mücadelede de asil güç haline gelmiş olan Hava Kuvvetlerinin, sahip olduğu modern hava sistemleriyle dosta güven ve itimat, düşmana korku ve endişe veren bir konuma geldiğini ifade eden Alpay, şunları kaydetti:

"Dünya ile yarışır bir hava ve uzay kuvveti oluşturmak amacıyla ihtiyaç duyulan üstün nitelikli personelin yetiştirilmesinin tek yolunun dünya standartlarında bir eğitim olduğundan hareketle, iyi yetişmiş ve üstün nitelikli personelin temini ve yetiştirilmesinin ağır sorumluluğunu üstlenen Hava Harp Okulu, bedenen, fikren ve ahlaken en üst düzeyde, etik değerleri tam, mesleki gereklilikle donatılmış, Atatürkçü düşünce sistemiyle olgunlaştırılmış, hava ve uzay gücünün gerektirdiği bilgi ve beceriye sahip, gerektiğinde vatanının bölünmez bütünlüğü için canını seve seve feda edebilecek, vatansever, havacılığı bir yaşam standardı haline getirmiş bireyler yetiştirmektedir."

Alpay, emsalleri arasında müstesna bir konuma sahip olan ve en üst düzeyde eğitim verilen Hava Harp Okulunu büyük bir başarıyla tamamlayarak mezun olmaya hak kazanan 14’ü dost ve kardeş ülkeler Azerbaycan, Kazakistan, Kore Cumhuriyeti, Ürdün ve Türkmenistan mensubu olmak üzere 9’u bayan 228 genç teğmenin, verilecek her türlü göreve hazır, doğruluk, mertlik ve şeref timsali, vatana hizmet aşkıyla dolu, sorumluluklarının bilincinde olduğunu dile getirdi.

– Devre birincisi Hava Teğmen YIldırım’ın konuşması

Devre birincisi Hava Teğmen Ali Yıldırım da mezunlar adına yaptığı konuşmada, Hava Harp Okulundan Atatürk ilke ve inkılaplarının temelini oluşturan, aklın ve bilimin öncülüğünde, sağlam karakter, özveri ve inançla görevlerini yapacak nitelikleri kazanmış subaylar olarak mezun olduklarını söyledi.

Sahip oldukları üstün ahlak ve fazilet, kazandıkları yüksek sorumluluk, disiplin anlayışı ve kurum kültürüyle Ulu Önder Atatürk’ün gösterdiği "İstikbal göklerdedir" hedefinin hayatları boyunca kendilerine yol gösterici olacağını belirten Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Çağdaş uygarlık seviyesini aşabilmemiz için gereken azim ve gayretin farkındayız. Herkes bilmelidir ki çağdaş uygarlık yolunda sağlam adımlarla ilerleyebilmek için en az karşımızdaki tehdit kadar güçlü olmamız gerektiğinin bilincindeyiz. Bu nedenle hedefimize giden yolda sahip olmamız gereken bilgi ve becerinin gerisinde kalmayı asla kabul etmeyeceğiz.

Atamızın istiklal ve cumhuriyetin teminatı olarak gördüğü Türk gençliğinin fertleri olarak, istikbalimizi vakur ve kendinden emin bir şekilde omuzluyor ve Ulu Önderimizin bizlere verdiği görevleri yerine getirebilmek için sahip olduğumuz hırs ve azimle bir kez daha vurgulamak istiyoruz ki; güzel yurdumuzu ve yüce milletimizi tehdit etmeye cüret edecek tüm düşmanlar, karşılarında bizleri bulacaktır. Türkiye Cumhuriyeti ve büyük Türk milleti çelikten kanatlarımızın altında ebediyen hür ve bağımsız kalacaktır. Şu an huzurunuzda olan bizler Mustafa Kemal ruhlu Türk subaylarıyız."

– Diploma töreni

Konuşmaların ardından devre birincisi Hava Teğmen Ali Yıldırım, yaş kütüğüne 2015 yılı mezunları adına 61. dönem uçak maketini çaktı.

Törende, daha sonra derece alan teğmenlere diplomaları ve armağanları verildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, devre birincisi Yıldırım’ın diplomasını verdi.

Devre ikincisi Teğmen Emre Koçyiğit diplomasını TBMM Başkanı Yılmaz’dan, devre üçüncüsü Teğmen Fatih Koç Başbakan Davutoğlu’ndan, devre dördüncüsü Teğmen Muhammet Kaya Armağan da Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar’dan aldı.

Devre beşincisi Teğmen Recep Güdek’e Milli Savunma Bakanı Gönül, devre altıncısı Teğmen Hamza Eraslan’a İçişleri Bakanı Altınok, devre yedincisi Teğmen Eren Sırıklı’ya Milli Eğitim Bakanı Avcı, devre sekizincisi Teğmen Furkan Sayın’a Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Çolak, devre dokuzuncusu Teğmen Mustafa Adan’a Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bostanoğlu, devre onuncusu Teğmen Ahmet Kemal Çalışkan’a Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ünal, devre onbirincisi Teğmen Abdurrahim Sönmez’e Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Mendi, devre onikincisi Teğmen Fatih Şafak’a 1. Ordu Komutanı Orgeneral Dündar, devre onüçüncüsü Zeynep Çiftlikçi’ye Donanma Komutanı Oramiral Kösele diplomasını verdi.

Daha sonra dereceye giren misafir askeri personel teğmenlere diplomaları sunulurken, aralarında eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Faruk Cömert’in de bulunduğu 1965 mezunu emekli subaylar, mezun teğmenlere diplomalarını verdi.

Sancak devir-teslim töreninin ardından Hava Harp Okulu Komutanı Tümgeneral Alpay, sancaktar ve sancak muhafızı teğmenlere diplomaları ile kılıçlarını verdi. Sancak devir-teslim töreni sırasında F4 ve F16 uçakları, gösteri uçuşu yaptı.

Hava Harp Okulu Marşı’nın okunmasından sonra genç teğmenler tarafından tören geçişi yapıldı. Tören, SOLOTÜRK gösterisinin ardından mezunların kılıç çatmalarıyla sona erdi.

– Notlar

Törene, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın yanı sıra mezun teğmenlerin aileleri ve yakınları da katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu, Deniz Harp Okulundaki mezuniyet töreninin ardından helikopterle Hava Harp Okulu’na geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tören alanına girişi sırasında, tribünde bulunan mezun teğmenlerin yakınları, Erdoğan’a alkışlarla sevgi gösterisinde bulundu. Erdoğan da el sallayarak onlara karşılık verdi.

Törenin yapıldığı alandaki bir binaya Atatürk’ün büyük boy fotoğrafı ile üzerinde "Yükseklerde hep gözümüz", "İstikbal göklerdedir" ve "Doğruluk, mertlik, şeref ilk sözümüz" yazılı dev posterler ve Türk bayraklarının asıldığı görüldü.

Genç teğmenler, mutluluklarını tören sonrası aileleriyle paylaştı.

Bu arada Cumhurbaşkanı Erdoğan, kuvvet komutanları ve diğer protokol üyeleri, SOLOTÜRK’ün gösterisini şeref tribününden inerek tören alanında izledi. Gösteri sonunda genç teğmenlerin yakınları Erdoğan ile fotoğraf çektirdi.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika